Boeddhisme in Myanmar overheerst dagelijks leven

Ondanks dat Myanmar vrijheid van godsdienst kent, is het boeddhisme verankerd in het dagelijks leven. Op bijna elke straathoek zijn monniken te vinden. De lokale bevolking aanbidt heilige beelden, bouwwerken en de levensfilosofie van een monnik staat hoog aangeschreven. Dusdanig, dat elke jongen (novice) voor zijn twintigste levensjaar twee keer het klooster in gaat om de basis van het boeddhisme te begrijpen.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

Het boeddhisme is de belangrijkste religie van Myanmar. Bijna 90 (!) procent van de bevolking is boeddhist. De monniken moeten zich houden aan vijf geboden: niet doden, niet stelen en liegen, geen overspel plegen en tot slot geen gebruik maken van alcohol en drugs. Zich losmaken uit de cyclus van wedergeboorte is het ultieme doel van elke boeddhist. Helaas is dit wel wat wrang, aangezien er een jarenlange bloederige strijd woedt in het land met de etnische minderheid, de Rohingya mensen. Elke dag worden tientallen baby’s staatloos geboren in buurland Bangladesh, in een van de grootste vluchtelingenkamp ter wereld: Kutupalong-Balukhali (Cox’s Bazar). Helaas zijn soms ook de monniken verwikkeld in dit geweld en zijn ze niet zo vredelievend als ze beweren te zijn.

Levensfilosofie

Hoe dan ook, een nog hoger streven is het bereiken van het nirwana, de toestand van gelukzaligheid. De basis hiervan bestaat uit elementen als reïncarnatie, mediteren, (227!) gedragsregels hanteren en een goed karma (lot) creëren. Omdat elk individu de verlichting kan bereiken is het boeddhisme eerder een levensfilosofie dan religie. Voor veel jonge mannen is het leven als monnik te sober, anderen zien het als een missie. Weinig vrouwen worden non omdat ze hun haar niet willen afscheren en geen gezin mogen stichten. Monniken eten wat ze krijgen aangeboden, daarom staan ze voor twaalf uur ’s middags in lange rijen voor het klooster of ‘bedelen’ ze in de straten van Myanmar.

myanmar-biddende-vrouw-boeddisme

Kloosters bezoeken

Monniken staan open voor buitenlands contact, zolang er sprake is van wederzijds respect en nederigheid. Spreiding van toerisme werkt het beste. Ga bijvoorbeeld niet naar Amarapura, maar bezoek het kleinschalige Shwe Inbiu, een meditatief klooster met slechts 30 bewoners. Vanaf half vijf kun je hier stilletjes hun gebeden gadeslaan. In Loi-kaw (Kayah staat) ligt Dama Yone Kyaung, waar voornamelijk novices wonen, waar je geruisloos een kijkje mag nemen wanneer ze de Bali studeren (de taal van Boeddha). Tussen Bago en Yangon ligt in een verscholen bosje het Monelaltawya klooster. Bijzonder is dat hier veertien monniken het dagelijks leven delen met vier nonnen. Studeren gebeurt afzonderlijk. Karunika is al veertien jaar de gastvrije leider. Met hard studeren trad hij na tien jaar ervaring in de voetsporen van zijn leermeester. In dit vredige klooster kunnen geïnteresseerden zelfs komen logeren, mits ze toestemming krijgen van de regering.

myanmar-kalaw-biddende-jongen-monikken-boeddisme

Lees voor meer inspiratie: De verrijzenis van Myanmar.  | Lees HIER meer over het boeddhisme.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer