zoutwinning-Afar-Danakil-Ethiopia

 

De Afar-mensen uit Ethiopië leven in een van de heetste gebieden op aarde: The Danakil Depression, waar de temperatuur kan oplopen tot wel 50 graden Celsius. Lake Asale is een enorme zoutpan in de Danakil en ligt 115 meter beneden de zeespiegel. Dit is het ‘zout koninkrijk' van de Afar waar zij dagelijks zout uithakken tot tabletten. Kamelen vervoeren de tabletten om deze op de verschillende (lokale) markten te verkopen. Deze traditionele manier van zoutwinning waar geen vervuilende machines en transportmiddelen voor worden gebruikt, laat zien hoe hecht mens en natuur kunnen samenwerken. De Afar lijken het enige volk in Ethiopië die dit zware werk kunnen uitvoeren en de immense hitte kunnen trotseren.

Lees het volledig artikel in Lonely Planet Magazine Lonely Planet Afar

Foto's: Henk Bothof