Plastic Soup centraal in Kleine Schildpad en de grote zee

Natuurbehoud en plastic soup vervuiling  zijn veelbesproken actuele onderwerpen die ook steeds vaker jonge kinderen bereiken. Deze thema’s staan centraal in het prentenboek Kleine Schildpad en de grote zee van Becky Davies en Jennie Poh. In dit verhaal reizen we mee met Schildpad door kleurrijke oceanen, die steeds grauwer en meer vervuild raken.

Tekst & beeld: Angelique van Os

kleine-schildad-en-de-grote-zee-vrolijk-plastic-soup

We volgen kleine Schildpad vanaf haar eerste stapjes richting zee, waar ze overgeleverd is aan haar instinct. Zwemmen moet ze! Direct begint haar avontuurlijke reis, waarbij ze zich laat meevoeren door de stromen. Ze ontdekt de rijk gevulde zee in al haar kleuren. Geen spoor van plastic soup. Schildpad groeit en maakt jarenlang steeds dezelfde reis naar prachtige koraalriffen aan de andere kant van de wereld. Totdat ze merkt dat het onderwaterlandschap verandert. Alles wordt grauw. Koraalriffen gaan dood en vriendjes verdwijnen. En er drijven steeds meer vreemde objecten in zee. 

kleine-schildad-en-de-grote-zee-plastic-soup

Educatief boek

Kleine Schildpad en de grote zee is een kleurrijke educatief boek met een belangrijke boodschap. De kracht van het verhaal is dat er nergens wordt gesproken over plastic soup of vervuiling. Het zijn de illustraties van Jennie Poh die veelzeggend zijn en de tekst ondersteunen van Becky Davies. Aandoenlijk is de pagina dat kleine Schildpad vriendschap zoekt bij een plastic tasje, maar er geen respons komt. Terwijl Schildpad haar reis vervolgt, ziet ze steeds meer van die vreemde, dwarrelende wezens die geen contact maken. Ze voelt zich hierdoor niet meer thuis in de oceaan waar ze zo van houdt.

kleine-schildad-en-de-grote-zee-gevangen-in-plastic-soup

Meeleven

De climax volgt wanneer het dier vast komt te zitten in een net en de duisternis tegemoet gaat. Bij het voorlezen zorgt dit voor bezorgde gezichtjes of reacties dat Schildpad bevrijdt moet worden. Dat gebeurt gelukkig ook en uiteindelijk komt Schildpad terug in de mooie, kleurrijke zee waar ze zich thuis voelt. Doordat het verhaal is geschreven van uit het perspectief van de schildpad, leef je als lezer nog meer mee met het lot van het dier en de oceaan. Daarnaast is de tekst begrijpelijk voor jonge kinderen. Het contrast tussen de gezonde en vervuilde zee is sterk neergezet in het kleurgebruik van Jennie Poh. Kortom, een fraai educatief boek dat tot nadenken toe zet.

Specificaties:

Prijs: €13,99 | ISBN: 978 90 483 18360| Veltman Uitgevers | Vorm: gebonden, hardcover | Verschenen: 2020 | Vertaald door Ellen Hosmar/ Vitataal.

Je kunt HIER het boek bestellen. Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen en kinderboeken? Kijk dan HIER.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer