Testtip: WakaWaka Power 10 en Solar lamp

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof, Angelique & archief Carla Sonder

WakaWaka apparaten zijn niet alleen verantwoord vanwege hun duurzame werking, ook de slogun Share the Sun spreekt ons aan. Want de solar power banks en lampjes dragen niet alleen iets bij voor avontuurlijke reizigers, backpackers of festivalgangers, het zijn ook handige tools voor vluchtelingen of gemeenschappen in afgelegen gebieden. Zoals albino-mensen in Kenia.

Verpleegster Carla Sonder was vorig jaar een van de winnaars van onze WakaWaka-actie. Ze helpt lokale Albino-gemeenschappen met deze lampjes en opladers. Dankzij de Wakawaka hebben mensen die volledig zonder stroom leven toch wat licht in hun donkere huisjes waar ze koken op open vuur. Immers, energie is een basisbehoefte en dat geeft zoals het bedrijf het zelf omschrijft toegang tot educatie, communicatie en sociaaleconomische ontwikkeling.

Zie haar verhaal verder onderaan.

40 uur licht

Zelf ondervond ik tijdens mijn campervan trip in Nieuw-Zeeland het gemak van de WakaWaka Yellow Light. Dit is een compact handig lampje dat je acht uur oplaadt in de zon. Je krijgt er 40 uur licht voor terug. De lamp heeft een handige standaard zodat hij niet omvalt. Je kunt hem ook ophangen en er zitten diverse lichtstanden op. Ideaal.

Power10

Voor de trip naar Botswana en IJsland hadden we de WakaWaka Power 10 meegenomen en ik moet zeggen dat het apparaat sindsdien altijd in mijn tas zit. Ook als ik een festivalverslag moet maken. De batterij is compact, maar door zijn sterkte (10.000 mAH) wel wat aan de zware kant. Desalniettemin bevat de Power 10 genoeg kracht om vier keer je smartphone volledig op te laden. Zelfs je iPad kan hij aan. Ook heeft het apparaat drie USB-poorten, zodat verschillende devices tegelijk opgeladen kunnen worden. Ik neem het ding overal mee naar toe: in mijn rugzak tijdens onze wandeltochten, hij ligt naast me tijdens binnenlandse vluchten, boottrips en in de auto. Denk er wel aan dat het een nacht kost om hem volledig op te laden.

wakawaka-noord-ijsland-angelique-staand
De Power 10 ging ook mee naar IJsland.

Binnenkort gaan we ook de Solar Panel & Link uitproberen, en daaraan kun je de powerbank koppelen zodat hij ook via de zon opgeladen kan worden.

De WakaWaka Power 10 kost €69,95. Voor meer info kijk op de website.

Carla Sonder (zie foto rechtsboven, rechts) komt al bijna tien jaar in Mombasa, Kenia. Ze zet haar kennis in als verpleegkundige en operatieassistent. Met de APDK revalidatie kliniek gaat Carla met een aantal andere medici de bush in op zoek naar kinderen die bijvoorbeeld klompvoeten, schisis en x-benen hebben. Veelal hebben deze kinderen nog nooit een dokter gezien en strompelen/ kruipen ze door de aarde of hangen op moeders rug. Door ze te laten opereren krijgen ze weer een kans in de maatschappij.

Carla vertelt: “Tijdens deze rondes ontmoette ik een albino kindje. Ik heb me erin verdiept en werk nu veel samen met een albino vereniging in Mombasa. In 2018 hebben we circa 30 WakaWaka’s mee kunnen nemen die gedoneerd werden door mensen die de apparaten wonnen via de Postcode Loterij. Deze WakaWaka’s hebben we verspreid onder gezinnen met albino kinderen. Zij leven veelal in lemen hutten en koken er ook in op open vuur. Aangezien zij geen elektra hebben geeft een WakaWaka licht en veiligheid.”

Ook al hebben we slechts één WakaWaka kunnen doneren, wij van PureofftheRoad zijn blij dat we een heel klein beetje iets kunnen bijdragen aan het werk van Carla.

Via Carla’s weblog kun je meer lezen over haar ervaringen en de hulp die ze biedt aan mensen in Kenia.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer