Bescherming schubdier centraal in WWF-campagne

Het schubdier (pangolin) is het meest illegaal verhandelde zoogdier op aarde. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft een campagne opgezet om het lot van het schubdier onder de aandacht te brengen en te beschermen. Lifestyle label Achilles and the Tortoise heeft speciaal hiervoor een T-shirt ontworpen.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: WWF-NL / Henk Bothof

Pangolin-John Starr-SouthAfrica
Pangolin, Tswalu Kalahari Reserve, South Africa. Foto: John P. Starr.

“In 2019 was ik op reis door Kameroen. Toen we door een dorpje reden stuitten we toevallig op een marktje waar mensen aan de weg allerlei waren aanboden. Ik zag daar ook iemand tussen staan die een levend schubdier in zijn handen had. Ik vroeg de chauffeur de auto aan de kant te zetten en kocht de pangolin voor slechts vijf euro; wat daar wel een aardig bedrag is. Ik had die man willen aanspreken dat hij geen dieren moet verkopen, maar dan was de kans groot geweest dat hij het schubdier niet meer kwijt wilde. Tevens was ik op doorreis, dus ik kon op dat moment niet meer doen dan snel handelen en het dier redden”, vertelt onze eigen reis/portretfotograaf Henk Bothof.

Hij herinnert zich dat het schubdier zich oprolde als een egel en blies als een kat van angst omdat hij meegenomen werd in de auto. “Ja, het is zó triest dat mensen dieren dit aandoen. Helaas is het in Afrikaanse landen niet zo gemakkelijk om hulpinstanties in te schakelen en we zaten ook niet in de buurt van een Nationaal Park of een natuurreservaat waar rangers of natuurbeschermers aan het werk waren. Het enige wat we konden doen op dat moment was wegrijden van de bewoonde wereld”, aldus Henk. Na een kwartier vonden ze een rustig plekje aan de rand van een bos en hebben ze het beestje vrijgelaten, in de hoop dat hij niet opnieuw gevangen zou worden.

Met uitsterven bedreigd

Gelukkig was dit het enige incident dat Henk ervoer tijdens zijn reis en hoorde hij van lokale bronnen dat het schubdier in Kameroen gelukkig niet vaak te koop wordt aangeboden. In andere Afrikaanse landen is dat helaas wel het geval. Dusdanig, dat het ongevaarlijke schubdier dat hoofdzakelijk mieren eet, inmiddels het meest illegaal verhandelde zoogdier is op aarde! Alle acht verschillende soorten staan op de zogenaamde rode lijst van bedreigde diersoorten, waarvan er drie zelfs met uitsterven bedreigd zijn. In de afgelopen tien jaar zijn er ruim een miljoen wilde schubdieren illegaal verhandeld door de vraag uit Azië. Het vlees van de pangolin is namelijk een delicatesse in Azië en de schubben worden gebruikt in traditionele Chinese geneeskunst. De grote vraag heeft ervoor gezorgd dat deze dieren op verschillende plekken al zijn uitgestorven, voornamelijk in Azië zelf. WWF luidt daarom de noodklok en is een campagne gestart om het dier te beschermen en onder de aandacht te brengen. Dit doet de organisatie samen met lifestyle label Achilles and the Tortoise, die een hip en verantwoordt T-shirt ontwierpen van de pangolin.

Duurzame kledingindustrie

Ontwerper Willem van Helvoirt (27) is een van de drie gezichten van Achilles and the Tortoise, dat gevestigd is in Utrecht. Samen met Matthijs Tersteeg (29, duurzaam inzetbaarheidscoach/ change agent) en Sem Dijkema (28, innovatiemanager) zet Willem zich in om een transitie te maken naar een duurzame kledingindustrie, waarbij ze tegelijkertijd de natuurlijke biodiversiteit proberen te herstellen. Dat doen ze door een regeneratief business model te introduceren, the ‘Rule of Thirds’. Deze verdeelsleutel bepaalt de ‘eerlijke’ prijs waarbij een derde de (circulaire) productiekosten dekt, een derde  bestemd is voor een specifiek project van een goed doel en het overige is voor herinvestering dan wel een beetje winst. Het is de tweede keer dat het drietal met WWF-Nederland samenwerkt. Sinds hun lancering van vorig jaar brachten ze een speciaal ontworpen T-shirt op de markt met een print van het zeer bedreigde amoerluipaard, die slechts voorkomt in het grensgebied van Rusland en China.

Krachtige pangolin

Vanuit een café in Berlijn vertelt Willem over de samenwerking en missie van hun merk. “WWF vroeg ons om een dier te selecteren dat zij onder de aandacht kan brengen in hun Wildlife Crime Campagne. We dachten direct aan het schubdier vanwege de schrijnende situatie waarin het zich bevindt. De pangolin kan zich nauwelijks verdedigen tegens stropers en handelaren”, vertelt Willem. “Ik wilde het schubdier krachtig neerzetten, zodat hij wél voor zichzelf kan opkomen. Als een soort uiting van protest. Daarom is hij op het T-shirt strijdlustig afgebeeld.”

pangolin-t-shirt-WWF-Achillesandthetortoise

Wil je de pangolin ondersteunen en er hip uitzien, kijk dan HIER voor het T-shirt:

Streetwear

Tevens richt Achilles and the Tortoise zich voor deze campagnes op Streetwear, waarmee ze een jongere doelgroep willen aanspreken. Hun prints zijn kleurrijk en een tikkeltje rauw. Willem: “Veel jongeren hebben een verkeerd, ietwat stoffig beeld, van waar WWF voor staat en waar donaties naartoe gaan. Ik denk dat het beeld van deze en de vorige campagne aantonen dat die gedachte niet klopt. Streetwear was vroeger een niche, die vooral zichtbaar was binnen de hiphop scene. De laatste jaren wordt deze stijl breder gedragen, mede doordat jonge mensen tussen de 15 en 25 jaar zich steeds individueler uiten en zich een eigen ‘image’ aanmeten. Ze zijn kritisch en gaan bewuster met hun leefomgeving om.”

Geen overproductie

Het schubdier shirt is gemaakt van organic cotton van Easy Essentials en wordt geproduceerd in Portugal. Tevens maakt Willem en zijn team de transitie naar volledig gerecycled materiaal en een beperkte voorraad, zodat er geen sprake is van overproductie. Hierdoor wordt hun kleding een collectors item vanwege de beperkte oplage.–>

Stropers

Overigens is de campagne juist gestart vanwege de corona-maatregelen; want de natuur krijgt dan wel meer rust vanwege de stilliggende reissector en de afname van milieuvervuiling, maar hierdoor is er ook minder bescherming. “Stropers hebben weer vrij spel en het schubdier is daar, evenals de neushoorn en de olifant, het grootste slachtoffer van. Het is belangrijk dat we waakzaam blijven en de maatschappij hierop wijzen”, meent de ontwerper.

Bescherming maatregelen

Mediamanager Nathalie van Koot van WWF-Nederland benadrukt dat het tot een halt roepen van handel in bedreigde dieren niet alleen van levensbelang is voor de beesten, alsook voor onszelf. Immers, door de natuur te beschermen kunnen we het risico op verspreiding van virussen (zoals Covid-19) verkleinen. Gelukkig beginnen de acties van natuurbeschermers langzaam hun vruchten af te werpen, want begin juni kondigde China aan dat het de bescherming van inheemse Chinese schubdieren opwaardeert van de tweede naar de eerste klasse, waardoor de pangolin hetzelfde beschermingsniveau krijgt als de reuzenpanda. Uiteraard is WWF, dat al jaren werkt aan aanscherping van de beschermingsmaatregelen voor het schubdier, heel blij met deze stap. En voelt het wellicht met deze mooie campagne als een kleine overwinning.

Achilles and the Tortoise- portret-
Van links naar rechts de mannen van Achilles and the Tortoise: Sem Dijkema, Matthijs Tersteeg en Willem van Helvoirt. Sem heeft het T-shirt van het amoerluipaard hier in handen. Foto: Chavez van der Bron.

Voor meer facts en info over het schubdier kijk HIER

Achilles and the Tortoise zet zich naast WWF ook in voor andere innovatieve projecten en onderwerpen die gerelateerd zijn aan natuurbescherming. Zo werken ze nu aan een documentaire op Sumatra over het Leuser ecosysteem, wat gecombineerd wordt met een nieuw te ontwerpen lifestyle object. 

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer