Camping BuitenLand: “Creatieve magneet dat mensen en ideeën aantrekt”

In het afgelegen Drentse Nieuw-Amsterdam is iets gaande. Burgerlijke (sta)caravans en tenten maken ruimte voor een oude gele schoolbus, een enorme tipi-tent, een omgebouwde zeecontainer en dat is slechts het begin. Het bruist van de creativiteit op de duurzame Camping BuitenLand, waar vijf vrienden, waar onder andere Esther Reijn en Floortje Dessing, nieuw leven gaan inblazen in allesbehalve een standaard camping. 

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Camping BuitenLand

Ze zit druk bellend achter de computer in een klein kantoortje, terwijl partner, Wessel van Dijk, een kop gemberthee voor mijn neus neerzet. De wat rommelige leefkeuken heeft fraai uitzicht op een uitgestrekt weiland. Wessel staart naar bui-ten. Dit is even andere koek dan het hectische Amsterdam, maar er is genoeg te doen. Een klein team werkt al maanden hard om Camping BuitenLand om te dopen tot een creatieve ontmoetingsplek. Inmiddels schuift Esther Reijn aan, terwijl Van Dijk zich buigt over een reserveringssysteem. Het stel runt samen de dagelijkse leiding van BuitenLand, maar de harde kern is groter. De goedlachse Reijn vertelt hoe ze samen met drie andere vrienden en mede-eigenaren, Tjitte Jan Nieuwkoop, Martijn Dubbeldam en programmamaker Floortje Dessing, in het rustige Nieuw-Amsterdam/Zandpol zijn beland. “Wessel en ik hebben een oud pand opgeknapt in Curaçao en daar zeven jaar een bed & breakfast gerund. Toen we terugkeerden naar thuisfront Amsterdam, kriebelde het weer. We waren toe aan iets groters: het creëren van ons eigen wereldje, waarbij mensen makkelijk met elkaar in contact kunnen komen. Dit keer in Nederland. Deze plek, wat geen lopend bedrijf meer was, vonden we vrij snel toen we eenmaal wisten waarnaar we op zoek waren. Er is zoveel vrijheid, er is bos, rust, een natuurlijke waterbron en we hebben genoeg ruimte om demontabele huisjes te bouwen.”

Kleurrijke plek

Het stel runt het grootschalige project niet alleen, wat prettig is omdat iedereen zijn eigen expertise heeft, vertelt Reijn. “Martijn is aannemer, dus dat is heel handig, Tjit organiseert graag feesten en Floortje is eigenlijk de meest gerenommeerde onder-nemer van ons allemaal en heeft een fantastisch netwerk.” Duurzaamheid vormt hierbij de leidraad. Van de circa 240 kampeerplekken zijn er circa 80 plaatsen gere-serveerd voor zelfontworpen en-gebouwde huisjes die ook verhuurd mogen wor-den. Dat gebeurt niet alleen in eigen beheer; Reijn roept juist geïnteresseerden, van architecten tot zelfbouwers op om een bouwplan bij haar in te dienen. Zodoende ontstaat een kleurrijke plek vol verrassende creaties met een groot community gevoel, want de bouwers voelen zich erg betrokken bij de camping. Geïnteres-seerden worden hierbij gevraagd om de huisjes winterproof te maken met goede isolatie en verwarming, maar de belangrijkste voorwaarde is dat het huisje uniek is.

Dome-dorp

Wanneer ik met Wessel van Dijk over het groene terrein struin zijn de eerste lijnen van de eigenzinnige camping zichtbaar. De BuitenBar oogt als grote woonkamer, met uiteenlopende banken en stoelen en een centrale houtkachel. Buiten staan lange tafels opgesteld voor een groot gezamenlijk diner.

De eerste bouwprojecten zijn klaar, zoals de omgebouwde zeecontainer de Wilder-nis, dat met een industriële uitstraling en fraaie glazen pui uitzicht geeft op het terrein. Een paar velden verderop dwarrelen rookpluimpjes uit twee metershoge witte tipi-tenten en aan de rand van het omringende bos staat de eerste houten Dome. Esther Reijn vertelde eerder: “Er komen circa vijf van deze domes die indivi-dueel te huren zijn, maar bij uitstek geschikt zijn voor grotere groepen omdat het een soort dorpje gaat vormen. Bovenin komt een koepel, zodat je vanuit je bed naar de sterren kunt kijken. De dome die er nu staat is een proefconstructie en doorzich-tig. Ze gaan hier een trampoline in spannen voor uitzicht op de sterren, een heerlijke hangplek.” Dit idee is bedacht door ‘t BuitenLand, een andere camping met dezelfde naam. “Floortje en ik zijn met hen gaan praten over een mogelijke samenwerking, wat gelijk klikte. Omdat ze zelf weinig uitbreidingsmogelijkheden hebben en wij het hele jaar open zijn, was het ‘Dome-dorp’ voor beide partijen een mooie aanwinst. Zij gaan het bouwen en wij verhuren het.

De grootste troef moet dan nog komen: de nabijgelegen Zandpolse plas, die open-baar toegankelijk is en gevoed wordt door natuurlijke waterbronnen. Ideaal voor feestjes en kleinschalige festivals.

Camping BuitenLand is een work in progress, de potentie is echter duidelijk zicht-baar en in de winter moet het een heerlijke verstilde plek zijn waar creatievelingen zich kunnen afzonderen en werken. Esther Reijn kijkt uit naar het hoogseizoen: “Alles wat we organiseren bruist. Het lijkt alsof er hier een magneet is dat mensen en ideeën aantrekt. Daar sta ik steeds van te kijken. Dat is zo inspirerend, heel bijzonder.”

Eigen energie

Cameraman en filmmaker Tjitte Jan Nieuwkoop wandelt de keuken binnen en vertelt over de groene filosofie. “We onderzoeken hoe we het beste de verdeling van energie kunnen toepassen die opgewekt wordt door het uitwisselen van zonne-panelen (minigrid). We richten ons op een systeem waarbij we onze eigen energie kunnen opwekken en zoveel mogelijk zelfvoorzienend kunnen zijn. Er zijn veel verschillende opties, dus willen we alles uitpluizen en zijn we op zoek naar vernieu-wing. De mensen die hier naar toe komen denken met ons mee; samen zijn we lek-ker aan het pionieren.” Wellicht een meerjarenplan dus, hoewel het begin er is met groene stroom van Power Peers, zonneboilers van Solar Zon-techniek op het dak liggen en in de zomer het douchewater en in de winter het restaurant verwarmen. Ook maken de sanitaire voorzieningen gebruik van heat pipes.

Een ander aandachtspunt is verantwoorde en biologische voeding. Zo serveert het restaurant verse, voornamelijkvegetarische gerechten, is het vlees afkomstig van vrij grazende koeien op Drentse natuurgebieden en is er biologisch bier uit Limburg. Het team gebruikt duurzame verf op basis van water en lijnolie en dit rijtje van duurzame producten en samenwerkingen met bedrijven wordt de komende tijd verder uitgebreid.

Open podium

Daarnaast is er veel aandacht voor culturele en kunstzinnige activiteiten, waarbij ook ruimte is voor kwalitatief vermaak voor kinderen. Zo organiseerde Nieuwkoop een Pinksterfestival tijdens de opening en kwam in juli het reizende (food) festival Convoi de Fête langs. Ook is er een ‘open podium’ waar mensen workshops, cursus-sen en activiteiten, zoals theater, yoga, massage en lasworkshops aanbieden. Reijn licht toe: “We hebben zoveel reacties gekregen van mensen die iets willen organi-seren, dat we iedereen een kans willen geven en campinggasten zelf kunnen aan-geven wat ze leuk vinden.”

TIP:

Camping Buitenland heeft inmiddels het tweede seizoen er op zitten en draait erg goed. Reserveren is dan ook raadzaam en soms zelfs noodzakelijk. En voor degenen die niet van kamperen houden- zoals ik- is er voor elk wat wils op deze eigenzinnige plek, want er zijn verschillende accommodaties die veel comfort en ruimte bieden. Voor meer info: buitenland.com

nederland-camping-buitenland-floortje-dessing-team
Het team van Camping BuitenLand: v.l.n.r.: Martijn Dubbeldam, Tjitte Jan Nieuwkoop, Floortje Dessing, Wessel van Dijk en Esther Reijn.

Het Brabantse ‘t Buitenland deelt dezelfde naam met Camping BuitenLand. Op dit duurzame eerstgenoemde kampement staan Mongoolse Yurts en Finse Kota’s centraal. Daarnaast is er een hottub, zijn er vuurkorven en tipi-tenten. Voor meer info: het-buitenland.nl

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer