Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef bevindt zich wat ons betreft boven op de top. Want het Messner Mountain Museum Corones, LUMEN Museum of Mountain Photography en restaurant AlpiNN vormen een unieke drie-eenheid met waanzinnig uitzicht.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

panorama-kronplatz-corones-dolomieten-henk-bothof
Prachtig panorama van Kronplatz Plan de Corones.

Het Messner Mountain Museum stond al lang op mijn verlanglijstje. Het gebouw met de bijzondere architectuur en geesteskind van de gelijknamige bergbeklimmer, bevindt zich in het hart van de gracieuze Dolomieten, op de top van het populaire Kronplatz skigebied.

De regio Kronplatz in Zuid-Tirol heeft een eigenzinnig karakter. Gelegen in Noord-Italië is Kronplatz zowel deels omringd door de Alpen, als door de Dolomieten. Hier vloeit de ongerepte natuur samen met alpiene, sportieve tradities en een mediterrane levensstijl. En dat komt mede door de mix van drie talen en culturen: het Italiaans, Duits en Ladinisch, die kenmerkend zijn voor Zuid-Tirol.

Rondom Kronplatz liggen populaire berg- en dalplaatsen, zoals Bruneck-Brunico, Valdaora-Olang, San Vigilio en Kiens-Chienes. Er is het hele jaar door voor elk wat wils te doen: van wintersport, wandelen en fietsen tot extreme outdoorsporten.

Kronplatz, Plan de Corones

Sinds 2009 staat de bergketen met de ‘bleke toppen’ op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Vier sub-regio’s van dit geologische wonder, dat al circa 280 miljoen jaar bestaat, zijn te vinden in Zuid-Tirol. Daarnaast maakt het skigebied onderdeel uit van de Dolomiti Superski. Kronplatz of in het Italiaans, Plan de Corones, telt 119 kilometer aan pistes. Hieronder vallen vijf zwarte pistes aan de kant van de Alpen

susanne-kronplatz-panorama-henk-bothof

Daarnaast is het gebied ook zeer geschikt voor beginners, alsook voor kinderen omdat er diverse faciliteiten zijn ingericht op gezinnen. En vanwege de uitgestrektheid en vele liften (32 in totaal), schijnt het nergens te druk te worden.

Hoogstaande allure

Wij komen echter niet om te skiën. Er ligt nog niet eens sneeuw begin oktober. Eén van de nieuwste comfortabele liften brengt ons vanaf het dalstation vliegensvlug naar de top van Kronplatz op 2.275 meter hoogte. Het plateau vormt een hoogtepunt vanwege diens 360° panorama. Wanneer we met de gondel arriveren, bevinden we ons letterlijk in de wolken. Al snel maken de laatste witte plukjes ruimte voor de stralende zon. En na een aantal minuten zijn we omringd door de adembenemende bergen.

Maar er is dus meer, want op de top bevinden zich drie blikvangers van hoogstaande allure: het al genoemde MMM (Messner Mountain Museum) Corones, LUMEN (Museum of Mountain Photography) en restaurant AlpiNN. Daar zijn we voor gekomen, want alleen al deze combinatie maakt Kronplatz een bezoek waard.

kronplatz-zuid-tirol-OvdB-MMMCorones
MMM Corones. | Foto: OvdB_©

1. MMM Corones

Messner

Bergbeklimmer Reinhold Messner (Villnösstal, 1944) is wereldberoemd omdat hij de Mount Everest als eerste trotseerde zonder gebruik te maken van zuurstofflessen. Messner is daarnaast bergpionier pur sang, omdat hij het ook als eerste mens presteerde om veertien bergen van 8000 meter en hoger te beklimmen. En dat is slechts een klein stukje uit zijn indrukwekkende klimcarrière. Messner’s roots liggen in Zuid-Tirol en dat is duidelijk zichtbaar. Sinds 2003 heeft hij zich toegewijd aan zijn bergmuseumproject Messner Mountain Museum (MMM). Hierbij wil hij een groot en breed publiek aanspreken. Inmiddels zijn er zes musea gerealiseerd, waarvan MMM Corones visueel zonder twijfel het indrukwekkendst is.

Geislerspitzen

Het museum toont hoe Messner opgroeide met de omringde en imposante bergen, zoals Geislerspitzen. Dit is de centrale pijler van de Heiligkreuzkofel en de gletsjerbergen van de Ahrn vallei. Inmiddels is het natuurgebied vernoemd naar de grote meester en zijn er tal van routes waar je in het voetspoor van Messner kunt treden. Tevens neemt de alpinist je mee in de geschiedenis en moderne ontwikkeling van het bergbeklimmen van de afgelopen 250 jaar. De focus ligt hierbij op de verhalen van de pioniers. Op hen die de moed hadden om letterlijk grote stappen te verzetten op enorme hoogte, veelal met minimale hulpmiddelen.    

Zaha Hadid

Het Messner Mountain Museum Corones is een architectonisch kunstwerk. Het is één van de laatste ontwerpen van de wereldberoemde Zaha Hadid (1950-2016). Het sobere betonnen gebouw is deels ondergronds en bestaat uit drie lagen. Die drie lagen zijn typisch voor de signatuur van Hadid. Het gebouw oogt als een soort driehoek die dwars door de berg aan de voor- en achterkant uitsteekt. Loop je echter deels om het gebouw heen, dan komen er aan de achterkant nog twee andere fraaie raampartijen tevoorschijn. Vooral binnen bieden deze panorama’s spectaculair uitzicht op de hoge bergpieken. Het Mountain Messner Museum vloeit hierdoor samen in het landschap. ’s Winters moet al het witte poeder overweldigend zijn stel ik me zo voor. 

mmm-corones-kronplatz-zuid-tirol-henk-bothof
Vanaf de zijkant doemen de enorme panorama-ramen op.

Serene sfeer

Eenmaal binnen betreden we direct Messner’s wereld. De betonlook is ook van binnen doorgevoerd. De verlichting aan het plafond bestaat uit lange strepen, waardoor je bijna het idee krijgt in een futuristisch ruimteschip te zijn. Het hele museum ademt dezelfde stijl en sfeer, wat sereen aanvoelt. Aan de muren hangen diverse schilderijen van bergen. Ook op andere etages zien we een veelzijdigheid aan beeldende kunst terugkomen, die een weergave geven van zowel het traditionele als het moderne alpinisme.

Gouden stap

Op de eerste verdieping staan de Dolomieten, de leerschool van Messner’s jeugd, centraal. Ook zijn er diverse objecten en kunstwerken ten toon gesteld. Goed voorbeeld is de ‘gouden stap’, een goud vergulde schoen die symbool staat voor het realiseren van Alpine pioniers ideeën. Afdalend naar beneden komt het adembenemende uitzicht op Heiligkreuzkofel (2907 meter) je tegemoet. Volgens eigen zeggen was dit de moeilijkste klim uit Messners leven.  

Verder is hier de grootste wereldwijde collectie van haken te zien, startende met de eerste haak uit 1870. In fraaie vitrines liggen allerlei attributen, van klimuitrustingen, persoonlijke relikwieën tot schoenen die een beeld geven in hoeverre het bergbeklimmen is veranderd in de afgelopen 250 jaar. Messner toont in beeld (ook met roulerende films) en met poëtische teksten de triomfen en tragedies op ’s werelds beroemdste toppen, zoals de Matterhorn, Cerro Torre en K2. Vooral de oude foto’s van vroege pioniers maken indruk. Want met beperkte veiligheidshulpen presteerden deze (voornamelijk) mannen het om onheilspellende bergmassieven te beklimmen. De inspannende gezichten blijven hangen en wanneer ik weer buiten ben, omringd door de ruige natuur kan ik de klimmers al voor me zien, om vervolgens te verdwijnen in het grote bergmassief. 

TIP: laat je persoonlijk begeleiden door Messner zelf. Download de Locandy app/ QR code.  Of vraag ernaar bij het museum. | LET OP: Messner Mountain Museum Corones is beperkt in het jaar open. Van begin juni tot en met 10 oktober kun je elke dag terecht.

mirror-room-paars-lumen-henk bothof
De spiegelkamer van LUMEN.

2. LUMEN

Schuin tegenover MMM Corones, op nog geen tweehonderd meter lopen, ligt dat andere bijzondere museum dat gelinkt is aan deze omgeving: LUMEN. Het museum van bergfotografie is werkelijk een parel, in allerlei opzichten. Architectonisch is het wellicht een onopvallend bouwwerk, maar het voormalige bergstation uit 1963 is volledig getransformeerd door Architect Gerhard Mahlknecht. In 2018 opende Lumen zijn deuren evenals het geïntegreerde restaurant AlpInn. In vier verdiepingen wandel je door de geschiedenis van de alpine fotografie, en daarbij zitten zeker een aantal ingenieuze hoogstandjes. Zowel de vaste als tijdelijke exposities zijn gevarieerd en deels interactief. Het is een lust voor het oog.

 

Derde verdieping

We starten op de derde verdieping, bij de wall of fame. Hier staat de fotogeschiedenis en  bergpioniers – daar hebben we Messner weer- centraal. Het spanningsveld tussen wetenschap en het opkomende bergtoerisme komt hier door de jaren heen goed naar voren. Ook zie je hier de ontwikkeling van de camera en diens techniek in een uitgebreide collectie. Ik probeer me te verplaatsen in de vroege jaren toen klimmers met fotoapparatuur van wel 200 tot 250 kilo de bergen in trokken om beeldmateriaal vast te leggen. Hoe zwaar en gevaarlijk dat moest zijn. Waarbij de makers eenmaal veilig beneden pas wisten of ze een bruikbare foto hadden geschoten. Vergeleken met begin vorige eeuw, is het nu een makkie om een goede foto te maken op de top.  

Ook krijg je op deze verdieping een beeld van degenen die mijlpalen hebben bereikt in de ontdekking van bergen vanuit de lucht. Je kunt zelfs even virtueel mee aan boord van een helikopter om in 360-graden berglandschappen te ervaren. 

Dia Horama

Een etage lager staan verschillende onderwerpen centraal: van de politieke lading rondom grensgebieden en het nemen van een bergfoto vanuit de ‘juiste hoek’, tot de marketinggekte rondom sommige iconische pieken zoals de Mount Everest. Wat ons vooral bij blijft is een bezoek aan de Dia Horama. Hier kijken we een film ‘door het oog’ (the shutter) van de lens, die steeds groter wordt en uiteindelijk overvloeit in het spectaculaire uitzicht van het omringende landschap.

Spiegelkamer

Nog verder afdalend naar beneden, wordt de adrenaline bijna tastbaar bij het zien van prijs onderscheidende klim- en sportfoto’s. Zelf kun je aan een ‘zijden draadje’ hangen door een rope team uit te proberen. En met behulp van moderne tablets krijgen we wetenschappelijk inzicht in hoeverre topografische veranderingen hebben plaats gevonden de afgelopen 150 jaar door gevolg van klimaatverandering. Hierbij speelt beeldmateriaal van bergpioniers een cruciale rol. Het absolute hoogtepunt is de spiegelkamer. kunstcriticus en curator Alain Chivilò heeft een intense ervaring gecreëerd in deze zaal. Door de visuele driedimensionale effecten en de bijpassende audio en muziek die steeds veranderen, waan je je in een soort psychedelische trip waarbij zeldzame artefacten uit de bergfotografie tot leven komen.

Voldaan van allerlei indrukken komen we terug op de begane grond, waar nog een aantal wisselende exposities te zien zijn. We zijn toe aan een versnapering.

LET OP:

LUMEN is beperkt geopend: van begin juni tot en met half oktober. Van 10.00- 16.00 uur.

lumen-overzicht-zuid-tirol-henk-bothof
De diversiteit aan exposities is groot bij LUMEN.
alpinn-kronplatz-zuid-tirol-henk-bothof
Het prachtige AlpiNN pronkt aan de horizon tussen het berglandschap.

3. AlpiNN

Na LUMEN stappen we een deurtje verder binnen bij AlpiNN. We waren al bekend met het door LCD bekroonde mooiste museumrestaurant ter wereld van 2020. Helaas hebben we slechts tijd voor een kop koffie, maar om hier alleen al te zijn en te genieten van het adembenemende uitzicht is een voorrecht. Het strakke design heeft een huiselijke sfeer, mede omdat het een knipoog geeft naar Oostenrijkse gemütligkeit. Omringd door de bergen kom je hier heerlijk tot rust. 

Sterrenchef Kronplatz

AlpiNN wordt gerund door 3-sterrenchef Norbert Niederkofler (1961) en Paolo Ferretti. Niederkofler komt van orgine uit Zuid-Tirol (Ahrntal vallei). Hij besefte na de wereld te hebben rondgereisd dat zijn culinaire haven hier bij Kronplatz ligt. De principes van zijn culinaire benadering bestaan uit het samenbrengen duurzame, regionale seizoensmaken. Hij combineert dit met alles wat de omgeving en de natuur hem biedt. Zo gebruikt de keuken louter bergwater en wordt elk ingrediënt volledig ingezet voor de wisselende menukaart. Er wordt zo min mogelijk voedsel verspild en weggegooid. Hierbij verkent Niederkofler de culturele en sociale waarden die de bergen verenigen en wil daarmee zijn klanten prikkelen en inspireren. Dat doet hij door een link te leggen tussen bergcultuur en diens tradities en de wereldkeuken annex gastronomie, waarbij duurzaamheid een rode draad vormt. De gerechten zijn voornamelijk moderne interpretaties van traditionele klassiekers.

Bergkookboek

Deze kookfilosofie heet Cook the Mountain. Vorig jaar verscheen het fraaie gelijknamige koffietafelboek, Cook the Mountain. Dit kookboek bestaat uit een hardcover met 350 foto’s van eten, gerechten en de schoonheid van de Zuid-Tiroolse natuur. De bijbehorende paperback (160 pagina’s) toont 60 van zijn seizoengerechten. De sober chique foto’s zijn van Alex Moling. De boeken zijn geprint op gerecycled appelpapier en gepresenteerd in een stijlvolle bewaarbox.

Het water loopt me in de mond. Ik weet zeker dat ik nog wel een keer terugkom op deze bijzondere plek, waar eten, fotografie en berglandschap in perfecte harmonie samensmelten.

alpinn-binnen-kronplatz-henk-bothof
AlpiNN

Lees ook onze andere tips over Zuid-Tirol. kijk HIER.

Met dank aan Süd Tirol Alto Adidge en Check-in PR. | Meer informatie over Zuid-Tirol vind je HIER.

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer
banksy-malaga-expo-brussel-2021 Mensen & Cultuur

7 x kunst deze zomer: van Bansky en jazz tot Sebastião Salgado

Lange leve kunst! Eindelijk mogen we weer naar exposities, festivals en concerten …

Lees meer