7 tips Zuid-Tirol anders

Het prachtige Noord-Italië gaat door een diep dal. De Corona lockdown van het hele land kan mogelijk nog enkele maanden duren. Toch blijven we positief, want niets is voor eeuwig. Daarom zetten we Zuid-Tirol, een van onze favoriete regio’s uit Noord-Italië, in het zonnetje met zeven tips om naar uit te kijken.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Zuid-Tirol/Südtirol

zuid-tirol-villîss-vallei
.

Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en ligt aan de zuidkant van de Alpen. De bergen in dit gebied staan bekend als de Dolomieten. Het is er maar liefst driehonderd dagen per jaar zonnig, waardoor het de ideale bestemming is voor outdoor liefhebbers, er zijn vele culinaire hoogstandjes in dit gebied en het heeft een rijke culturele geschiedenis. De regio bestaat uit een mix van drie talen: Italiaans, Duits en Ladinisch. Ruim vijfhonderd jaar behoorde het land tot Oostenrijk, waar in 1919 verandering in kwam. Er ontstond een tweedeling, die de Italianen zich toe-eigenden. De Ladiniërs leefden altijd al in het berg grensgebied. Nu de eeuwenlange spanningen vervlogen tijd zijn, is er een unieke cultuur ontstaan, waarbij de bevolking elkaar ‘herontdenkte’ door middels van elkaars culinaire kwaliteiten en mediterrane levensstijl te proeven. 

    

1. Zuid-Tirol (Südtirol) Jazzfestival Alto Aldige

Het eerste reisverhaal dat ik ooit schreef, was in 2011 en ging over Südtirol Jazzfestival Alto Aldige en de culinaire regio rondom Bolzano. Helaas is de kans zeer klein dat het meerdaagse evenement dit jaar- de laatste vrijdag van juni t/m eerste week van juli- doorgaat vanwege Covid-19. Maar er komen meer jaren. Dus noteer maar vast in je agenda.

Het SJAA dat al bijna 40 jaar bestaat, kenmerkt zich door concerten te organiseren op vele uiteenlopende locaties in en rondom Bolzano, Merano en Brixen: van theaters, boerenschuren, kelders, wijnhuizen tot berghotels, oude kastelen en parken. De gezellige stad Bolzano/Bozen vormt het centrale hart van het meer-daagse muziekfestijn. De avontuurlijke programmering richt zich veelal op Europese jazz; van oude stijl tot hedendaagse elektronica. In 10 dagen komen 150 artiesten voorbij in circa 90 concerten op 50 verschillende locaties. Overigens zijn eten en drinken (wijn!) goed geïntegreerd in het festival en krijg je een goed beeld van de diverse omgeving door  de uiteenlopende podia te bezoeken.

zuid-tirol-alpinn-restaurant
Het waanzinnige AlpINN restaurant. Foto: AlpINN

2. AlpINN

Terwijl ondernemers van Alto Aldige zich met man en macht inzetten tegen de strijd van het Corona-virus, door bijvoorbeeld recyclebare wollen mondkapjes en schor-ten te maken (Oberalp Group), is er gelukkig ook wat vrolijker nieuws. Zo is het AlpINN restaurant onlangs uitgeroepen tot het mooiste museumrestaurant ter wereld tijdens de prestigieuze LCD Awards (Leading Culture Destinations) in Berlijn. Het restaurant is alleen al bijzonder vanwege de unieke ligging, op de top van de Kronplatzberg. Deze awards worden ook wel ‘de Oscars van de culturele sector’ genoemd. Ook de Volkskrant is enthousiast over dit skigebied, waar je ’s zomers ook heerlijk kunt wandelen. Het restaurant is onderdeel van het LUMEN museum voor bergfotografie en wordt gerund door sterrenchef Norbert Nieder-kofler en Paolo Ferretti. 

Gasten genieten hier van een hoogwaardig menu dat samengesteld is met ingre-diënten die in dit berggebied voorkomen. De gerechten zijn moderne interpretaties van traditionele klassiekers. Dat alles smaakt tevens net even iets lekkerder door het spectaculaire uitzicht dat je er gratis bij geserveerd krijgt. Zuid-Tirol heeft overigens de hoogste dichtheid van Michelin-sterrenrestaurants per vierkante kilometer in Italië.

zuid-tirol-wijn-route-uitzicht
.

3. Virtueel wandelen en vliegen

Ondanks dat we nu niet fysiek naar Südtirol toe kunnen, is het wel mogelijk om de sfeer te proeven en inspiratie op te doen. Zo kun je Virtueel wandelen tussen de toppen van de Drei Zinnen of bekijk het uitzicht op het hoogste punt van het Texelgruppe natuurgebied. We geven toe, het is niet helemaal hetzelfde, maar zo ben je er toch eventjes uit! Meer virtuele uitzichten vind je HIER.

Wil je nog een stapje verder, verken dan de regio met behulp van een 360-graden camera. De beelden zijn geschoten vanuit een helikopter en tonen de fraaie Dolo-mieten. Misschien spot je wel een bergtop waar je hebt gewandeld of geskied?

4. Bruschetteria Fishbanke 

Voor het ultieme zomer- en relaxgevoel moet je naar Cobo. Deze vriendelijke gastheer runt – zonder overdrijven- een van de beste bruschetteria’s van noord-Italië! Op de oude vismarkt is zijn gelijknamige zaak gevestigd. Het doet echter eerder aan als een exotische smulhaven, vanwege het vrolijke terras en de vele kleurrijke strand uithangborden. Relaxen en ontstressen is hier verplichte kost. Dat is geen straf en gaat volledig vanzelf met bijvoorbeeld een heerlijk zelfgemaakte Hugo-cocktail voor je neus, aangevuld met uiteenlopende bruschetta’s. Van tra-ditionele mozzarella-tomaat en rucola, tot diverse vis- en vleesvarianten. Ze zijn allemaal overheerlijk en vers bereid. Alleen al hiervoor ga ik graag terug naar Bolzano.

zuid-tirol-bruschetteria-fishbanke
Smullen bij Bruschetteria Fishbanke.

5. Wijnstraβe & bijzondere wijnhuizen

Ook voor wijn zit je goed in deze regio. Ongeveer tweederde van de Italiaanse wijn-productie is afkomstig uit de zogenaamde ‘wijnstraβe’ van Zuid-Tirol en staat be-kend om de hoge kwaliteit. In dit gebied groeien ruim twintig soorten wijn en drie inheemse druifsoorten: de Lagrein, Vernatsch en de bekende Gewúrtschtraminer.

Vanuit Bolzano tot het zuidelijke laagland loopt een prachtige panoramaroute (dwars door het Parco Naturale Monte Corno, wat te combineren is met het Weinlehrpfad. Het barst er van de wijnhuizen. Een van mijn favorieten is Cantina Tramin, vernoemd naar het gelijknamige dorpje dat fraai uitzicht heeft over glooi-ende wijnvelden en schilderachtige bergtoppen.     

Elena Walch was de eerste vrouwelijke wijnmaker in Zuid-Tirol en heeft haar gelijk-namige wijnhuis inmiddels overgedragen aan haar twee dochters. Zij zijn de hele wereld over gereisd om nieuwe inspiratie op te doen en moderne technieken toe te passen in de wijnbouw. Hiermee geven zij hun eigen hedendaagse draai aan het wijnimperium en verkopen  

Zelf wijn proeven kan in de twee wijnhuizen in Tramin en Caldaro en online bestellen kan ook als je niet kunt wachten tot een bezoek aan Zuid-Tirol.

Nog twee tips:

  1. Pfitscher; bekend vanwege diens frisse wijnen afkomstig van de stijle bergwanden (CasaClima).
  2. Manicor, een biodynamische wijn uit Caldaro.
Het verhaal achter Elena Walch.
zuid-tirol-ahrutal-vallei
Wandelen tussen de wolken met uitzicht over de prachtige Ahrutal vallei.

6. Huttentochten

Zuid-Tirol kan met name in de winter als in de zomer een drukke bestemming zijn. Dat geldt zonder meer voor outdoor-activiteiten. Wie zich wat meer wil afzonderen kan een meerdaagse huttentocht maken die het grote publiek niet zal bewandelen.

Deze hike trip voert door het Stilfserjoch /Stelvio natuurpark, dat enerzijds grenst aan het Zwitsers/Italiaanse Nationaal Park Adamello-Brent. Anderzijds beslaat Stelvio een oppervlakte van 134.620 ha, dat verdeeld is over andere Italiaanse pro-vincies als Trento, Brescia en Sondrio.

Het bijzondere aan deze route is dat een deel ieder jaar anders is, doordat de paaltjes langs de route ieder seizoen verzet moeten worden vanwege bewegingen van de gletsjer. 

zuid-tirol-sñben-klooster
Tijdens trektochten en lange wandelingen loopt je tussen wijgaarden, langs glooiende velden of langs kloosters, zoals het Sñben klooster.

7. Lange afstandswandeling

Wie nog meer op zoek is naar uitdaging in de hoge alpentoppen, kan in vijf tot acht dagetappes een wandeling maken van bijna 100 kilometer. De langeafstandsroute loopt door het natuurpark Texelgruppe, en schijnt fraaie uitzichten te hebben, variërend van het Meraner Land, dal Vinschga tot de Dolomieten. Je ziet tijdens deze route goed de invloeden van zowel de mediterrane cultuur in het dal, als de alpen leefstijl in de bergen. Er zijn ook dagtochten mogelijk. Deze tocht vereist wel geoefende benen en een goede conditie.

zuid-tirol-meran
Wandelen rond Merano.

Kijk HIER voor meer info over Südtirol Alto Aldige

Meer verhalen over Italië lezen? Kijk HIER voor Firenze, HIER voor Abruzzo en HIER voor heerlijkheden uit Toscane.

Lees meer verhalen en tips

bonaire-zoutpan-pekelmeer-dos-winkel Reistips

Bonaire: 6X mooiste plekken, van duikspots tot zoutpiramides

Het Caraïbische eiland Bonaire heeft een unieke natuurlijke schoonheid. Het staat bekend om haar …

Lees meer
bargerveen-natuurpark-moor-moeras-cover Natuur

Natuurtip | ‘Vergeten’ Bargerveen: nat, ongerept natuurschoon

Bargerveen is een uniek stukje natuur. Het gebied ligt aan de Duitse …

Lees meer
mondkapje-pacsafe-facemask-reisartikelen Tips gadgets

Testtip | Pacsafe mondkapje

Dat reizen er nu letterlijk heel anders uitziet door het gebruik van …

Lees meer
wanderlust-europe-gestalten-great-hikes Tips Fotografie & Reisboeken

Wanderlust Europe, dwalen door desolate landschappen

We vergeten soms hoe mooi ons eigen continent is. In het koffietafelboek …

Lees meer