Boerderij Spa: kuren en slapen tussen de koeien

Na tien jaar is Boerderij Spa nog steeds uniek in z’n soort. Dit kleinschalige kuuroord in het Twentse Nutter is omringd door uitgestrekte weilanden. Hier worden natuurlijke producten gebruikt volgens de leer van specialist Paul Haslauer. Genieten van het plattelandsleven in optima forma. 

Tekst (& beeld): Angelique van Os | Fotografie: archief Boerderij Spa

boerderij-spa-nutter-interieur
Op de eerste verdieping is het heerlijk vertoeven met de stoofstoel, badoven en relaxstoelen.

De oven pruttelt zacht, terwijl vers speltbrood langzaam oprijst. Heerlijke geuren stromen mijn neus binnen en ik staar dromerig naar buiten. Naar de glooiende Twentse graslanden die door lauwe zonnestralen twintig tinten groen kleuren. Gedachten dwalen naar de achtergrond. Na een klein half uurtje zit de eerste be-handeling erop. “En, hoe voelt dat?”, vraagt gastvrouw Marinka Steggink. “De droge lucht van de broodoven die met 38 graden vrijkomt is heel goed voor je luchtwegen en bevordert de speekselklieren.” Ik voel met ontspannen en tegelijkertijd staan m’n zintuigen op scherp.

Nieuwe bestemming

Samen met haar man Frans en dochter Claudia, runt Marinka Boerderij Spa in het Twentse Nutter, dat nabij natuurgebied Springendal ligt. De authentieke boerderij is al sinds 1645 in Frans’ familiebezit. In de prachtige, strakke en toch warme ont-vangstruimte staat een grote stamtafel die uitkijkt op de fraaie tuin met vijver en de daarachter liggende weilanden. Tegenover de tafel pronken de stenen plaquet-tes die 1893 aangeven. “Hier zat vroeger de scheidingsmuur tussen de leefruimte van het huis en het dierenverblijf. De grootouders van Frans woonden hier jaren en runden het melkveebedrijf, gevolgd door zijn ouders. Het stond vervolgens elf jaar leeg. We wonen zelf een deurtje verder. We zijn blij dat we met dit concept de boerderij een nieuwe bestemming hebben kunnen geven”, aldus Marinka.

Het echtpaar Steggink stapte tien jaar geleden in dit avontuur, toen ze inzagen dat hun drie dochters geen interesse hadden om het bedrijf voort te zetten. Dus gingen ze op zoek naar andere mogelijkheden. Ze raakten in gesprek met onder-nemer Harold Droste van Droste’s Herberg (Tubbergen). Hij zocht landelijke loca-ties om boerderijlodges te vestigen. Samen met hem is vorig jaar ook de prachtige landschapskamer gerealiseerd (zie kader). Verder zocht de organisatie PuurSpa franchisers naar kleinschalige platteland-wellness. Na wat research kwam de familie Steggink terecht in Salzburg, bij de filosofie van Paul Haslauer. Zijn be-handelingen en producten zijn gebaseerd op eeuwenoude therapeutische kuur-methoden waarbij de kracht van de natuur, warmte en water centraal staan. Hierdoor sloeg – ook voor dochter Claudia- de vonk over.

Het melkveebedrijf transformeerde in 2008 na een ingrijpende verbouwing in een kleinschalige luxe spa. De setting is intiem en persoonlijk omdat er slechts ruimte is voor maximaal twaalf personen en de behandelingen voornamelijk in duo-vorm zijn. Alle apparatuur en producten zijn gerelateerd aan de kuurwijze van Haslauer.

Voor Frans was er één voorwaarde: hij wilde wat vee behouden. Immers, eens boer, altijd boer. Er lopen nu prachtige Brandrode runderen achter de spa die het essen-landschap verrijken. Dit is het oudste ras van Twente. “Dat zijn Frans’ decoratie-koeien”, zegt Marinka gekscherend. “Ik heb veel respect voor Frans, dat hij het aan-durfde om voor de toekomst van zijn gezin deze stap te zetten.”

Hard werken

Inmiddels zijn Marinka en Claudia bedreven gastdames die maatwerk leveren. De broodoven was slechts een voorproefje, want het zuiveren van de luchtwegen gaat op de eerste verdieping verder in de ‘hooioven’. Wat in eerste instantie oogt als een metershoge rieten decoratie, blijken twee stoofstoelen te zijn. “Ga maar zitten, met je rug dicht tegen leuning aan. Straks komt via stoom de geur vrij van alpenhooi, wat goed is voor je luchtwegen en de bloedsomloop bevordert”, vertelt Marinka. Mijn lichaam is warm toegestopt met een witte doek. Al na een paar minuten dringt een kruidige wolk mijn luchtwegen binnen. Ik staar loom naar het trage plattelandsleven en dut even weg. De vijfentwintig minuten vliegen om. Even af-koelen in de tuin. Mijn maag knort. Net op dat moment komt de gastvrouw een biologisch streekgerechtje brengen. Zonder het te merken werkt het lichaam hard om alle afvalstoffen te zuiveren. Daar krijg je trek van en het is belangrijk om veel water te drinken.

Dan is het tijd om te gaan ‘floaten’. Ik krijg een speciale kleipakking met vlierbloe-zemblaadjes opgesmeerd, wat een fijne zuiverende werking heeft. Na volledig in-gepakt te zijn, zak ik weg in een waterbed. De setting doet denken aan een futu-ristische film, waar je in een slaapcabine stapt. Als snel wordt het lekker warm en als ik m’n ogen sluit hoor ik niets dat het licht klotsende water.

boerderij-spa-nutter-relax-buiten
boerderij-spa-nutter-relax
Relaxen in de stoofstoel.

“Ik voel met ontspannen en tegelijkertijd staan m’n zintuigen op scherp”

Badoven en wiegende stoel

Met een volle maag, wandel ik na de warme lunch naar boven. In een hoek zit een kleine sauna verstopt waar de vloer is bedekt met dennentakken die de voetreflex-zones stimuleren. Tegenover de houten banken staat in het midden een ‘badoven’, met daarboven een koperen ketel en korf. Hierin worden verse kruiden zoals roze-marijn verhit tot maximaal 55 graden en zijn gevuld met zilverspartakken en den-nenappels. De heerlijke bosrijke geur stroomt als een stoominjectie de ruimte in. Wat een weldadige ervaring. Na een koele regendouche schuif ik door naar de dondolo. Dit is een wiegende ligstoel die op elke beweging – zelfs je ademhaling- reageert. Even niet opletten betekent dat je bijna haaks in de stoel zit. Na vijf minuten volgt echter complete ontspanning; ik wil thuis ook zo’n stoel! Tijdens de sessie brengt Marinka heerlijk zelfgemaakt ijs. Frans produceert vijfhonderd (!) smaken voor horecagelegenheden en chef-koks.

Verzegelde aarde

Vijf uur later zit het er bijna op. De climax volgt met de kracht van de verzegelde aarde. Marinka brengt een schoteltje met vijf verschillende gekleurde kleisoorten. “Dit was vroeger kostbaarder dan goud. De medicijnman gaf met zijn zegelring een stempel op de klei, zodat klanten verzekerd waren van de echtheid van het pro-duct. De kleuren en structuren verwijzen naar het mineralengehalte en hebben ieder een andere werking. Door het aanbrengen worden de dode huidcellen ver-wijderd en de doorbloeding gestimuleerd. Als de huid schoon is trekt de klei in het lichaam om van binnenuit gifstoffen te verwijderen. Hoe beter je masseert, hoe beter de werking.” Goed smeren dus in de kleioven. De opwarmende stoominfusies maken de modderklei vochtig en na een tijdje spoelt een regendouche alle kleuren van mijn lijf af. De laatste verkwikkende douche en een heerlijk geurende Kurland-olie van meneer Haslauer, zorgen ervoor dat ik volledig zen de koude wereld weer aan kan.  

“Verzegelde aarde was vroeger kostbaarder dan goud!”

Slapen

Niets is fijner om na zo’n ontspannende spadag dat relaxte gevoel langer vast te houden. Daarom is het mogelijk om te blijven slapen in een van de twee boerderijlodges of in een boerderijkamer. De troef ligt op een steenworp afstand; midden in het land tussen de koeien is sinds 2017 een prachtige landschapskamer in gebruik. Een samenwerking met Harald Droste, die graag meer vergelijkbare kamers bij regionale boeren wil onderbrengen. Deze vierkante kubus bestaat volledig uit glas, waardoor de accommodatie compleet opgaat in de natuur. Houten panelen zorgen voor privacy en beschutting. De kamer is zelfvoor-zienend: met energieopwekkende zonnepanelen, stromend water uit een gezuiverde lokale bron en warme komt van een eigen palletkachel. Het Scandinavische interieur is sober chique: alles is gemaakt van gre-nenhout en aangevuld met minimalistische accessoires. Diner aan huis met regioproducten, bereid door restaurant De Pastorie (Ootmarsum) regelt de familie Steggink zo voor je. En weer of geen weer, met de kachel aan kun je op het overdekte terras heerlijk zwijmelen met de koeien of verzinken in een goed boek. Want hier staat de tijd even stil.

boerderij-spa-nutter-landschapskamer

Arrangement inclusief overnachting in de landschapskamer kost €199,- p.p. | Meer informatie: boerderijspa.nl

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer