Nepal wildlife tip: Jatayu gieren restaurant

Gieren zijn niet de prachtigste of vriendelijkste vogels. Ze hebben een wat negatief imago als aaseters. Gieren zijn echter uiterst belangrijk voor ecosystemen. De vogels worden wereldwijd bedreigd en daarom besloot Dhan Bahadur (DB) Chaudhary, manager van Tiger Tops Tharu Lodge in Chitwan, om een speciaal ‘restaurant’ voor de gieren te openen zodat ze veilig kunnen ‘dineren’.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

nepal-chitwan-vulture-program

Een gier is geen charmante vogel, maar ruimt wel alle restjes op. Het is de  schoonmaakploeg van de natuur. Gieren spelen namelijk een cruciale rol bij het wegwerken van bacteriën en ziekten door de karkassen die ze consumeren. Ze weerhouden ziekten voor mens en dier, zoals Anthrax, rabiës, tuberculose en botulisme. Hun afwezigheid verandert het ecosysteem. Het is een wereldwijd probleem en inmiddels zijn veel giersoorten (met uitsterven) bedreigd. Zo waren er bijvoorbeeld in 2006 slechts 72 gieren in en rond het Nepalese Chitwan National Park. Dhan Bahadur (DB) Chaudhary is manager van Tiger Tops Tharu lodge dat naast eco-toerisme ook natuurbehoud nastreeft. DB verzorgt met collega’s en de lokale bevolking diverse projecten. De grote achteruitgang van de gieren bracht de manager veel zorgen en daarom bedacht hij het Jatayu gierenrestaurant. DB: “In diverse Afrikaanse landen worden gieren veelal vergiftigd door stropers omdat ze verraden waar een olifant, neushoorn of leeuw is neergehaald. Het is een groot probleem. In Nepal zie je dat gelukkig minder. De meesten gieren in ons land worden vergiftigd door het eten van vee dat diclofenac toegediend krijgt door lokale boeren, ook een veelvoorkomende doodsoorzaak. Het zou enorm schelen als boeren geen pesticiden zouden gebruiken. We proberen de lokale bevolking hierover te informeren dat het ook anders kan. Om de vogels nog beter te beschermen bedacht ik het eerste giervoercentrum in Nepal. Het biedt verzorging van gezond oud-vee en wanneer de dieren doodgaan is het veilig voedsel voor de gieren. Door de belangstelling van vogelaars, levert het ook werk op. Er zijn inmiddels zeven gierenrestaurants in Nepal en we hebben 217 vogels gered, waarvan er 67 hier geboren zijn.”

Aangekomen bij het ‘gierenveld’, zien we een grote volière waar tien gieren gretig op hun eten wachten. We verschuilen ons in een uitkijkpunt. Na een paar minuten dropt iemand per motor een flink stuk vlees op het gras. Het duurt lang voordat de schuchtere vogels op het voedsel afkomen. Ze huppen van tak naar tak, hoog in de bomen. Afwachtend op wat komen gaat. Maar er gebeurt niets. Uiteindelijk duiken ze na ruim een half uur duiken in grote getale op het vlees. DB kijkt tevreden naar het tafereel en zegt: “Dit soort projecten maakt me een blij mens. Het is mijn droom om een modern, duurzame conservatie voor mens en dier te creëren. Ik kom daar steeds een stapje verder mee.”

Meer informatie over Jatayu vind je hier. Ook in Afrika zijn er diverse projecten met gieren. Zo doet het Wilderness Wildlife Trust  een onderzoek naar de afnemende populatie en de bescherming van gieren in Botswana. En de Vultures Conservation Foundation zet zich ook breed in voor het beschermen van gieren in Europese en Egyptische soorten. 

Lees ook ons verhaal hoe we in Nepal oog in oog stonden met een tijger. Ook leuk: koningssteden en de geboorteplaats van Boeddha.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Lees meer verhalen en tips

bonaire-zoutpan-pekelmeer-dos-winkel Reistips

Bonaire: 6X mooiste plekken, van duikspots tot zoutpiramides

Het Caraïbische eiland Bonaire heeft een unieke natuurlijke schoonheid. Het staat bekend om haar …

Lees meer
bargerveen-natuurpark-moor-moeras-cover Natuur

Natuurtip | ‘Vergeten’ Bargerveen: nat, ongerept natuurschoon

Bargerveen is een uniek stukje natuur. Het gebied ligt aan de Duitse …

Lees meer
mondkapje-pacsafe-facemask-reisartikelen Tips gadgets

Testtip | Pacsafe mondkapje

Dat reizen er nu letterlijk heel anders uitziet door het gebruik van …

Lees meer
wanderlust-europe-gestalten-great-hikes Tips Fotografie & Reisboeken

Wanderlust Europe, dwalen door desolate landschappen

We vergeten soms hoe mooi ons eigen continent is. In het koffietafelboek …

Lees meer