Orang-oetan verhuist van regenwoud naar slaapkamer

Het prentenboek Er zit een orang-oetan in mijn slaapkamer is geen luchtig verhaal, maar stipt wel een belangrijk onderwerp aan. Auteur James Sellick en illustrator Frann Preston-Gannon vragen aandacht voor het steeds meer verdwijnende leefgebied van de orang-oetan op Borneo en Sumatra. Dit doen ze met een mooi educatief verhaal in samenwerking met Greenpeace.

Tekst & bewerkt beeld: Angelique van Os | Fotografie: Veltman Uitgevers/ Wren & Rook/ Getty Images

er-zit-een-oerang-oetan-in-mijn-slaapkamer-cover-veltman-uitgevers

Het lijkt een grappig gegeven: een jonge orang-oetan die op een slaapkamer belandt van een klein meisje. Echter wordt de toon van het prentenboek Er zit een Orang-oetan in mijn slaapkamer direct al gezet met het voorwoord van de beroemde Britse actrice Emma Thompsom. Hierin bespreekt ze haar ontmoeting met een wilde orang-oetan en stipt in begrijpelijke bewoording aan dat er weinig van het oerwoud overblijft door de toenemende palmbomen-industrie. Hiervoor worden oeroude bossen grootschalig gekapt om hier snelgroeiende palmbomen voor in de plaats te planten. Daarbij roept Thompson de jonge lezers- en dus indirect ook degenen die het boek voorlezen- op om in actie te komen om de planeet te beschermen.

Hulpactie

Doordat het verhaal vervolgens begint in een luchtige setting – dus in de slaapkamer van het meisje waar de ondeugende orang-oetan op onderzoek uitgaat-, wordt het onderwerp niet beladen. Als het aapje genaamd Rang-tan uitlegt dat ze niet terug kan naar het regenwoud omdat mensen die verwoesten, zet het meisje een hulpactie op. 

er-zit-een-oerang-oetan-in-mijn-slaapkamer-veltman-uitgevers-greenpeace

Drie tips

De vernietiging van het regenwoud is geen gemakkelijke kost voor kleuters en jonge kinderen. Echter dankzij de kleurrijke en lieflijke illustraties en heldere begrijpelijke tekst, laten de makers op een educatieve en positieve manier zien hoe de hoofd-personage Rang-tan probeert te helpen. En indirect, hoe de kleine lezers dat zelf ook mogelijk kunnen doen. Achterin het boek staan daarnaast drie tips hoe kinderen zelf aandacht kunnen vragen voor het onderwerp. Hierbij is duidelijk de link met samenwerkingspartner Greenpeace te vinden. Echter gaat een brief schrijven naar de baas van een chocoladebedrijf misschien wel wat ver. Ik zou eerder denken aan het geven van een spreekbeurt op school. En de belangrijkste mis ik eigenlijk: zelf eraan denken om minder producten te kopen waar palmolie in zit. Hoe dan ook, de wereld van Rang-tan komt in ieder geval goed tot leven door de fraaie illustraties van Frann Preston-Gannon.

Hoopvolle boodschap

Er zit een Orang-oetan in mijn slaapkamer is een aandoenlijk verhaal. Mooi op rijm geschreven door James Sellick en nergens te ingewikkeld. Een verhaal met meerdere lagen: over vriendschap, begrip, natuurbehoud en bewustwording dat ook al ben je nog zo klein, je ook een steentje kunt bijdragen. Daarbij krijgt het lot van de mensaap in het verre Indonesië met Rang-tan een eigen gezicht. Tevens zijn de twee informatieve pagina’s met achtergrond over orang-oetans en de problematiek van palmolie een mooie toevoeging. Ze geven jonge lezers inzicht in het onderwerp. Een mooi boek dus met een hoopvolle boodschap voor de toekomst.

Specificaties

Prijs: €13,99 | ISBN: 9789048318568| Veltman Uitgevers | Vorm: gebonden, hardcover | Verschenen: 2020 | Vertaalt door Ellen Hosmar/ Vitataal

Kijk HIER voor meer inspirerende kinderboeken. En HIER kun je het boek bestellen.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer