Fotograaf Fred Teepe omarmt het licht in Zeeland

In deze Coronatijd waar we dichtbij huis moeten blijven, krijgen we wellicht ook wat meer waardering voor onze eigen omgeving. Speciaal voor Pure off the Road neemt fotograaf Fred Teepe je mee naar de verwondering van licht en ruimte in Zeeland.

Tekst: Fred Teepe/ Angelique van Os | Fotografie: Fred Teepe 

“Je moet je even door de barrière van het industriële Europoort worstelen, maar na de afslag Brielle ontstaat een vakantiegevoel van vrijheid, zeker als je over de Haringvlietdam rijdt.”  Fotograaf Fred Teepe verbaasde zich steeds meer over de fraaie omgeving van Zeeland toen hij van Rotterdam naar Schouwen reed om vrienden te bezoeken. “Ik verwonderde me over het licht en de ruimte die over me heen kwam. Ik heb mijn camera gepakt en heb geprobeerd dit vast te leggen.Dat was in 2008. Vanaf dat moment heeft het landschap en het Hollandse licht van Zeeland mij  altijd geïnspireerd”.

Fred vervolgt: “Vooral de Brouwersdam fascineerde mij. De wind, de zee, het licht, altijd weer anders. Het vlakke land en de vergezichten vermengen zich met de zilte zeelucht. Dijken, water, polders als lappendekens vormen de structuur van deze provincie. Vanaf de dijken kun je uitzichtloos turen over het agrarische landschap.”

De fotograaf vertelt dat door WO II en met name de watersnoodramp er veel verwoest is. Veel historische boerderijen zijn in de vijftiger jaren opnieuw opgebouwd en dat zorgt niet altijd voor balans in het landschap. Gelukkig zijn er ook diverse stadjes en dorpjes waarvan de oude kern bewaard is gebleven.

Hollands Landschap

Ook veel schilders hebben gebruik gemaakt van het licht in Zeeland om het Hollands landschap vast te leggen, meent Fred. Domburg en Zoutelande trokken in het verleden veel kunstenaars aan. Bekend is dat Piet Mondriaan zijn belangrijkste ontwikkeling heeft ondergaan tijdens zijn zomerse verblijven in die streek. Het Zeeuwse licht, zoals hij dat zag, was de grondslag voor zijn abstractie. Door deze ervaring is Fred op zijn manier, het licht in de rest van Nederland gaan zien. “Polders, bossen, duinen,  strand en de verschillen in seizoenen en weersomstandigheden zorgen voor het unieke licht boven die landschappen.”

Het is niet makkelijk om nog onbedorven landschappen te vinden. Reclameborden, verkeersborden, snelwegen en bijvoorbeeld hoogspanningsmasten vormen vaak een dissonant in het kader van de foto, meent Fred. “Hoewel windmolens niet meer zijn weg te denken kunnen zij verrassend genoeg een extra dimensie geven voor de fotograaf”, vertelt Fred. “Waar de klassieke schilders nog te maken hadden met de karakteristieke, lompe windmolens, moeten wij het doen met de strakke metalen reuzen. En bovendien staan ze vaak nog in tientallen op een rij. Windmolens zijn niet meer weg te denken uit ons strakke Hollandse landschap. Dat geldt dus ook voor Zeeland.” 

Fred blijft fan van het mooie zonlicht, dat gefilterd lijkt door een met zout water gevulde karaf. Dromerig zegt hij: “Zeeland is een land waar alles in orde is; samenhangend, onontkoombaar en logisch. De witte en loodgrijze wolken die aan de hemel staan zijn altijd en eeuwig, steeds weer voortgedreven.”

Achtergrond Fred Teepe

Geboren: Rotterdam, 1953 Gefascineerd door natuur en Hollands licht; veelal te zien in vrij werk.

Commercieel werk: portretten, castingsfoto’s, tijdschriften en websites

Expertise: een sterk oog voor details, licht en printtechnieken

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Lees meer verhalen en tips

hans-christian-andersen-huis-denemarken-2-hedges-enveloppe-building-kengo-kuma-correlius-vöge Mensen & Cultuur

Hans Christian Andersen Huis ademt levensechte sprookjes

Sprookjesschrijver Hans Christian Andersen krijgt aankomende zomer zijn eigen unieke museum in …

Lees meer
the-world-michael-poliza-teneues-salar-de-uyuni-bolivia fotografieboeken

The World – Michael Poliza

De wereld door de ogen van fotograaf Michael Poliza bestaat uit louter …

Lees meer
bonaire-zoutpan-pekelmeer-dos-winkel Tips

Bonaire: 6X mooiste plekken, van duikspots tot zoutpiramides

Het Caraïbische eiland Bonaire heeft een unieke natuurlijke schoonheid. Het staat bekend om haar …

Lees meer
bargerveen-natuurpark-moor-moeras-cover Natuur

Bargerveen: wandelen door ongerept Drentse natuur

Bargerveen is een uniek stukje natuur. Het veengebied ligt aan de Duitse …

Lees meer