Moss trees Honeycomb, Oparara Basin, New Zealand

Nieuw-Zeeland trekt als vakantiebestemming jaarlijks zo’n 3,5 miljoen bezoekers. Gelukkig is er nog voldoende ongerepte natuur te vinden en plekken die de massa overslaat, zoals het afgelegen en sprookjesachtige Oparara Basin en de beschermde Honeycomb Hills en Caves. We dwalen door prehistorische oerbossen en gaan letterlijk 'Down Under', het duister in. En bewandelen de vergeten sporen van de reuze Moa en de Haast adelaar. 

 

De knalgele jeep kruipt naar boven. De motor gromt, terwijl de teller blijft steken rond de veertig kilometer. De verraderlijke bochten zijn scherp en er is nauwelijks overzicht. Een beetje zenuwachtig wiebel ik op mijn stoel en trek stevig aan de handgreep. Het half uur duurt lang. “Dit is een van de gevaarlijkste wegen van Nieuw-Zeeland. Nu is het droog en rustig weer, maar als het hier waait en nat is, dan is het een flinke uitdaging. Om hier zelf te rijden moet je in de meeste gevallen een speciale autoverzekering afsluiten en campers en bussen mogen hier eigenlijk niet komen.” Yvonne Williams weet gelukkig wat ze doet. Ze kent elke bocht, elk bruggetje en elke dode hoek op haar duimpje, want als gids van Karamea Guided Tours en het Information Resource Centrum rijdt ze dagelijks deze slingerachtige weg omhoog naar het Oparara Basin, een gebied met majestueuze bogen en grotten, waarvan de kalksteenlagen geschat worden zo’n 35 miljoen jaar oud te zijn. Eén van de hoogtepunten zijn de beschermde Honeycomb Hills en Caves, die verscholen liggen in het 4520 vierkante kilometer grote Kahurangi National Park. Het oeroude regenwoud reikt tot ver achter de bergen het binnenland in, terwijl de zee en haar uitgestrekte kuststrook aan de andere kant op een steenworp afstand liggen.......

Lees HIER het hele verhaal.