7 x kunst deze zomer: van Bansky en jazz tot Sebastião Salgado

Lange leve kunst! Eindelijk mogen we weer naar exposities, festivals en concerten in eigen land én daarbuiten. Er komt veel moois aan deze zomer. Van Bansky, Sebastião Salgado tot Danubian Voyage en Jazz Middelheim. Daarom selecteren we zeven interessante tips in Nederland, België en Frankrijk die je prima kunt combineren tijdens een vakantie of weekendje weg.

Tekst: Angelique van Os

bansky-mensen-expositie-Brussel-2021
Fragment uit de expositie Banksy, Genius or Vandal? | Foto: Exhibition Hub/Fever

Evenals de zomer lonkt kunst in al haar vormen. Eindelijk mogen we weer naar musea, exposities, concerten en theatervoorstellingen. Met name in België komen ze goed op stoom. Echter is de kaart  nog altijd ‘oranje’ gekleurd en dat betekent dus alleen noodzakelijk reizen volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens is bij terugkomst een coronatest verplicht en tien dagen in quarantaine het devies. Slik! Hopelijk is dat over een paar weken, wanneer de zomervakantie begint, verleden tijd.

Vanaf 9 juni zijn Nederlanders overigens weer welkom in Frankrijk, wat dan ook hopelijk weer een geel gebied is. Daarom blijven we positief en delen we onze kunst zomer tips alvast graag met je. Wij hebben in ieder geval wat in te halen zodra het weer kan! 

Kunst zomer tip 1: Bansky, Genius or Vandal?

Vanaf 10 juni kunnen Bansky fans hun hart ophalen. De expositie Bansky, Genius or Vandal staat volledig in teken van de beroemde en mysterieuze Britse kunstenaar zoals je hem nog niet eerder zag. Exhibition Hub en Fever hebben de krachten gebundeld om meer dan 80 van Banksy’s originele werken uit privécollecties wereldwijd tentoon te stellen. Dit deden ze al eerder in Moskou, Lissabon, Milaan, Madrid, Hongkong, Osaka en Las Vegas. En nu dus in Brussel.

Dankzij moderne technologie is het voor de allereerste keer mogelijk om deze werken te ontdekken in hun natuurlijke habitat. Zo heb je werk van Banksy nog niet eerder ervaren. Naast het immersieve aspect van de tentoonstelling wordt de VR beleving in beeld gebracht door het Belgisch bedrijf Dirty Monitor. Het belooft dus een artistieke trip voor de zintuigen.

affiche-bansky-genius-or-vandal-expositie-brussel

Locatie: Grote Markt, Brussel | Tickets en meer info kijk HIER. | Er is nog geen einddatum aangekondigd voor de expositie.

Organisatie

Fever is ’s werelds grootste platform voor ontdekking van belevingen. Dankzij hun technologie ondersteunt Fever ook organisators, promotors en merken unieke en originele belevingen neerzetten. Fever is actief in meer dan 50 steden.

Exhibition Hub, bekend van onder meer Van Gogh — The Immersive Experience, cureert en produceert grote wereldwijde reizende exposities. Sinds 2015 bereikten ze meer dan 6 miljoen bezoekers in 42 steden met tentoonstellingen die het werk van grootmeesters zoals Monet digitaliseren om er een immersieve ervaring van te maken.

dansand-2019-avond-tine-declerck
Dansand 2019 na afloop van een van de sfeervolle avondvoorstellingen. | Foto: Tine Declerck

dansand-martins-2019-tine-declerck
Fragment van voorstelling Martins, tijdens Dansand 2019. Foto: Tine Declerck
dansand-daniel-linehan-these-woods-danny-willems
Fragment van Listen Here van dansgroep Daniel Linehan. | Foto: Danny Willems

Kunst zomer tip 2: Zomerfestival DANSAND!

Oostende, stad aan de zee en een klein half uurtje rijden vanaf cultuurstad Brugge, dient van 2 tot en met 4 juli als levendig decor voor DANSAND! Dit tweejaarlijkse festival, georganiseerd door KAAP, presenteert sinds 2008 theatervoorstellingen, performances en installaties op onverwachte plekken in de badstad. Het programma vormt een mix van gevestigde (Belgische) namen en vers talent, dat zowel danskenners als toevallige passanten trekt.  

Het leuke is dat je de stad (her)ontdekt door de ogen van de kunstenaars die er aan de slag gaan. Zo laat Dan Mussett je op een andere manier bewegen over strand en dijken. Daniel Linehan neemt je mee naar het ‘Bosje’ en leert je weer luisteren naar de bomen. En de zonsondergang langs de vloedlijn moet tijdens de openlucht première van Michiel Vandeveldes Dances of Death ook een hele andere lading krijgen.

Verder nodigt Meytal Blanaru uit tot een eenvoudig samenzijn op het Sportstrand. Sien Vanaele vraagt zich af of we met zeewier de wereld kunnen redden, terwijl Alice Van der Wielen-Honinckx de wereld laat vertragen in de Japanse tuin. En muzikante Eva van Deuren en danseres Sophia Dnae Vorvilla brengen een  geïmproviseerde ‘First Date.’

Premières en coproducties  

Dit jaar staan meer premières en eigen coproducties centraal dan ooit, waarbij culturele diversiteit en genderbalans goed vertegenwoordigd zijn. KAAP-programmeur Merel Vercoutere: “We hebben drie gemixte duo’s, twaalf vrouwen en tien mannen op het affiche staan. Die representatie is belangrijk. Ik wil andere vrouwen doen dromen over hoe ze in de kunsten actief kunnen zijn, hoe ze een voorbeeldrol kunnen spelen. Al is dat geen speerpunt in onze programmatie: wat ons betreft is die gelijkheid evident.” 

Nieuwe aanwinst is de DANSBA’R, op de site van het voormalige buitenzwembad. Hier smelten  horeca, cultuur en een ontmoetingsplek dan wel uitvalsbasis voor en na afloop van de voorstellingen. Coronaproof, uiteraard. 

Praktisch
Dansand! Festival, van 2 tot 4 juli in Oostende. Tickets kosten maximum 11 euro. Kinderen tot 12 jaar krijgen gratis toegang.

Overigens zijn er in Oostende nog diverse andere culture activiteiten te doen. Kijk daar voor HIER naar de agenda.

jazz-middelheim-2019-overzicht
Jazz Midelheim, omgeven door groen en het sfeervolle overdekte hoofdpodium. | Foto: Jazz Middelheim

Kunst zomer tip 3:  Gent Jazz & Jazz Middelheim

Als jazzjournalist reis ik zomers graag af naar Gent en of Antwerpen. Gent Jazz is normaliter in de tweede week van juli en Jazz Middelheim half augustus. Door de pandemie is het voor Gent dit jaar helaas nog  te vroeg om de veelal grote Amerikaanse artiesten hun mooie podia te bieden op de Bijloke. En dat terwijl ze hun 20-jarig jubileum vieren. Toch komt er een kleinschalige editie van 8-18 juli, met focus op Belgische artiesten, zoals Jef Neve en Wim Mertens en een aantal internationale acts, zoals Tigran Hamasyan Trio en José James. Het fijne van dit festival is naast de toegankelijke programmering het gezellige en overzichtelijke festivalterrein. Tevens goed te combineren met shoppen en cultuur snuiven overdag in de stad zelf.

Jazz in het park

Ook Jazz Middelheim is jarig! Van 13 tot en met 17 augustus viert het festival haar 40-jarige jubileum. Het evenement is de ‘grande dame’ onder Belgische festivals en grote zus van Gent Jazz. Het evenement is vergelijkbaar qua opzet, maar de programmering is wat avontuurlijker en omvat allerlei genres. Omgeven door het idyllische Park den Brand, even buiten Antwerpen, is het genieten van jazz in het groen.

De veertigste editie had de organisatie ongetwijfeld groter willen uitpakken met een aantal klinkende namen, maar vooralsnog zal het een verademing zijn om überhaupt weer live-jazz te kunnen horen. En er staan toch een aantal grote artiesten geprogrammeerd. Zo staat publiekslieveling John Zorn, die in het verleden veelvuldig te gast was, op het affiche. Hij treedt op samen met Laurie Anderson en Bill Laswell. Verder onder andere de expressieve Anouer Brahem en de altijd uitbundige bassist Avishai Cohen. Ook ontbreken helden als Stuff en de 85-jarige saxofonist/klarinettist Michel Portal niet. Op naar Antwerpen dus in augustus!    

photocity-brussel-2021
Zo moet Photocity eruit gaan zien. | Foto: Exhibition Hub & Beegroupe

Kunst zomer tip 4: Photocity

Exhibition Hub en Beegroupe presenteren van 17 juni tot 12 september op de zogenaamde Tour & Taxis-site in Brussel een van de grootste foto-exposities van Europa: Photocity. Dit is een concept van reizende tentoonstellingen, dat begon in de buurt van New York. Dankzij de partnerschappen met Brusselse fotogalerijen L’Enfant Sauvage en Box Galerie worden foto’s van de grote Belgische en internationale fotografen aan de hand van verschillende thema’s onthuld, zoals landschapsfotografie, portretten, mode en fotojournalistiek. Er doen 80 fotografen mee. Hun werk is te zien in circa 50 zeecontainers die zijn omgebouwd als exporuimte op 15.000m2!

Serge Vanderheyden, CEO van Beegroupe en coördinator van het evenement, verheugt zich daarnaast op de prestigieuze samenwerking met National Geographic. Er zijn drie exposities te zien van NG. “Met grote trots brengen we drie fotocollecties met grote namen naar Brussel: tijdens Colors of the World kun je de schoonheid van de wereld bewonderen, met 50 Greatest Wildlife Photographs zetten we wilde dieren in de kijker en met Woman – A Century of Change plaatsen we tenslotte de vrouw in de schijnwerpers in het kader van de recente geschiedenis”, aldus Vanderheyden.

Kijk op de website voor meer info en tickets.

Kunst zomer tip 5: Dinos Alive & Dino Fabriek

Avontuurlijke kids en fans van dino’s kunnen zich uitleven deze zomer bij twee nieuwe exposities: Dino Alive in Brussel (Tour & Taxis Site) en een speciaal gebouwde Dino Fabriek in Utrecht. Eerstgenoemde start op 16 juni en toont zestig geanimeerde robots en levensgrote replica’s van dinosaurussen. De jongste bezoekertjes kunnen een kijkje nemen in de ‘tekenzaal’, de archeologische speelkamer. Daarnaast zijn er interactieve 3D-zalen die de prehistorische beesten tot leven gaan wekken. Je schijnt de dino’s zelfs te kunnen aanraken tijdens het actieve spel. 

360 graden projecties

Bezoekers worden ondergedompeld in de bodemloze prehistorische zeedieptes dankzij 360°-projecties. Door talrijke interacties via speciale wanden (aan de hand van een lasergordijnsysteem) kun je deze dieptes kunnen beleven. Dat wordt dus je adem inhouden, want je zwemt bijvoorbeeld tussen de angstaanjagende Mosa Saurus of de Elasmosaurus.
 
Kijk voor meer info en tickets op de website.

Dino’s van 2 miljoen steentjes

Iets minder spannend, maar ook veelbelovend zijn de gigantische bouwwerken in de Dino Fabriek. Vanaf 12 juli tot en met 29 augustus beleef je in het lab van professor Diffeloor de herontdekking van de dinosauriërs. Zestig beelden dino’s van wel vijf meter hoog zijn gebouwd van ruim 2 miljoen steentjes. Van een velociraptor tot een triceratops en natuurlijk een T-rex. Daarnaast vertelt opa Diffeloor in een theatervoorstelling hoe en waarom hij al zolang probeert om de dino’s terug te laten keren op aarde. Het theaterstuk vindt plaats in een grote fabriekshal met een ruimte voor vijf plekken per gezin op gepaste afstand.

Meer info en prijzen op de website.

Op de Facebookpagina van de Dino Fabriek zijn veel interessante time laps filmpjes te vinden over hoe de beelden met al die kleine steentjes gebouwd worden.

amazonia-sebastiao-salgado-taschen-2021
Het nieuwe boek en expositie Amazoniã van fotograaf Sebastião Salgado, Taschen. | Foto: Sebastião Salgado, all rights reserved.

Kunst zomer tip 6:  expositie Sebastião Salgado Amazônia

Voor onze persoonlijke favoriet moeten we afreizen naar Parijs. Nog tot en met 31 oktober is de expositie Salgado Amazônia te zien in Cité de la Musique Philharmonie De Paris. Deze tentoonstelling beslaat werk van de Braziliaanse topfotograaf Sebastião Salgado die zich zes jaar afzonderde in de Amazone. Hij fotografeerde de jungle, rivieren, bergen en de mensen die er leven. Onlangs verscheen hier het gelijknamige boek van bij uitgever Taschen (hierover binnenkort meer in onze boekenrubriek). Er zijn ruim 200 foto’s te zien, die grotendeels voor het eerst openbaar zijn.

Centraal staat enerzijds de schoonheid, als de kwetsbaarheid van de Amazone en diens ecosysteem. Salgado zet zich al jaren actief in voor het natuurbehoud en leefgebied van de oorspronkelijke bewoners. Als het net zo’n mooie expositie is als Genesis was in 2013 in het Natural History Museum in Londen, dan belooft het veel goeds.

Kracht van de natuur

Salgado staat bekend om zijn pure, soms wat rauwe zwart-wit natuurfotografie. De diepte en gedetailleerde beelden zijn oprecht en persoonlijk. Hij toont de kracht van de natuur in al zijn schoonheid, of het nu om mens, dier of landschappen gaat.

Naast fotografie wordt de tentoonstelling ondersteund met documentaires over de inheemse bevolking. Ook zijn er immense projecties en is er de speciale soundtrack a Symphony-world gemaakt. Jean-Michel Jarre gebruikt hiervoor geluiden uit het landschap, zoals bewegende bomen, het roepen van dieren, vogelzang, kabbelend of bruisend water en krakende bergen. Zijn bijdrage brengt de beelden van Salgado nog meer tot leven en moet de kijker nog meer aan het denken zetten hoe kostbaar dit rijke leefgebied is.

Arifa- bandfoto
Arifa. Met van links naar rechts:Zhivko Vasilev, Sjahun During, Franz von Chossy en Bence Huszar. | Foto: Gustav Odqvist.

danubian-voyage-tour-arifa
donau-marevz-lenarcic-wwf
De Donau met zijn vele aftakkingen wordt ook wel gezien als de Europese Amazone. | Foto: Matevž Lenarčič, WWF

Kunst zomer tip 7:  Arifa- Danubian Voyage

Last but not least, aandacht voor de avontuurlijke internationale band Arifa. Het ensemble – bestaande uit vaste krachten Sjahun During (percussie) en Franz von Chossy (piano)- neemt je in hun nieuwe concertprogramma Danubian Voyage op reis langs de culturen en de rijke geschiedenis van de Donau. De première heeft plaats op donderdag 8 juli in Amsterdam.

Verbinding van culturen rond Donau

De Donau ontspringt in Duitsland, stroomt oostwaarts door Centraal- en Zuidoost-Europa en mondt na 2829 km uit in de Zwarte Zee. De rivier was eeuwenlang een belangrijke handelsroute. Het werd door allerlei culturen gebruikt om te reizen, van de oude Grieken, Hongaren, Turken en Slowaken tot Bulgaren. Arifa verbindt de culturen van deze volken en voegt volgens eigen zeggen daarmee een nieuwe etappe toe aan de voortdurende reis tussen Oost en West, die zij sinds hun oprichting maken.

“In het Oosten zijn de ritmes en de modale muziek rijker, in het Westen zijn juist de harmonieën verder ontwikkeld”, zegt Sjahin During, percussionist en oprichter van het in Amsterdam gevestigde ensemble. “Er is niets mooier dan die twee werelden samenbrengen. Wij komen alle vier uit verschillende culturen en kunnen binnen Arifa vanuit onze eigen roots spelen, ons eigen verhaal vertellen.”

Muziek van de wereld

Ensemble Arifa verbindt eeuwenoude muziektradities uit de Balkan en Centraal-Azië (de zijderoute) met hedendaagse vormen van westerse geïmproviseerde muziek en jazz. “We spelen niet zozeer wereldmuziek maar het is wél muziek van de wereld”, zegt Sjahin During. De leden hebben Turkse, Bulgaarse, Hongaarse, Duitse en Nederlandse roots.

Kaval

Zhivko Vasilev is de eerste muzikant ooit die (binnenkort) afstudeert aan de jazzafdeling van Codarts in Rotterdam met als hoofdvakinstrument de kaval. Deze herdersfluit behoort tot de oudste volksinstrumenten ter wereld. Over de exacte oorsprong is weinig bekend. Wat we wel weten, is dat de voorgangers Egyptische, Syrische en Griekse blaasinstrumenten zijn. Zhivko bespeelt de Bulgaarse kaval, de enige die nagenoeg volledig chromatisch is. Dat maakt het instrument niet alleen geschikt voor eenvoudige volksmelodieën alsook voor geavanceerdere moderne muziek.

Arifa is opgericht in 2010. Ze gaven meer dan 300 concerten op vijf continenten in 24 landen in vooraanstaande zalen en op toonaangevende festivals. Vijf eerder uitgebrachte albums oogstten internationaal lovende kritieken van onder meer het NRC, de Volkskrant, Trouw, het Duitse Jazzahead, het Britse Songlines en Havana Libre in Cuba. Eén van de releaseconcerten werd door BBC Radio uitgezonden.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer