The World – Michael Poliza

De wereld door de ogen van fotograaf Michael Poliza bestaat uit louter indrukwekkende, uitgestrekte en kleurrijke landschappen. Met soms ook een glansrol voor mens en dier. Van close-ups tot verfijnde luchtfoto’s neemt Michael Poliza de lezer in The World mee op reis naar alle continenten in 170 landen. Natuurfotografie in optima forma!

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Michael Poliza, all rights resereved ©

the-world-michael-poliza-teneues-kuril-islands
Wegvliegende kortbekzeekoeten, Kuril eilanden, ten zuiden van Kamchatka Peninsula. Foto © 2019 Michael Poliza.

Na de gelimiteerde en door critici bejubelde XXL editie van 2019, is het mooiste werk uit The World van Michael Poliza nu ook gebundeld in een betaalbare versie. In de eerste zin van zijn voorwoord laat de fotograaf er geen twijfel over bestaan: hij heeft niet elke plek fotografisch vastgelegd of bezocht. Dit is een weergave van zijn wereld. Een selectie en hommage aan de wereld door zijn ogen dat hij de afgelopen vijftien jaar heeft gezien en verzameld. Een wereld van afgelegen gebieden. Een wereld van ongereptheid, schoonheid en tegelijkertijd kwetsbaarheid.

Kritische noten

In het laatste geval, richt Poliza zich ook op het veranderende klimaat die grote impact heeft op de natuur. Dat komt het meeste naar voren in de hoofdstuk over Antarctica. Ook buigt hij zich met kritische noten over bedreigde (dier)soorten en het gevaar van massatoerisme, zoals het effect op IJsland. Ook spreekt hij zijn bezorgdheid uit over de toenemende mensenstroom rond Mount Everest en China. Dit zijn overigens twee gebieden die hij nog niet heeft bezocht.

Afrika

Ondanks dat de fotograaf al veel heeft gepubliceerd over het Afrikaanse continent  (in bestsellers zoals: Africa en Eyes over Africa), valt er in The World nog genoeg nieuw materiaal te ontdekken. Het is dan ook zijn favoriete continent en dat is duidelijk merkbaar aan de honderd pagina’s die het boek hiervoor telt. In een vogelvlucht reis je door Zuidelijk-Afrika. Sommige foto’s lijken wat contrast te missen, zijn (bewust?) wat overbelicht of te korrelig, zoals de Namib Desert (223-224) en Mount Mikeno (blz 238-239). Maar ach, het is niets vergeleken met alle andere prachtige spreads.

Fraai zijn de drie leeuwinnen (blz. 256-257) die in een rijtje achter elkaar lopen. Of het reflecterende Lake Natron (blz. 260-261) met hierop volgend de roze-rood gekleurde aders van Lake Magadi vanuit de lucht. Of de al even indrukwekkende algenslierten van Lake Bogoria in Kenia. Ook de duizenden op elkaar gepakte flamingo’s zien er imposant uit. En wat te denken van het rijke palet aan kleuren dat hij in beeld brengt van de dunne aardkorst rond de Afar in Ethiopië.

Rijk en divers

Nu hebben we het nog niet eens gehad over de andere zes continenten! Poliza toont hoe rijk en divers de wereld is, waarbij lucht, water, bergen, ijs, uitgestrekte vlakten en rijke kleuren de rode draad lijken te vormen. In Europa is de selectie helaas wat summier. Opvallend is bijvoorbeeld dat de fotograaf geen materiaal van Scandinavië, de Balkan en Zuid-Europa heeft bijgevoegd. Wellicht interessant voor een volgend boek.

Handelsmerk

Ondanks dat er ook een aantal fraaie close-ups zijn (blz. 26-17, 66-67, 74-75, 156-157), ligt de nadruk op luchtfoto’s en groothoek beelden. Michael Poliza licht in een van zijn inleidende teksten toe dat hij zich in de lucht het comfortabelst voelt. Het is inmiddels zijn handelsmerk geworden. Hij brengt, spelend met het licht, desolate en onherbergzame gebieden adembenemend in beeld en toont hoe nietig wij mensen eigenlijk zijn (de fietser in Bolivia, blz. 8-9, twee mensen bij Uyuni zoutmeer, Bolivia blz.16-17).

Favorieten

Parels zijn er te over, zoals bijvoorbeeld blz. 42-47, 70, 82-83, 118-120,162-165, 276-277 en 180-183. Ook het korte, maar krachtige hoofdstuk van Antarctica springt er uit met duizenden pinguïns en het onherbergzame ijs.   

Eén van Poliza’s persoonlijke favorieten is een zwerm kortbekzeekoeten die wegvliegen uit een soort kathedraal ogende grot, waarachter de doorkomende zon reflecteert  (afgelegen Kuril eilanden, Azië, blz.124-125).

The World is in vele opzichten een prachtig overzicht. Een koffietafelboek dat in je huis pronkt en daar kan geen instagramfoto tegenop!

the-world-michael-poliza-cover-teneues
Hopkins Valley, vlakbij Lake Ohau, Zuid IJsland. Foto © 2019 Michael Poliza.
the-world-michael-poliza-three-lionesses-teneues
Drie leeuwinnen lopen in elkaars voetspoor. Foto: © Michael Poliza

The World – Michael Poliza Trade Edition

Uitgever: teNeues  | Grootte: hardcover, 27.5 x 34 cm / 10 3/8 x 13 3/8 in. | Aantal pagina’s: 304 pages, 220 kleurenfoto’s| Taal: Engels & Duits | Prijs: € 60| ISBN: 978-3-96171-276-2

TeNeues biedt diverse varianten van de XXL uitgave, variërend in prijs tussen de 250- 1000,- (!) euro. Dit zijn duidelijk collectors items, veelal gesigneerd en inclusief een aantal gelimiteerde prints.

Weetjes:

  • Michael Poliza woont in Hamburg, Duitsland.
  • Hij woonde acht jaar in Kaapstad, waar zijn liefde voor Afrika begon.
  • In 2009 werd hij genomineerd als Ambassadeur van het WWF.
  • Hij runt zijn eigen galerie
  • Vanaf 2011 organiseert hij ook reisexpedities met Michael Poliza Private Travel

Meer reis- en fotografieboeken tips/recensies lees je hier.

the-world-michael-poliza-teneues-maelifell-volcano-halendid
De mosgroene Mælifell vulkaan in Hálendið, in de hooglanden van IJsland. Foto: © Michael Poliza, 2019.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer