Cities of Silence: de wereld was nog nooit zo stil

Terwijl we in Europa midden in de tweede lockdown zitten, brachten diverse fotografen wereldwijd de impact van de eerste Covid-19 lockdown al in beeld. Ze deden dit voor Cities of Silence- Extraordinary Views of a Shutdown World (teNeues). Dit fotoboek is nu al een uniek historisch document. Het toont een surrealistisch beeld van spookachtige steden in volledige stilte van Venetië en Moskou tot Mecca en Wuhan.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: teNeues (zie foto credits)

Gondels dobberen eenzaam over de beroemde Venetiaanse kanalen. Een gewapende bewaker heeft de Taj Mahal voor zich alleen. Het anders zo volle Alexanderplatz in Berlijn is uitgestorven. De parelwitte stranden van Miami Beach tellen slechts lege ligbedden. En het hectische New Yorks Times Square was nog nooit zo rustig. Het fotoboek Cities of Silence geeft uiteenlopende impressies van de meest geliefde en drukbezochte steden en plekken die nog nooit zo stil waren.

Stil

The Sound of Silence van Simon & Garfunkel kreeg opeens een hele andere lading in de lente van 2020. De wereld was op slot. En helaas zou er een tweede boek kunnen verschijnen, want de situatie is nu niet veel anders.

Uitgewist

De impact van de Covid-19 lockdown is met zestig steden en gebieden van uit verschillende perspectieven in beeld gebracht door diverse amateurfotografen en professionals. Op bruisende en toeristische pleinen kun je een speld horen vallen. Leegte en rust bepalen het straatbeeld en soms, zoals in een skatepark van Ahkelon (Israël), komen wilde dieren zoals de rode vos zelfs tevoorschijn (blz 164). Het publieke leven lijkt volledig uitgewist en veranderd in opbloeiende spooksteden.

CITIES OF SILENCE – Extraordinary Views of a Shutdown World

Uitgever: teNeues 19.5 x 24 cm / 7 2/3 x 9 7/16 in. 192 pages |Hardcover | 150 color photographs | Tekst: Engels en Duits | Prijs: € 19.90 £ 15 $ 35 | ISBN: 978-3-96171-320-2

Impressie van het boek.

Florerende natuur

De keerzijde van de menselijke afwezigheid is namelijk dat de natuur floreert. Water is schoner en voor het eerst sinds jaren zijn vissen en de bodem zichtbaar in de anders vieze kanalen van Venetië (blz 18). De vier en zes-baan wegen van Kuala Lumpur en Makati (Filippijnen) die bijvoorbeeld normaliter vol staan met drukkend verkeer, zien nu niet zwart van de smog. De Co2 uitstoot en luchtvervuiling is na twee weken al met 20% gedaald (blz. 85).

Verontrustend

Toch blijft het een onwerkelijk schouwspel, en dat is tevens wat auteur Pit Pauen in zijn voorwoord benoemt: dat we eerder uitbundigheid en harde geluiden als norm stellen en als verontrustend ervaren, ten opzichte van rust en ruimte in de stad: “The advent of silence disturbs us.”

Schoonheid en ellende

Het compacte Silent Cities benoemt naast sterk beeld ook een aantal neveneffecten van de pandemie: zoals de terugloop van het vliegverkeer, de enorme toename van Netflix, de grote vraag naar natuurlijk boeren in Mallorca, de terugloop van de olieindustrie en massawerkeloosheid in de VS. Ook zijn er een aantal mooie quotes van artiesten en schrijvers vermeld. Een bijzonder boek uit een periode die in ieders geheugen gegrift staat, waarbij schoonheid en ellende hand in hand gaan.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer