Lonely Planet presenteert ’s werelds 80 beste foodtrucks

Foodtrucks vind je in allerlei steden. De creatieve en betaalbare restaurants op wielen geven locals en reizigers de kans om de eetscene van een stad te ontdekken. Lonely Planet selecteerde wereldwijd 80 foodtrucks. Ze maakte er een vrolijk boek over met persoonlijke verhalen en overheerlijke recepten.   

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Lonely Planet ©

de-wereld-rond-in-80-foodtrucks-lonely-planet-cafe-mar
Jonathan Williams van Café Môr, Freshwater west.

Door foodtrucks is het stedelijke culinaire landschap het afgelopen decennium wereldwijd behoorlijk veranderd. In deze periode verloren – met name in de VS- vele chefs hun banen in restaurants. Ze gingen op zoek naar een betaalbaar alternatief om hun ambities en kwaliteiten aan te bieden. Mede dankzij de toename van festivals en opkomende pop-uprestaurants, steeg de vraag naar reizende foodtrucks. Om al die heerlijkheid eens goed in kaart te brengen, ging een schrijfteam van Lonely Planet Food de straat op. Het boek De Wereld Rond in 80 Foodtrucks staat dan ook vol met snelle en lekkere recepten van reizende koks.

cafe-mor-de-wereld-rond-in-80-foodtrucks-lonely-planet
Williams op zoek naar lokale ingrediënten.

Gelukzalig gevoel

Het handzame, fraai vormgegeven boek is rijk aan mooie foto’s. Ook is het overzichtelijk door de opdeling in zes continenten. Het roept een gelukzalig gevoel op van een gemoedelijke festivalsfeer. Ik denk dan ook met weemoed terug aan (lokale) lekkernijen van foodtrucks die ik tijdens een aantal reizen heb bezocht. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Daarom des te beter om die herinneringen op te frissen en nieuwe inspiratie op te doen met deze gids. 

Wereldse gerechten

Het reiskookboek is hoofdzakelijk opgedeeld in spreads. Enerzijds lees je op de linkerpagina’s korte omschrijvingen, dan wel persoonlijk verhalen. Anderzijds staan op de rechterpagina de recepten. Het water loopt me in de mond bij het bladeren van al die uiteenlopende wereldse gerechten. En dat gaat een stuk verder dat een luxe broodje hamburger. Overigens is er voor elk wat wils met vlees-, vis- en vegagerechten. Rechts bovenaan de pagina is met een kleurrijk icoontje aangegeven voor hoeveel personen een specifiek gerecht is, zodat je het al bladerend makkelijk kunt vinden. Ook praktisch zijn de gegevens van sociale platformen onderaan de rechterpagina. Hiermee kun je gemakkelijk specifieke foodtrucks en hun crews online volgen. 

Persoonlijke verhalen

Het zijn de persoonlijke verhalen in combinatie met de vrolijke fotografie die de locatie en het eten tot leven brengen. Ook zijn veelal de eigenaren bekroond met prijzen voor het beste streetfood. Dat geldt bijvoorbeeld voor Jonathan Williams met zijn Café Môr truck (pag.14-17). Williams ging zijn droom achterna in 2011, met het idee om zeewier onder de aandacht te brengen. Zeewier is een vergeten tradi-tioneel Wels ingrediënt. Zo staat zijn oude vissersboot op wielen aan de prachtige kust van Pembrokeshire nu bekend om zeewierspaghetti en krab-zeenoedelsalade.

Foodtruck Soufra

Een ander intrigerend verhaal is die van de koks van Soufra in Beiroet. Oprichtster Mariam Chaar zette in 2013 de foodtruck op met zelf bereidde gerechten van Palestijnse vluchtelingen. Ze heeft inmiddels ruim veertig vrouwen uit deze gemeenschap kunnen helpen aan werk. Ze trok er zoveel aandacht mee, dat actrice Susan Sarandon in 2017 een documentaire maakte over de hardwerkende vrouwen. Het Palestijnse nationale gerecht Msakhan is inmiddels beroemd op de boerenmarkt waar Soufra wekelijks staat.  

cover-de-wereld-rond-in-80-foodtrucks-lonely-planet
soufra-de-wereld-rond-in-80-foodtrucks-lonely-planet-veltman-uitgevers
De hardwerkende vrouwen van Soufra zijn een begrip in Beiroet.

Superfood

Bijzonder is ook hoe reizen kan relativeren en leiden tot nieuwe ideeën. Zodanig zelfs, dat sommige mensen het roer volledig omgooien. Dat overkwam Maddie en Andrew Russell bijvoorbeeld die ontslag namen om door Zuid-Amerika te gaan reizen. Het echtpaar leerde in Rio de Janeiro verse açaibessen kennen; een fruit-soort dat ze nog nooit hadden geproefd. Ze raakten in de ban van dit gezonde super food. Ze wilden de herkomst onderzoeken en vlogen daarom naar de Ama-zone om van alles te weten te komen van deze bijzondere bes. In 2016 werd hun Açai Corner truck geboren met als standplaats Perth, Australië. De Russells bieden een keur aan kleurrijke gerechten waarin de bes vol antioxidanten is verwerkt. Eén van hun bestsellers is de Detox Açai Bowl.

Heerlijk bladeren

Door de compacte verhalen en diversiteit van smaken, kruiden en ingrediënten, reis je gemakkelijk de hele wereld over. Het is een boek waar je heerlijk in kunt bladeren. Dat je pakt om culinaire indrukken op te doen en zwijmelt over al die mooie locaties. Ik zou zo zelf iets willen bestellen. Favorieten te over. Iets om naar uit te kijken wanneer reizen weer mogelijk is. En hoe leuk is het om de trucks daadwerkelijk te gaan bezoeken. Tot die tijd kun je in ieder geval zelf gaan experimenteren met de recepten.

Specificaties:

Prijs: €18,99 | ISBN: 9789048318520| Veltman Uitgevers | 176 pagina’s | Vorm: gebonden, hardcover | Verschenen: september 2020 | Je kunt HIER het boek bestellen.

Kijk voor meer reisboekinspiratie op onze boekenpagina.

tapi-de-wereld-rond-in-80-foodtrucks-lonely-planet-veltman-uitgevers

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer