Testtip: WakaWaka Power 10 en Solar lamp

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof, Angelique & archief Carla Sonder.

WakaWaka apparaten zijn niet alleen verantwoord vanwege hun duurzame werking, ook de slogun Share the Sun spreekt ons aan. Want de solar power banks en lampjes dragen niet alleen iets bij voor avon-tuurlijke reizigers, backpackers of  festivalgangers, het zijn ook handige tools voor vluchtelingen of gemeen-schappen in afgelegen gebieden. Zoals albino-mensen in Kenia. Verpleegster Carla Sonders was vorig jaar een van de winnaars van onze WakaWaka-actie en helpt lokale Albino-gemeenschappen met deze lampjes en opladers, zodat de mensen die volledig zonder stroom leven, toch wat licht hebben in hun donkere huisjes waar ze koken op open vuur. Immers, energie is een basisbehoefte en dat geeft zoals het bedrijf het zelf omschrijft, toegang tot educatie, communicatie en sociaaleconomische ontwikkeling (zie haar verhaal hieronder).

Zelf ondervond ik tijdens mijn campervan trip in Nieuw-Zeeland het gemak van de WakaWaka Yellow Light, een compact handig lampje dat je acht uur oplaadt in de zon en er 40 uur licht voor terugkrijgt. De lamp heeft een handige standaard zodat hij niet omvalt. Je kunt hem ook ophangen en er zitten diverse lichtstanden op. Ideaal.

Voor de trip naar Botswana en IJsland hadden we de WakaWaka Power 10 meegenomen en ik moet zeggen dat het apparaat sindsdien altijd in mijn tas zit. Ook als ik een dag festivalverslag moet doen. De batterij is compact, maar vanwege zijn sterkte (10.000 mAH) wel wat aan de zware kant. Desalniettemin bevat de Power 10 genoeg kracht om vier keer je smartphone volledig op te laden. Zelfs je iPad kan hij aan. Ook heeft het apparaat drie USB-poorten, zodat verschillende devices tegelijk opgeladen kunnen worden. Ik neem het ding overal mee naar toe: in mijn rugzak tijdens onze wandeltochten, hij ligt naast me tijdens binnenlandse vluchten, boottrips en in de auto. Denk er wel aan dat het een nacht kost om hem volledig op te laden.

wakawaka-noord-ijsland-angelique-staand

Binnenkort gaan we ook de Solar Panel & Link uitproberen, en daaraan kun je de powerbank koppelen zodat hij ook via de zon opgeladen kan worden.

De WakaWaka Power 10 kost €69,95. Voor meer info kijk op de website.

Carla Sonder (zie foto rechtsboven, helemaal rechts) komt al bijna tien jaar in Mombasa, Kenia. Als verpleegkundige èn operatieassistent zet ze haar kennis in. Met de APDK, revalidatie kliniek gaat Carla met een aantal andere medici de bush in op zoek naar kinderen met die bijvoorbeeld klompvoeten, schisis en x-benen hebben. Veelal hebben deze kinderen nog nooit een dokter gezien en strompelen/ kruipen door de aarde of hangen op moeders rug. Door ze te laten opereren krijgen ze weer een kans.

Carla vertelt: “Tijdens deze rondes ontmoette ik een albino kindje. Ik heb me erin verdiept en werk nu veel samen met een albino vereniging in Mombasa. In 2018 hebben we circa 30 WakaWaka’s mee kunnen nemen die gedoneerd werden door mensen die de apparatten wonnen via de Postcode Loterij. Deze WakaWaka’s hebben we verspreid onder gezinnen met albino kinderen. Zij leven veelal in lemen hutten en koken er ook in op open vuur. Aangezien zij geen electra hebben geeft een WakaWaka licht en veiligheid.”

Ook al hebben we slechts één WakaWaka kunnen doneren, wij van PureofftheRoad zijn blij dat we een heel klein beetje iets goeds kunnen bijdragen aan het werk van Carla.

Via Carla’s weblog kun je meer lezen over haar ervaringen en de hulp die ze biedt aan mensen in Kenia.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Lees meer verhalen en tips

bonaire-zoutpan-pekelmeer-dos-winkel Reistips

Bonaire: 6X mooiste plekken, van duikspots tot zoutpiramides

Het Caraïbische eiland Bonaire heeft een unieke natuurlijke schoonheid. Het staat bekend om haar …

Lees meer
bargerveen-natuurpark-moor-moeras-cover Natuur

Natuurtip | ‘Vergeten’ Bargerveen: nat, ongerept natuurschoon

Bargerveen is een uniek stukje natuur. Het gebied ligt aan de Duitse …

Lees meer
mondkapje-pacsafe-facemask-reisartikelen Tips gadgets

Testtip | Pacsafe mondkapje

Dat reizen er nu letterlijk heel anders uitziet door het gebruik van …

Lees meer
wanderlust-europe-gestalten-great-hikes Tips Fotografie & Reisboeken

Wanderlust Europe, dwalen door desolate landschappen

We vergeten soms hoe mooi ons eigen continent is. In het koffietafelboek …

Lees meer