Smaakexplosies van het pure land, Idealistisch tafelen bij Fattoria la Vialla

Agro Turismo en biodynamica komen steeds vaker voor, ook in Italië. Maar de manier waarop de familie Lo Franco zijn Fattoria La Vialla runt is uniek. Broers, Gianni, Antonio en Bandino tonen met passie hoe verrukkelijk het zoete leven van het pure land kan zijn. Met als resultaat topproducten in een potje en genieten van authentieke Italiaanse gastvrijheid.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof & La Vialla/ Copia

Fattoria La Vialla Spring 2016 Italie
Fattoria La Vialla

Aan weerszijden van de steile oprijlaan prijken de metershoge cipressen statig aan de horizon. Allerlei verleidelijke etensgeuren dringen de neusgaten binnen: roze-marijn, vers brood, gebraden kip… Het romantische beeld van cena – gezamenlijk avondeten- is herkenbaar van de seizoenbrochures die klanten thuisbezorgd krijgen en dus geen marketingtruc. Aan een meterslange gedekte eettafel met roodwit-geblokt kleed wachten ruim vijftig gasten onder een vijgenboom op hun primi, waarna nog drie gangen volgen. Het leven is goed bij Fattoria la Vialla en al dat lekkers is in kant en klare potjes te koop.

Roeping

De Fattoria, oftewel boerderij, ligt even buiten het dorpje Castiglion Fibocchi, zo’n 14 kilometer van Arezzo, Toscane. La Vialla zag in 1978 het levenslicht dankzij Piero en Guiliana lo Franco. Samen met drie bevriende echtparen kochten ze verlaten boerderijen en land wat ze gezamenlijk opknapten. Terwijl de andere families terugkeerden naar hun zakelijke levens, maakten de Lo Franco’s een roeping van de agricultuur. Langzamerhand bouwden ze hun paradijsje uit door bijna twintig (vakantie) huizen te renoveren, oude wijn en olijfgaarden te herstellen en nieuwe aan te leggen, 950 Sardijnse en Franse schapen te verzorgen, het bijna uitgestorven Valdarnese kippenras opnieuw te fokken, graan te verbouwen en tientallen groenten en fruitbomen te telen. Samen met hun zoons, Gianni, Antonio en Bandino en inmiddels ruim 120 werknemers, is Fattoria la Vialla uitgegroeid tot een succesvol biodynamisch bedrijf. De authentieke familiaire hartelijkheid is zelfs al te proeven tijdens een bezoekersrondleiding door het ‘fabriekje’. Hier worden de verse pastasauzen op laag vuur klaargemaakt en direct in het potje gedaan om de concentratie van versheid te behouden. Het personeel lacht, kletst, maar kookt alsof hun leven er van afhangt.

Wie zelf graag achter het fornuis staat, kan zich uitleven in een van de klassiek ingerichte gastenverblijven, waarvoor soms een half uur rijden over onverharde slingerweggetjes nodig is over het 1100 hectare grote landgoed. Eenmaal bij het vakantiehuis is er niets dan rust, ruimte en geuren van bloesems, munt en grassen. En zoals Italiaanse gastvrijheid betaamt, is de koelkast gevuld met verse groenten en fruit, kaas en staat er een mand vol pasta’s, sauzen en wijn op tafel, om de eerste twee dagen door te komen. Het is genieten zonder moderne apparatuur. Meer dan een goed glas wijn en heerlijk eten is er bij dit paradijsje van open velden omringd door bos, rondscharrelende wilde zwijnen en verre berggezichten dan ook niet nodig.

Balans en harmonie 

Afdalend naar beneden, is ’s ochtends de boerderij in volle rep en roer. Verse broden liggen klaar, de eerste dagjesmensen komen langs voor een ontbijt of bezoek aan het museum of wijnrondleiding. De goedlachse broers Antonio en Bandino Lo Franco vertellen gepassioneerd over hun liefde voor La Vialla: “Als kind leerden wij van onze ouders dat groenten geteeld werd zonder pesticiden en andere chemische middelen. Alles wat de mens van het land afneemt, moet op de meest natuurlijke manier weer teruggegeven worden om een goede balans en har-monie te behouden. Dit is het biodynamische gedachtegoed van Rudolf Steiner, wat onze vader omarmd heeft en we vanaf 1994 hebben toegepast.” De zuiverheid van de producten vormt voor de Lo Franco’s het hart van hun bedrijf. Antonio: “Ik ben ervan overtuigd dat organische voeding veel beter is voor het menselijk lichaam. Wij produceren niet louter voor commerciële doeleinden, we streven naar goede, pure producten.”

Vitale vruchtbaarheid

Donato Ciofini, hoofd biodynamica en bosbeheer, toont het principe van puur boeren. De organismen moeten een holistisch geheel vormen, waarbij de voeding aan dieren, bemesting en besproeiing aan planten en het zaaien van het land het verschil maken tussen conventioneel en biodynamisch boeren. De sleutel hierbij is vitale vruchtbaarheid van de grond waar micro-organismen in leven, zodat menselijk ingrijpen beperkt blijft. In plaats van de grond omploegen, produceert Donato speciale preparaten aan de hand van de maankalender. “De maancyclus veroor-zaakt verschillende lichtweerkaatsingen en watercirculaties op de aarde die ver-schillende effecten hebben op de groei van planten en gewassen. Wat ons interes-seert is de cyclus van de maan om de aarde, die tussen de 27 en 29 dagen duurt. Hierbij is de stand van de maan belangrijk om bepaald resultaat te bereiken. Binnen die tijd houden we alles nauwlettend in de gaten qua groei, bemesting, snoeiing en timing voor de oogst. Als de maan stijgt kunnen we niet snoeien en planten, andersom juist wel. Sommige mensen denken dat we de horoscoop van de planten lezen, maar eigenlijk is het niet meer dan het ritme van de natuur volgen via een speciale maankalender.”

In een schuurtje staan twee houten bakken gevuld met ‘heilige’ aarde. Hierin zit het eindproduct van koeienmest dat zes maanden onder de grond in mineraalrijke koe-hoorns is gestopt en is veranderd in vruchtbare compost. Dit preparaat is dusdanig geconcentreerd, dat slechts 90 gram van de compost gemixt met gedynamiseerd water nodig is om micro-organismen te activeren en te verspreiden over een op-pervlakte van 1 hectare. En het resultaat is verbluffend, La Vialla groeit en bloeit zichtbaar. Ze hebben diverse projecten opgezet met universiteiten en organisaties, zoals een onderzoek dat uitwijst dat La Vialla minder CO2 uitstoot dan dat ze produceert.

Smaak

Een uitgebreide lunch met de Lo Franco’s bij het schilderachtige landhuis La Lignana doet denken aan een impressionistisch tafereel van de Italiaanse schilder Silverstro Lega. De rijk gevulde tafel in het hoge weidegras, omringd door cipressen, de heuvels en het prachtige uitgestrekte landschap versterken de band met de natuur. In dit privé-familiehuis worden in november de olijven vers van het land geperst tot een rijke pasta met een (oude) marmeren molen en vervolgens verfijnd tot smaakvolle oliën. Het pure boeren is goed te proeven. De recepten van la mama Guiliana zijn van generatie op generatie doorgegeven en door haar aangepast. Ze doet niets volgens het boekje, alles gaat om smaak. In een reisverslag heeft ze na 15 jaar speurwerk Toscaanse culinaire geheimen samengevat in twee boeken:  Zorgeloos op pad door het verborgen Toscane.                                                

Antonio experimenteert graag met nieuwe wijn, waarmee hij en zijn broers vele prijzen hebben gewonnen. Hij is bijvoorbeeld trots op de Vin Santo, de fluwelen Toscaanse dessertwijn. Voor de kleintjes is er de rode pastasaus, Pomarolina, en zijn er diverse minipasta’s voor kids, zoals de mini farfale, fusili en penne lisce.

Ondanks dat er genoeg te doen is in de omgeving van Castiglion Fibocchi, met Arrezzo om de hoek, dagtochtjes naar Sienna en Firenze, of met de vespa, fiets of auto keuvelen langs de vele pittoreske dorpjes, is het vooral relaxen rond het landgoed van de fattoria. En uitbuiken, heel veel uitbuiken van al dat heerlijke eten en drinken.

Praktisch

Erheen

Vliegen kan via Pisa of Florence. Huur wel een auto; het is ruim een uur rijden vanaf Florence. Het dichtbij zijnde treinstation is Arezzo. Deze prachtige stad ligt circa 14 kilometer van La Vialla.

Verblijf

Via di Meliciano 26| Castiglion Fibocchi, Toscane

www.lavialla.it | +39 057547697

Fattoria La Vialla verkoopt haar producten rechtstreeks via internet en via mond-tot-mond reclame. De halfjaarlijkse uitgaven zijn te bestellen via  www.dolce.lavialla.it/ en producten via een bijgevoegde antwoordkaart.

Vakantiehuizen kunnen alleen door vaste klanten ver van te voren telefonisch of online besproken worden tussen maart en november. Spontane lunches en rondleidingen zijn mogelijk zonder afspraak, zoals een bezoek aan één van de wijnkelders of een bezoek op vrijdag aan de kaasmakerij. Groepen moeten zich van te voren aanmelden. En in de zomer is het wel verstandig om van te voren te reserveren voor een bezoek dan wel lunch. Producten zijn te koop in het winkeltje (van 10.00 tot 18.00) uur.

Lees ook ons verhaal over de viering van 40 jaar Fattoria la Vialla

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Lees meer verhalen en tips

bonaire-zoutpan-pekelmeer-dos-winkel Reistips

Bonaire: 6X mooiste plekken, van duikspots tot zoutpiramides

Het Caraïbische eiland Bonaire heeft een unieke natuurlijke schoonheid. Het staat bekend om haar …

Lees meer
bargerveen-natuurpark-moor-moeras-cover Natuur

Natuurtip | ‘Vergeten’ Bargerveen: nat, ongerept natuurschoon

Bargerveen is een uniek stukje natuur. Het gebied ligt aan de Duitse …

Lees meer
mondkapje-pacsafe-facemask-reisartikelen Tips gadgets

Testtip | Pacsafe mondkapje

Dat reizen er nu letterlijk heel anders uitziet door het gebruik van …

Lees meer
wanderlust-europe-gestalten-great-hikes Tips Fotografie & Reisboeken

Wanderlust Europe, dwalen door desolate landschappen

We vergeten soms hoe mooi ons eigen continent is. In het koffietafelboek …

Lees meer