Paul Nicklen toont met fotografie kwetsbare schoonheid van poolgebieden

paul-nicklen-born-to-ice-svalbard-noorwegenteneus

Hij reduceerde maar liefst een miljoen beelden tot slechts 178 foto’s. Het levenswerk van fotograaf Paul Nicklen omvat dan ook alleen maar parels. In zijn boek Born to Ice (teNeues) toont de veelgeprezen oceaanconservator en medeoprichter van SeaLegacy op intense wijze de schoonheid van de poolgebieden, alsook de grote urgentie om het gebied te beschermen. “Als het ijs verdwijnt, dan verliezen we een compleet ecosysteem.”

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Paul Nicklen

Paul Nicklen heeft het nog haarscherp op zijn netvlies staan“Terwijl ik een sneeuwstorm afwachtte, gluurde de beer opeens door het raampje van mijn kleine hut in Svallbard, Noorwegen. Ik opende het raam en we staarden elkaar aan. Ze vond mijn camera, en ik toonde mijn glimlach van dankbaarheid voor dit speciale moment.” Het is een van de vele bijzondere verhalen achter de talloze beelden van fotograaf Paul Nicklen (50) die te vinden zijn in het dikke koffietafel-boek (344 pagina’s) Born to Ice (teNeues).

De ijzersterke portretten van antarc-tische dieren en landschappen zijn niet alleen prachtig om te zien, het toont ook bewustwording van de impact van klimaatverandering in de poolgebieden. Dat geldt zowel voor mens als dier. De meeste foto’s van Paul Nicklen in Born to Ice zijn in opdracht gemaakt voor het tijdschrift National Geographic, voor wie hij tot nu toe 22 ver-halen heeft vastgelegd. Inmiddels heeft Nicklen een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd, waar onder vijf World Press Photo-prijzen en riep het Natural History Museum in Londen hem uit als Wildlife Photographer of the Year (2012).

Verdwijnend leefgebied

De liefde voor het ijslandschap is altijd al aanwezig geweest in het leven van Paul Nicklen. De Canadese fotograaf groeide namelijk op binnen een kleine Inuit-nederzetting, omringd door ijsschotsen, ijsvelden en de koude zeeën van Noord-Canada. Baffin Island, Kimmirut, om precies te zijn, vormde zijn thuishaven. Dit ligt zo afgelegen, dat er slechts één keer per jaar voedselbevoorrading per boot wordt geleverd. “We hadden geen moderne communicatieapparatuur. Sneeuw en ijs waren mijn zandbak en de Inuit-mensen mijn leermeesters. Door hen leerde ik overleven”, schrijft Nicklen in zijn inleiding.

Ingrijpen

Als kind wist de fotograaf al dat hij als volwassene iets wilde gaan uitdragen om zijn leefgebied te beschermen. Hij zegt: “Door mijn werk te delen, hoop ik dat mensen beseffen dat als we niet tijdig ingrijpen, in slechts vijf à tien jaar het ijs van de poolgebieden verdwijnen en we hierbij een volledig ecosysteem kwijtraken. Dat betekent dat de ijsbeer uitsterft binnen vijftig tot honderd jaar. Voor mij is er geen beter, charismatischer en karakteristieker, sexier poolsoort dan de ijsbeer en daar-om is dit dier hét gezicht van mijn werk”, aldus Nicklen in TED Talk, Tales of Ice-bound Wonderlands.

IJsbeer

Bovenstaande toelichting verklaart waarom, of het nu in kleur of zwart-wit is, de vele gezichten van de ijsbeer als een rode draad door het boek heen loopt. Zoals de foto The Long Summer op pagina 40-41, wat oogt als een prachtig stilleven van een moeder met twee jongen, terwijl hun vacht juist opvalt in de rotsachtige grijze om-geving zonder ijs. Een zomer van vechten om te overleven, op zoek naar zeeleeuw-en die vanwege de warmte wegblijven uit het gebied.

“Als we niet tijdig ingrijpen, verdwijnt in korte tijd het ijs van de poolgebieden en verliezen we hierbij een volledig ecosysteem”

Photo © 2018 Paul Nicklen. All rights reserved. www.sealegacy.org

Schilderachtige landschappen

Maar er is meer. Paul Nicklen deelt schilderachtige landschappen van smeltende en drijvende ijsschotsen tot imposante smeltwatervallen. Denk ook aan een doolhof van gebroken ijs waar narwallen (tandwalvissen) hun weg moeten zien te vinden en de altijd aaibare zeehonden en pinguïns van Antarctica. De fotograaf reist in Groenland mee met jagers en hun sledehonden, waar het harde koude leven je direct grijpt.

Koude onderwaterwereld

Ook toont de Canadees op kunstzinnige wijze, omlijst door perfect licht, de koude onder-waterwereld. Hij lijkt zit er soms midden in te zitten. De fotograaf die tevens bioloog en ervaren duiker is, schuwt dan ook geen extreme en uitdagende (weer) omstandigheden. Hij voelt zich volgens eigen zeggen dringend gedwongen om wereldwijd publiek te verbinden met de diersoorten en ecosystemen waar hij zo om geeft. In een interview met The Guardian zegt hij: “Als je 150 meter diep onder het ijs zit, dan kun je daar niet vechten om te overleven. Je moet je geest vrijmaken.” Dat doet hij door een rebreather te dragen, ​​om geen bubbels te produceren. Hij kan hiermee zo’n zes uur onder water blijven en onderwerpt zich aan dezelfde omstandigheden als die van de dieren die hij vastlegt met zijn lens.

Cruciaal moment

Naast zijn fotografie zet Nicklen zich met zijn SeaLegacy foundation in voor het behoud van de oceanen en al leven daarbinnen. Hij deelt daarbij dezelfde synergie als acteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio, die het voorwoord schreef van Born to Ice. Immers, het cruciale moment is nu. DiCaprio schrijft: “Dit boek nodigt je uit om je te laten onderdompelen door de magische en wonderlijke poolwereld, met een zeldzame intimiteit die je zal omarmen en inspireren om deze kostbare plek op aarde te beschermen.”

Photo © 2018 Paul Nicklen. All rights reserved. www.sealegacy.org

Born to Ice 

kost € 100,-  29 x 37 cm. Je kunt hier het boek bestellen.

paul-nicklen-born-to-ice-teneus-cover

Photo © 2018 Paul Nicklen. All rights reserved. www.sealegacy.org

paul-nicklen-born-to-ice-teneus-keizer-puiguins-antartica

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer