Fragile – Pedro Jarque Krebs: intieme dierenportretten tonen kwetsbare schoonheid

Soms zijn er boeken die, ook al zijn ze wat langer uit, blijven intrigeren en meer aandacht verdienen. Dat geldt zonder meer voor de artistieke beelden van natuurfotograaf Pedro Jarque Krebs. In zijn boek Fragile (teNeues) portretteert hij de diversiteit en schoonheid van het dierenrijk op intieme, directe wijze.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Pedro Jarque Krebs, teNeues all rights reserved.

fragile-teneues-pedro-jarque-krebs-lemur

In het boek Fragile portretteert natuurfotograaf Pedro Jarque Krebs met ruim honderd foto’s de diversiteit van het dierenrijk in al haar vormen, maten, kleuren en uiteraard soorten. Van een met uitsterven bedreigd orang-oetang mannetje die je doordringend aanstaart, en een bijna mediterende lemuur tot een jong lammetje die zijn hoofd ten ruste legt op de kop van zijn moeder. Met de foto’s in Fragile probeert Pedro Jarque Krebs psychologische en emotionele barrières te doorbreken. Krebs doet dit door ons van onze medeschepselen te scheiden en elk dier – of het nu een vogel, een reptiel of een grote kat is- , vast te leggen in een sfeer van adembenemende intimiteit.

Donkere achtergrond

Zijn beelden zijn mooi en nederig. Bovendien toont hij de dieren in hun volledige waardigheid. En dat komt niet alleen doordat ze sterk van dichtbij zijn vastgelegd. Ook zit de kracht van de portretten zit in het gebruik van de donkere achtergrond. Hiermee isoleert Krebs de dieren van elke context en van elke vorm van afleiding. “Deze vorm vergroot de intimiteit tussen kijker en dier. Ik probeer daarmee de essentie van het dier te tonen. Ik zou bijna zeggen, de ziel bloot te leggen”, legt de fotograaf uit in een interview met CNN.

fragile-teneues-pedro-jarque-krebs-giraffe
Foto: Pedro Jarque Krebs

Verdwijnen

In zijn inleiding van het koffietafelboek vertelt Krebs dat eigenlijk nog maar een fractie van alle diersoorten ontdekt zijn. Meer dan 91 procent van het marine-leven is bijvoorbeeld nog onbekend. Echter door de uitbreiding (en het egoïsme) van de mens, zullen veel van nog onontdekte soorten verdwijnen voordat we ze kunnen leren kennen. We realiseren ons volgens de maker te weinig dat als de dieren en hun ecosystemen verdwijnen, dit onnavolgbare impact heeft op de mens.

Urgent

In een recent rapport meldt het WWF dat in de afgelopen veertig jaar alleen al zestig procent van de gewervelde dierensoorten zijn uitgestorven. De fotograaf gaat hier dieper op in, maar geeft in zijn werk ook aandacht aan niet bedreigde dieren. Hij benadrukt tevens dat jaarlijks 56 miljoen (!) dieren worden geslacht voor consumptie. Hierbij is de visvangst nog niet eens meegerekend. Het is geen nieuws dat de situatie urgent is en dat als we zo door gaan, het catastrofale gevolgen kan hebben.

Moreel geweten

Toch blijft het belangrijk dat we telkens geconfronteerd worden met dezelfde boodschap: wees zuinig op wat we hebben en doe er iets aan voor het te laat is. Krebs: “Mijn doel met deze beelden is om ons bewust te maken van de schoonheid en diversiteit van de natuurlijke wereld. En nog belangrijker: de vreselijke kwetsbaarheid en bedreiging ervan. Ze herinneren ons eraan dat we niet het centrum van het universum zijn. Dat ons belangrijkste doel de bescherming van ingewikkelde ecosystemen moet zijn, waarvan we slechts een klein onderdeel uitmaken. Wat ons echt onderscheidt van dieren is ons morele geweten, waardoor we verantwoordelijk zijn voor het lot van al het leven op deze planeet dat in onze handen ligt. Daar moeten we naar handelen en hoop voor houden.”

Het Boek Fragile (teNeues) is te koop via Persell. Prijs: 50,-

fragile-teneues-pedro-jarque-krebs-cover

Pedro Jarque Krebs werd geboren in 1963 in Lima, Peru. Hij studeerde wetenschapsfilosofie aan de Sorbonne universiteit in Parijs. Sinds 2014 heeft hij meer dan 100 onderscheidingen ontvangen, waar onder de prestigieuze Wildlife Photographer of the Year Award en Sony World Photography Awards (2018 en 2019).

fragile-teneues-pedro-jarque-krebs-luipaard
Foto: Pedro Jarque Krebs

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer