Kinderboekentips: 7x mooiste van 2021

De feestdagen staan alweer bijna voor de deur. Mooie kinderboektips passen wat ons betreft perfect bij de donkere dagen voor kerst. Daarom hebben we 7x de mooiste titels uit 2021 voor je geselecteerd, uiteraard met een reis- en natuurtintje.

Tekst & foto’s: Angelique van Os | Fotocredits: alle rechten voorbehouden aan de uitgevers, auteurs en illustrators.

Kinderboekentips zijn er te over. Maar wij gingen specifiek op zoek naar leerzame kinderboeken met een sterke boodschap, prachtige illustraties en waarbij jonge lezers mee op reis gaan. Ze de wereld ontdekken. In elk van onderstaande kinderboekentips speelt de natuur, mens en of dier de hoofdrol.

Kinderboekentip 1: Sterrins Reptielenreis – Sterrin Smallbrugge

Dat reptielen slimme oerdieren zijn die zich al miljoenen jaren weten aan te passen weet ecoloog en herpetoloog Sterrin Smallbrugge als geen ander. Deze stoere dame deinst niet terug voor een giftige koningscobra of Nijlkrokodil. Sterker nog, in Sterrins Reptielenreis reis je mee langs zes continenten om op zoek te gaan naar reptielen. Van de tropische Amazone en de hete Sahara tot de Australische bush en Aziatische steppen neemt Sterrin haar lezers mee op ontdekkingstocht. Hierbij staat het klimaat, de invloed van het landschap, voedsel en gedrag centraal.

Gekste dieren

In zes hoofdstukken staat telkens een continenten centraal, waarin de belangrijkste, meest bijzondere en gekste dieren centraal staan, zoals bijvoorbeeld de Aziatische Drakenslag of de Scheltopusik die op een slang lijkt maar de grootste hagedis ter wereld is.

Stoer naslagwerk

Daarnaast is er in elk hoofdstuk ruimte voor recent ontdekte soorten, wat reptielen betekenen in bepaalde culturen en Sterrin geeft het woord aan andere reptielenexperts. Ook is er in de nieuwsrubriek aandacht voor actuele problemen zoals de Amazone in nood en de hevige bosbranden in Australië die ook veel reptielen fataal werden.    

Kortom, Sterrins Reptielenreis is een mooi kleurrijk boek, met vrolijke illustraties van Wendy Panders, afgewisseld door uitbundige fotografie. Het is zeer informatief, lekker luchtig geschreven en het staat vol coole feitjes. Dit is een boek dat elke reptielliefhebber en avonturier in z’n kast moet hebben staan. Een stoer naslagwerk, ook voor in de klas, en waarbij je binnen no time verzonken bent in een andere wereld.

sterrins-reptielenreis-azie-overzicht

Doelgroep: 7+ | Hardcover | 144 pagina’s | prijs: €20,99 | Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Kinderboekentip 2 : Oud genoeg om de Aarde te redden – Loll Kirby

De Britse kinderboekenschrijfster en basisschoolleerkracht Loll Kirby presenteert samen met illustrator Adelina Lirius het inspirerende boek Oud genoeg om de Aarde te redden. In dit boek staan twaalf verhalen van bestaande kinderen centraal. Zij proberen zich ieder op eigen wijze in te zetten voor klimaatverandering, natuurbehoud en een bewuste levensstijl.

kind centraal

Per spread staat een kind centraal die een specifiek onderwerp onder de aandacht brengt. Zo lezen we over Adeline Tiffanie Suwana uit Indonesië. Zij zet zich in voor biodiversiteit en het terugbrengen van inheemse plant- en diersoorten in haar regio na zware overstromingen. Of Vincent Depaire uit Frankrijk die zich richt op een gemeentetuin om voedselverspilling tegen te gaan. En Hunter Mitchell uit Zuid-Afrika die strijdt voor de bescherming van neushoorns tegen stropers. Het aardige is dat de lezer door deze opzet meereist over de hele wereld. Daarbij ligt de nadruk op diverse culturen, de natuur en lokale problematiek.

Stimulerend boek

Naast het educatieve en stimulerende karakter van dit boek, is het taalgebruik toegankelijk en speels verwerkt in de prachtige illustraties. Bepaalde moeilijk termen zoals biodiversiteit, stropers en uitlaatgassen  worden toegelicht. En achterin het boek staan tips over wat je zelf kunt bijdragen zonder belerende toon. Dit is zonder meer een informatief, stimulerend boek voor elk nieuwsgierig kind dat graag ook iets wil bijdragen aan een betere wereld.

Doelgroep: 7+ | Hardcover | vertaald door Joukje Akveld | pagina’s: 32 pagina’s | prijs: €14,99 | Uitgever: Rubinstein

Kinderboekentip 3: Ik hartje de wereld – Tania McCartney

Wat een feest is het boek Ik hartje de Wereld! Dit grote, bijna 90 pagina tellende boek, barst van het leven in allerlei vormen. Auteur Tania McCartney prikkelt de zintuigen van jonge avonturiers in de dop met dit kleurrijke, vrolijke en diverse boek door ze mee op wereldreis te nemen. Ik hartje de Wereld leest als een encyclopedie. Het is informatief met veel korte toelichtingen, kadertjes, grappige feitjes en uiteraard heel veel mooie illustraties. In het eerste hoofdstuk staat ‘Onze wereld’ centraal. Hier komen thema’s voor zoals: land, zee, lucht, uitersten, talen (zeg eens hoi!), kledingdracht, cultuurverschillen, architectuur en voedsel. De pagina’s zijn bijna zoekplaatjes op zich, zoveel valt er te zien en te ontdekken.

Negens hetzelfde

Na het algemene hoofdstuk komen de continenten aan bod. Hierin spelen dieren en de verschillende klimaten en landschappen de hoofdrol. Toch is niet overal dezelfde opzet toegepast, want bij Europa is er bijvoorbeeld een spread over de zoetste lekkernijen toegevoegd. In Afrika staan bedreigde en dodelijke dieren centraal en is er aandacht voor buitengewone bomen. Terwijl je in Azië alles leest over lokale snacks en de functie en betekenis van bloemen.

Wat een leuke toevoeging had kunnen zijn voor dit complete boek is een overzicht van verschillende vervoersmiddelen. Immers, wie reist kan dat op diverse manieren doen.

Lof

Alle lof aan Tania McCartney die niet alleen het concept bedacht en de teksten schreef, ook de vormgeving en illustraties zijn van haar hand. McCartney heeft al ruim vijftig titels en diverse prijzen op haar naam staan. Uiteraard zwerft ze  zelf ook de wereld over. Ze heeft zich voorlopig gevestigd in Australië.

Tevens brengt de onderliggende gedachte brengt een mooie boodschap: dat ieder die zich interesseert voor de ander en diens cultuur en natuur, harmonie en begrip voor elkaar kan opbrengen. Een boek waar je wel van moet houden voor wie hunkert om de wereld (beter) te leren kennen.

 

Doelgroep: 4+ | Hardcover | 88 pagina’s | prijs: €24,99 | Vertaald door: Johanna Rijnbergen | Uitgever: Lemniscaat

Kinderboekentip 4: Voor elkaar gemaakt – Georgina Taylor

voor-elkaar-gemaakt-georgina-taylor-cover-lemiscaat

Je ziet het wel eens voorbijkomen in grappige filmpjes op Youtube of in documentaires van de BBC: bijzondere vriendschappen tussen totaal verschillende dieren. Het roept vaak veel bewondering op. Dat geldt ook voor het nieuwe boek van Georgina Taylor: Voor elkaar gemaakt.

Hierin staan 23 uitzonderlijke vriendschappen centraal tussen dieren onderling, alsook tussen dieren en planten. Zoals tussen vleermuizen en bekerplanten, clownvissen en zeeanemonen. Want vriendschap toont zich in allerlei vormen en kunnen in de wildernis levens redden.

De wereld over

Het boek is verdeeld over vier hoofdstukken: in het bos, onder de golven, op de vlakten en tussen de bladeren. Daardoor dwalen we de wereld over, van de Galapagoseilanden en het Amerikaanse Yellowstone National Park  tot de Afrikaanse savanne en de Ecuadoraanse jungle. Immers, diverse uitzonderlijke samenwerkingen komen overal ter wereld voor.

Zoals reuzenschildpadden die leven rond de circa 115 eilanden van Seychellen. De dieren werken samen met inheemse lijsters, die bijna waren uitgestorven. De schildpad woelt al wandelend de zachte bodem om. Hierdoor komen er wormen en insecten tevoorschijn die lijster gretig oppeuzelt. Ondertussen haalt de vogel parasieten uit de huidplooi van de schildpad.

Of denk aan groene bavianen en olifanten op de Afrikaanse savanne. De baviaan weet dat de olifant vaak water weet te vinden en als wederdienst bewaken zij het fort voor sluipende roofdieren.

Dubbele pet

Echter niet alle samenwerkingen zijn even vruchtbaar. Soms is er een dubbele pet en zitten dieren elkaar deels in de weg. Dat geldt bijvoorbeeld voor de complexe relatie tussen de bedreigde Hyacinthara’s en reuzentoekans die leven in de Braziliaanse Pantanal. De een helpt de ander terwijl die tegelijkertijd op zijn eieren rooft. Lastig.  

Zuid-Afrikaanse

De Zuid-Afrikaanse Georgina Taylor woont in KwaZulu-Natal. Ze laat zich inspireren door de natuur die haar omringt. Dat is duidelijk zichtbaar in haar prachtig verfijnde tekeningen; ja Taylor is ook illustrator. De Zuid-Afrikaanse  introduceert eerst alle dieren door achtergrondinformatie aan te reiken en bij sommigen problematiek aan te stippen. Enig minpuntje het taalgebruik is voor acht, negenjarigen soms nog wel wat droog en complex. Maar de echte liefhebbers lezen daar wel overheen.

Doelgroep: 8+ | Hardcover | 64 pagina’s | prijs: €14,99 | Vertaald door: Lydia Meeder | Uitgever: Lemniscaat

Tip 5: Het meisje dat op een olifant ontsnapte – Nirzrana Farook

Stel je voor dat je op de rug van een olifant door de jungle dwaalt, op de vlucht voor de bewakers van de koning. De jonge meesterdief Chaya heeft zichzelf – en haar vrienden Neelan en Nour- flink in de nesten gewerkt. Ze zoekt met de gestolen juwelen van de koning een veilige haven in de diepe jungle op de rug van zijn trouwe olifant, Ananda.

Turnpager

De vaart zit er vanaf de eerste bladzijde goed in bij dit spannende tienerboek. Het meisje dat op een olifant ontsnapte trekt je direct in het verhaal en is een echte turnpager. De personages zijn sterk neergezet, alleen is het plot soms wat voorspelbaar en liggen oplossingen soms te veel voor de hand.

Sri Lanka

Wat ons vooral aansprak was de mooi beschreven setting van Sri Lanka, het thuisland van auteur Nizrana Farook, waar het avontuur zich afspeelt. Farook schrijft gedetailleerd over het overleven in het woud en alle gevaren en schoonheid daarvan. Ze omschrijft het dagelijks leven, de eetcultuur en bovenal over de kracht van vriendschap en de betekenis daarvan in een sprookjesachtig landschap.

Tweede kans

Farook’s hoofdpersonage is een rebelse, eigenwijze dame, die weliswaar steelt om anderen te helpen. Door haar tegendraadse houding maakt ze zich niet altijd populair bij dorpsgenoten en familie. De auteur lijkt ermee te willen zeggen dat je best fouten mag maken en ieder een tweede kans hoort te krijgen. Om iets recht te zetten. Een origineel boek met een antiheld, waarbij je droomt over tropische oorden die bijna tastbaar worden.

het-meisje-dat-op-een-olifant-ontsnapte-cover

Doelgroep: 10+ | Hardcover | 256 pagina’s | prijs: €14,99 | Vertaald door: Jolanda Jongendijk/ Vitataal | Uitgever: Veltman Uitgevers

Extra tip:

begin februari verschijnt het nieuwe boek van Nizrana Farook uit: De jongen die met een walvis zwom. Ook dit spannende boek speelt zich af in Sri Lanka en gaat over de vissersjongen Razi die een mysterieuze drenkeling helpt en vervolgens in allerlei opwindende zee-avonturen belandt.

Tip 6. Het schitterende Samen Boek – Yuval Zommer

het-schitterende-samenboek-yuval-zommer-cover-lemniscaat
het-schitterende-samenboek-yuval-zommer-onderweg-lemniscaat

We zijn groot fan van de speelse en kleurrijke boeken van de Britse Yuval Zommer! Dit is zijn zesde boek van zijn herkenbare natuurserie. Het informatieve prentenboek is echter wel anders van opzet dan diens voorgangers, omdat het zich niet richt op dieren en of planten, maar op de verbondenheid van de mens aan de natuur. En dat uit zich in diverse opzichten. Want er zijn veel vergelijkingen te trekken, bijvoorbeeld hoe belangrijk huizen en leefomgeving zijn voor mens en dier (Oost west, thuis best),  hoe we onderling communiceren (Iedereen Praat), de relatie met seizoenen en het klimaat. Per spread staan 26 onderwerpen centraal, verdeeld over 57 pagina’s.

Harmonie

Die onderwerpen zijn overigens vrij breed, maar vormen toch al bladerend een geheel. Want, alles draait in de natuur om harmonie. Zommer licht dat toe in zijn voorwoord: “Van de lucht die we inademen tot het eten dat we krijgen, van de avonturen die we beleven tot het plezier dat we ervaren, alles heeft tot in het diepst van ons wezen te maken met onze band met de natuur. En hoe meer we die band weer versterken, hoe beter we onszelf kennen.”

Vragen en tips

Bij elk onderwerp staat één vraag centraal, zoals bijvoorbeeld: is het overal koud in december? Wat is de zin van poep? Waarom hebben we zintuigen? En moeten we echt gaan slapen? Na de toelichting van die vraag volgen er vier tot vijf interessante weetjes over dieren, de natuur en of hoe wij mensen kunnen samenwerken. Uiteraard zijn er ook een aantal tips te vinden en staat het boek vol met grappige en interessante feitjes, zoals wist je dat zeeotters elkaars hand vasthouden net als mensen? En dat vlinders op tijd naar bed moeten? Of dat de Noordse stern van zijn broedplaats aan de Noordpool helemaal naar de Zuidpool vliegt?

Schitterend boek

Achterin legt de auteur uit hoe je zelf de natuur een handje kunt helpen. Ook zit het boek vol ‘verborgen’ voetsporen. Ondanks de beperkte teksten weet Zommer telkens nieuwsgierigheid op te wekken. Soms is de vraag naar meer uitleg wel aanwezig, maar echte avonturiers of ontdekkers zullen ongetwijfeld voldoende geprikkeld worden om zelf verder op onderzoek uit te gaan. Misschien is dat ook wel het doel van de auteur. Hoe dan ook, dit is een schitterend boek om samen door te bladeren en op zoek te gaan naar de kracht van verbinding in de natuur.

het-schitterende-samenboek-yuval-zommer-de-wereld-draait-door

Doelgroep: 6+ | Hardcover | 64 pagina’s | prijs: €16,99 | Vertaald door: Johanna Rijnbergen | Uitgever: Lemniscaat

Tip 7. Blauwe Planeet / Blue Planet II – Leisa Stewert Sharpe

Na het ongekende succes van de BBC- serie Blue Planet II er nu het gelijknamige informatieve prentenboek. Prachtig geïllustreerd door Emily Dove, geschreven door Leisa Stewart-Sharpe en met voorwoord van Sir. David Attenborough himself! Over dit boek schreven we al eerder een uitgebreide recensie.  Die kun je HIER lezen.

cover-blauwe-planeet-bbc-lemiscaat

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer