Geilo’s sneeuw work-out

Tussen Oslo en Bergen ligt het plaatsje Geilo, gecentreerd rond natuurgebieden Hardangervidda, Hallingskarvet en Skaupsjøen Hardangerjøkulen. Een walhalla voor outdoor-activiteiten: van sneeuwschoenwandelen, fat biken, skiën, langlaufen tot hondensledetochten.

 

Geilo heeft slechts zo'n 2500 inwoners, maar is een geliefde wintersportbestemming, vooral onder de Noren. Geilo ligt in het Hallingdal, parallel aan een drietal meren en aan de voet van Hallingskarvet en Skaupsjøen Hardangerjøkulen. Tevens vormt het dorp in het westen de poort naar Noorwegens grootste Nationaal Park, Hardangervidda. Vergeleken met de Alpen is het hier relatief rustig, maar omzeil wel de Noorse vakanties want de locals weten dit gebied feilloos te vinden.

Multi-instructeur

Even buiten het dorp zijn 39 skipistes te vinden, verdeeld over vier parken van verschillende niveaus. Dus ook voor kinderen en beginners zoals wij, die voor het eerst op de ski’s staan, valt er van alles te ondernemen. Gelukkig is multi-instructeur Nina Gässler alles gewend en helpt ons wegwijs op de latten. Ze runt sinds een aantal jaren haar eigen bedrijf, Aktiv Geilo, nadat ze door langdurige blessures de topsport van het langlaufen vaarwel heeft gezegd. Gässler is heel geduldig wanneer ik voor de zoveelste keer onderuit ga. Ze blijft positief stimuleren en na drie-kwartier verlaten we de Vestlia-piste voor een introductie met Geilo’s uitgebreide langlauf, dan wel cross-country netwerk van maar liefst 200 kilometer. Het is behoorlijk ploeteren door de dikke laag sneeuw, maar de gezonde lucht, het zonnetje en het fraaie landschap maken de inspanning ondergeschikt.

Sneeuwschoenwandelen

Dan is het tijd voor het minder bekende, maar makkelijke sneeuwschoenwandelen. Onze instructeur verzorgt een sneeuwschoenset en twee wandelstokken. Het mooie is dat je met sneeuwschoenen veel off-road kunt lopen. Zodra we met de skilift boven op de berg staan, op zo’n 1100 meter hoogte, zoekt Gässler gelijk haar weg door het maagdelijke sneeuw. Behalve onze ademhaling en het kraken van de sneeuw is het na een kwartier al muisstil en komen we geen ziel tegen. De bergketen Hallignskarvet is een plateau, waardoor het goed te beklimmen en te bewandelen valt en bij een heldere dag reikt het uitzicht kilometers ver. De afdaling bestaat uit meer klauterwerk, want we moeten onze weg vinden langs bomen en rotsen. Dat is soms opletten, want de sneeuw verbergt soms scherpe, gladde stenen. Desalniettemin vind je gemakkelijk je weg en smaakt dit wandeltochtje naar meer.

Om onze ‘sneeuw work-out’ af te sluiten, zet Nina Gässler ons nog harder aan het werk: we pak-ken de Fat Bike. Deze lichte mountainbikes hebben zeer dikke banden met een stevig profiel, waardoor het mogelijk is om over dikke sneeuwlagen te fietsen. Het is zweten met een glimlach en zoeken naar balans door de dikke sneeuwlaag. Tempo houden valt niet mee en de benen ver-zuren al na een half uur. Teken om iets aan de conditie te doen! Beetje bij beetje krijg ik meer grip en hoewel ik een paar minuten achterstand heb op de rest, begin ik de fiets beter aan te voelen. Afgemat, maar voldaan proosten we op een sportieve dag. En dit is slechts een kennis-making met de vele wintersportmogelijkheden van Geilo.


Info: geilo-aktiv.com | [email protected]

Meer info: visitgeilo.no | visitnorway.nl | emileholba.co.uk    

Lees onder stories binnenkort ook het artikel over het bijzondere Ice Music Festival in Geilo.

Wil je meer weten over het duurzame leven van de inwoners van Geilo, lees dan het boek Generation Geilo: Portrait of a Community van de Britse fotograaf Emile Holba, die kind aan huis is bij zowel de gemeenschap als Music Ice Geilo.

Met dank aan: Innovation Norway, Visit Geilo (Pål Knutsson Medhus), CherryLab, Terje Isungset, Emile Holba, Fagerlund Husky en Nina Gässler.