Hans Christian Andersen Huis ademt levensechte sprookjes

Sprookjesschrijver Hans Christian Andersen krijgt aankomende zomer zijn eigen unieke museum in het Deense Odense. Het futuristische ontwerp van toparchitect Kengo Kuma belooft bezoekers een nieuwe vorm van museumbeleving. Hierbij worden alle zintuigen geprikkeld. Ook schijnen grenzen tussen realiteit en illusie soms te vervagen. Hierdoor wordt Andersens sprookjeswereld volledig tot leven gewekt.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Kengo Kuma Association / Cornelius Vöge

hans-christian-andersen-denemarken-2-light-ingress-kengo-kuma-cornelius-vöge
Via de wenteltrap daal je af in de sprookjesachtige wereld van Hans Christian Andersen.

De sprookjes van Hans Christian Andersen (1805-1875) hebben wereldwijd generaties grootgebracht. Denk bijvoorbeeld aan Het Lelijke Eendje, De prinses op de erwt, Duimelijntje, De nieuwe kleren van de keizer en De Kleine Zeemeermin. In zijn geboorteplaats Odense moet aankomende zomer het gloednieuwe Hans Christian Andersen Huis haar deuren openen. Met een budget van ruim 52 miljoen euro en 12.600 vierkante meter (!) is het Hans Christian Andersen Huis één van de ambitieuste en grootste musea van Denemarken.

De Tondeldoos

Maar dan heb je ook iets bijzonders. De Japanse Toparchitect Kengo Kuma en zijn team lieten zich inspireren door het sprookje De Tondeldoos. Hiervoor bedachten ze een constructie van hout en glas die naadloos overgaat in weelderige groene tuinen. In De Tondeldoos staat namelijk een magische boom centraal die toegang geeft tot een ondergrondse wereld en een groter universum. Kengo Kuma speelt dan ook met perspectief en schaal. Daarnaast laat hij architectuur en landschap in elkaar overvloeien, waarbij de zintuigelijke waarneming constant wordt geprikkeld.

Futuristisch sprookje

Dit is allesbehalve een ‘standaard’ museum dus. Zo bevinden bezoekers zich het ene moment binnen, het andere moment juist weer buiten. En de magische tuin voelt aan als een doolhof. Het kan ook zo zijn dat je wordt aangesproken door planten. Of dat je ademt onder water. Het museum schijnt dan ook een ervaring op te roepen alsof je in een futuristisch levend sprookje bent beland. De nieuwste technologieën en designconcepten moeten ervoor zorgen dat alles met elkaar verbonden wordt, zodat grenzen tussen realiteit en illusie soms volledig vervagen. Doordat het museum zich deels ondergronds bevindt, vormen verzonken gaten een ‘poort’ tussen een denkbeeldige en werkelijke wereld. 

Artistiek universum

Niet alleen staan de sprookjes en verhalen van Andersen centraal, het draait ook om zijn artistieke universum. Juist dat aspect komt tot leven. Creative director Henrik Lübker licht toe: “De sprookjes van Hans Christian Andersen pretenderen geen algemene waarheid, maar wijzen eerder richting een openheid. En naar de eigenaardigheid en complexiteit van de wereld.” 

Het Hans Christian Andersen Huis wil dan ook het literaire gedachtengoed van de schrijver in al zijn facetten tot leven wekken. Het museum presenteert Andersen’s universum als een complete artistieke ervaring waarin architectuur, licht en geluid alsook beeld constant nieuwe ervaringen oproepen. Andersens werk staat bekend om diepere lagen en boodschappen die deels autobiografisch zijn. Zo projecteert zijn werk dualiteit van alles om ons heen. Denk aan werkelijkheid en fictie, natuurlijk of geproduceerd, mens en dier, licht en duisternis.

Overigens zijn bij het creatieproces diverse kunstenaars, illustratoren, filmmakers en storytellers betrokken geweest. Zij hebben de sprookjes van Andersen een geheel nieuwe artistieke interpretatie gegeven.

Odense

Het museum ligt in Odense, de geboortestad van Andersen. Het is de derde stad van Denemarken. De plaats ligt tevens op het eiland Funen dat samen met de Zuid-Funense archipel bestaat uit ruim 90 eilandjes. Funen is rijk aan historische landhuizen en kastelen. Daarnaast kent het eiland vele fiets- en wandelpaden, een rijke natuur en voornamelijk veel water. Het is een zeer geschikt eiland voor families en jonge gezinnen. Overigens vind je overal op het eiland sporen van Andersens bestaan. Wij kijken alvast hals reikend uit naar een zomer vol sprookjes.

Meer info over Denemarken en Funen vind je HIER  En in deze video’s vind je informatie over het nieuwe museum.

Dank aan Miss Publicity.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer