Tip Nederland: Buitenleven proeven in ontstress-hutten

‘t Buitenland is allesbehalve een gewone camping. Je slaapt er in Mongoolse yurts, tipi’s en Finse kota’s. Relaxen in de natuur staat hierbij voorop. En nee, niet over de grens, maar in het Noord-Brabantse Alphen.

Tekst & fotografie: Angelique van Os

camping-buitenland-brabant-interieur-yurt

Tussen de licht glooiende akkers en graslanden zie ik in de verte de hoge tentstokken van Camping ’t Buitenland opdoemen. Het is even een vreemd gezicht in het Brabantse landschap. Even later draaien we (ik ben hier met mijn gezin) het kleine terrein op en worden enthousiast begroet door een witte puli-hond, genaamd Pruik. “Hij steelt met zijn mooie rastavacht altijd de show”, zegt Menno Brouwer grinnikend. Sinds eind 2019 is Menno de eigenaar van ’t Buitenland, wat alles behalve een standaard camping is. Verspreid over twee velden staan er vier Mongoolse yurts, twee kleine en één grote indianen tipi, een pipowagen/houtkeet en twee Finse kota’s.

Onthaasten

Het onthaasten kan beginnen, want los van een overdekte buitenkeuken en het veldje bij de Finse kota’s, is er geen elektriciteit bij ’t Buitenland. Ook is er geen televisie en geen wifi. Back to basics dus! Wel staan de vuurkorf en kachel klaar voor gebruik, kan er met mooi weer gebarbecued worden, is het mogelijk om te luieren in de hangmat of te dobberen in de hottub en kunnen kinderen ravotten rond de speeltuin. En dat allemaal op het  platteland rond het plaatsje Alphen, vlakbij Tilburg.

Stil

Het is heerlijk rustig op de camping. De vogels kwetteren luid en op een voorbij rijdende tractor na is het stil. We zijn nu de enige gasten tijdens een midweek in het voorseizoen. In de weekenden kan het echter gezellig druk zijn. “Het gebeurt regelmatig dat vrienden en familie een veld afhuren; dan heb je een eigen tent en ben je toch samen. We hebben ook een romantische tweepersoons yurt voor echte lovebirds, die staat een beetje apart”, vertelt Menno. Hij heeft goede herinneringen aan die tent, want de eerste keer dat hij op ’t Buitenland kwam, was een verjaardagscadeau van zijn vrouw in 2014. “Ik was gelijk verliefd op deze plek en hoopte ooit zelf ook zoiets te kunnen opzetten. Het kan soms raar lopen” zegt hij glimlachend. In de huidige Corona-tijd wordt er natuurlijk extra goed gelet op afstand en hygiene met extra sanitaire faciliteiten.

Zelf bouwen

’t Buitenland is opgericht door Evelien Suij en vierde afgelopen jaar z’n 10-jarig jubileum. Deze locatie bestaat inmiddels zes jaar. Na een aantal jaren van samenwerking heeft Menno de zaak onlangs overgenomen. Hij heeft van alles gedaan. Zo was hij jarenlang beroepsmilitair waarbij hij veel humanitair werk verrichtte, tot logistiek leider in een grote bakkerij. Hij hunkerde naar het buitenleven, naar zelf dingen bouwen en doen wat hij leuk vindt. Zo heeft hij de buitenkeuken en groot houthok gebouwd van gerecycled materiaal, er is een eco-toilet en geïnvesteerd in nieuwe tentmaterialen. Op 200 meter van het terrein zijn meer sanitaire voorzieningen waar gasten gebruik van mogen maken bij een doe-boerderij. “Het is grappig, want sommige mensen die hier komen moeten eerst twee dagen wennen aan de rust. Ze weten soms niet hoe ze een vuurtje kunnen stoken, hoe ze moeten relaxen. Maar als ze weggaan verlangen ze vaak naar meer.”

Eigen sfeer

Menno hoopt in de toekomst ’t Buitenland verder te verduurzamen. Het begin is er. Wij verblijven een nacht in een zespersoons yurt en in een Finse kota. De accommodaties ademen ieder een eigen sfeer. De authentieke yurt is ruim, gezellig ingericht met kleurrijke kleden, dekens en kussens. De kachel in het midden is met kinderen wel even opletten. Klein minpuntje is dat het in de zomermaanden lang licht blijft in de tent doordat de dakkoepel niet afgedekt wordt. Maar als de sterren eenmaal aan de hemel staan, dan kun je ze vanuit je bed bewonderen.

De kota is wat comfortabeler en iets meer afgescheiden, doordat er een verdieping zit boven het bed. Alles is van hout en hier is wel elektriciteit en een gaspitje. Na een mooie wandeling en een stevig bord pasta lonkt de hottub. En wat is dat heerlijk vertoeven, meer dan een glas wijn hebben we dan niet nodig. Zo is ‘het buitenland gevoel’ heel dichtbij.   

PRAKTISCHE INFORMATIE – ’t Buitenland wordt soms verward met Camping BuitenLand in het Drentse Nieuw-Amsterdam. Dit is de camping van onder andere Esther Reijn en Floortje Dessing, die dezelfde naam mogen gebruiken. LEES HIER het artikel wat we over die camping schreven. De camping in Alphen bestaat al langer en oprichter Evelien Suij verhuurt bij de collega’s in Drenthe een eigen dorpje, Domicilië, waar vijf dome-tenten staan.

Kijk HIER voor meer info & boekingen. Camping ’t Buitenland is deze winter ook voor het eerst geopend. Ook tijdens de feestdagen.

To do tips omgeving Het Smokkelaartje (Goudbergseweg 8, Strijbeek) is een gezellig en hip boerderijrestaurant. Vanuit hier kun je overigens prima wandelen rondom het Markdal, de Strijbeekse heide, de Goudberg en de Chaamse bossen. De Bijenboerderij (Strijbeekseweg 62a, Strijbeek) heeft een bijencentrum, een imkercafé, vele soorten honing en er zijn regelmatig activiteiten. Kijk goed langs de weg, want er zijn in de omgeving vele streekwinkels en –producten te vinden.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer