Blauwe Planeet: BBC prentenboek toont gedachtegoed David Attenborough

Na het ongekende succes van de BBC- serie Blue Planet II oftewel Blauwe Planeet, is er nu het gelijknamige informatieve prentenboek. Prachtig geïllustreerd door Emily Dove, geschreven door Leisa Stewart-Sharpe en met voorwoord van Sir. David Attenborough himself!

Tekst & beeld: Angelique van Os; alle rechten voorbehouden © Lemniscaat

koraalriffen-blauwe-planeet-bbc-lemniscaat

Onze Blauwe Planeet heeft zoveel te bieden. Ondanks dat de eerste onder-waterbeelden van Hans Hass voor de BBC al in 1956 aan de wereld werden getoond, valt er nog steeds veel te ontdekken in diepzee. Natuurkenner, beschermer en de meest geliefde presentator uit Groot Brittannië, Sir. David Attenborough, heeft in zijn lange carrière de hele wereld rondgereisd- van tropische wateren tot de koudste poolzeeën. Je zou verwachten dat de bijna 95-jarige Attenborough alles wel heeft gezien in zijn leven. Maar zelfs hij geeft aan dat ondanks alle moderne techniek van onderwatercamera’s nog steeds onbekend terrein ontdekken onder de zeespiegel.

In de beroemde natuurserie Blue Planet II is dat rijke oceaanlandschap met zijn kleurrijke en eigenzinnige bewoners prachtig in beeld gebracht. En nu dus vertaald naar een gelijknamig, informatief prentenboek.

Moeilijk taalgebruik

Omdat de tekst een ondergeschikte rol speelt ten opzichte van de uitbundige tekeningen van Emily Dove, verwacht je mogelijk dat het boek gericht is op een jonge doelgroep. Dat is echter niet het geval. Het taalgebruik is vrij complex en lijkt eerder gericht op kinderen uit de bovenbouw, dan wel op een bredere doel-groep. Dat is voor jongere lezers wel een minpunt, want benamingen en begrippen worden niet uitgelegd. Het lijkt soms zelfs letterlijk overgenomen uit de serie. Wel knap dat de auteur de toon en humor tussen de regels door zo heeft geschreven, dat het de stem van Attenborough ademt.

Korte verhalen

Omdat de pagina’s zijn verdeeld in korte thema’s en verhalen is het toch ook voor nieuwsgierige jonge kids wel behapbaar. Mijn zoon van zes wordt graag ’s avonds een paar bladzijden voorgelezen over bijvoorbeeld de grens van het onbekende in de Diepzee, over de kleurrijke – en bedreigde- bewoners van de Koraalstad of over mangroves en andere onderwaterwouden van groene zeeën.  

Van voor naar achteren

Evenals in de serie reis je dwars over de planeet. Het is daardoor wellicht wel wat fragmentarisch van opzet, maar het zorgt ervoor dat je het boek van voor naar achter kunt lezen. En dus eigenlijk op elke willekeurige pagina kunt gaan lezen. Dat is zeker voor jongere kinderen een pre.   

Betere zorg

Naast aandoenlijke, soms grappige en spannende verhalen vormt de rode draad dat we beter voor onze blauwe planeet – die uit 71 procent uit water bestaat- moeten zorgen. Nu kan het nog. Vandaar dat natuurlijk onderwerpen als plastic soup en klimaatverandering een belangrijke rol spelen in het boek. Vooral het verhaal van de walrusmoeder die met haar jong na veel inspanning doodmoe, net op tijd een laatste stukje ijs vindt, maakt indruk. Maar voor hoe lang zijn ze gered? Die vraag blijft wel even nagalmen.

Attenborough drukt niet voor niets op de allerlaatste pagina van het binnenwerk zijn lezers op het hart: “We hebben de verantwoordelijkheid om voor onze Blauwe Planeet te zorgen. De toekomst van de mens, en van al het leven op aarde, hangt van ons af.”

Leerzaam boek

Een leerzaam boek dat aanzet tot nadenken en reflecteert hoe mensen hun eigen steentje kunnen bijdragen. Prachtig geïllustreerd en neemt kinderen – en volwassenen- daardoor echt mee naar de bijzondere onderwaterwerelden. Alleen had het wat taalgebruik wat toegankelijker mogen zijn. 

Het informatieve prentenboek Blauwe Planeet (Blue Planet II) is de eerste van een vierdelige reeks, gebaseerd op de beroemde BBC-documentaires. De andere titels die de komende twee jaar zullen volgen zijn Frozen Planet, Green Planet en nog een vierde te produceren boek.

Specificaties

Prijs: € 16,99 | ISBN: 9789047713036 | Lemniscaat | Vertaling: Jesse Goossens | Vorm: gebonden, hardcover | Verschenen: 2021

Kijk HIER voor meer inspirerende kinderboeken.  En HIER kun je het boek kopen.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer