De Grote Trek, kleurrijk boek over Afrikaanse migratie

Het prentenboek De Grote Trek beschrijft de beroemde Afrikaanse migratie. In achttien kleurrijke en levendige pagina’s brengen auteur Jonny Marx en illustrator Hanako Clulow de savanne tot leven.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Veltman Uitgevers

De Grote Trek, de Afrikaanse migratie, staat op de bucketlist van elke Afrika-liefhebber. Het wordt ook wel een van de zeven Afrikaanse wonderen gezien. Hierbij leggen jaarlijks circa 2 miljoen zoogdieren als zebra’s, antilopen, wildebeesten en gnoes een paar honderd kilometer af. Ze verplaatsen zich wanneer ze aanvoelen dat de seizoenen veranderen en dat is afhankelijk van de komst van regen. De migratie is vol gevaar en duurt circa twee weken. Toch zijn de dieren vastbesloten, want alleen door zich te verplaatsen beschikken ze twee maanden over vers voedsel. Daarnaast is dit de enige manier om het droogseizoen op de savanne te overleven.

Kudde zebra’s

Om kinderen kennis te laten maken met dit jaarlijkse fenomeen is het prentenboek De Grote Trek een mooi startpunt. In dit kleurrijke prentenboek van auteur Jonny Marx en illustrator Hanako Clulow volgen we een kudde zebra’s. Zij beginnen hun lange reis vanuit en door het Masai Mara National Park in Kenia en Serengeti in Tanzania, helemaal tot Namibië. Met minimale teksten en prachtig verfijnde tekeningen weten moeder en zoon het boek tot leven te brengen.

Vele gezichten

De lange reis van de zebra’s heeft vele gezichten en is vol gevaren. Want, het bekende beeld van duizenden dieren die bijvoorbeeld de Mara-rivier oversteken, komt ook hier voorbij. Roofdieren volgen de kuddes in hun voetspoor en krokodillen lig-gen op de loer. Er zijn rustmomenten en steeds meer dieren sluiten zich aan bij de reis. En uiteindelijk vinden de meeste zebra’s het verse gras.  

Rijm en informatief

Het verhaal van De Grote Trek is op rijm geschreven en leest daarom prettig weg. Dat geldt voor zowel degene die voorleest, als voor kinderen die net zelf kunnen lezen. Qua verhaalopbouw en illustraties lijkt het op Visje gaat op reis. Dat is niet verwonderlijk, want dit verhaal is ook van Hanako Clulow. Daarnaast gaat het óók over migratie; dit keer met visje in de hoofdrol.    

Zoekplaatjes

Voorin het boek geeft Marx een informatieve toelichting over de migratie. En achterin is een mooi overzicht te vinden van diverse dieren die de jaarlijkse Grote Trek ondervinden en die onderweg in het boek te spotten zijn. Een leuk zoekplaatje voor kleine avontuurlijke lezers. En dat geldt eigenlijk voor het hele boek, want op elke pagina is wel wat nieuws te vinden. 

de-grote-trek-rivieroversteek
cover-de-grote-trek-veltman-uitgevers

Specificaties

Prijs: € 13,99 | Leeftijd: | ISBN 9789048318896 | Veltman Uitgevers | Vorm: gebonden, 1e Druk | Engelse vertaling: The Journey| Verschenen: september 2020

Voor meer reisboeken inspiratie en tips kijk HIER. Je kunt HIER het boek bestellen.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Dolorama Trail: 48 uur wandelen door natuurpracht

De Dolomieten barsten ervan: adembenemende wandeltochten dwars door de ruige bergen. De …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Kronplatz Zuid-Tirol: 3x fantastische blikvangers

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer