TIP: 4 x heilige plekken Myanmar

Wie Myanmar verkent, komt terecht in een mysterieus land met eeuwenoude tradities en hartelijke mensen (zie ons verhaal De Verijzenis van Myanmar). Ook barst het Aziatische land van de heilige plekken en daarom hebben we een aantal interessante locaties uitgelicht. 

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

1. Mahamudi & Kuthadow pagodes

Mandalay vormt het religieuze hart van het land; hier leeft 65 procent van ruim 150.000 monniken. Vele locals bezoeken dagelijks heilige plekken, zoals de Mahamuni pagode, vernoemd naar een vier meter hoog bronzen beeld uit de 2e eeuw na Chr. dat bedekt is met een dikke laag bladgoud. Alleen mannen mogen ter plekke goudplaatjes kopen en dit in het sanctum op het beeld plakken. Nog zo’n bijzondere pagode in Mandalay is Kuthodaw, het grootste boek ter wereld. Het is een serie van 729 (!) witte miniatuurpagoden die marmeren amuletten bevatten. Samen vormt dit het volledige Tripitaka, het Heilige Schrift. Een maquette geeft een overzicht van het enorme complex.

myanmar-mandalay-mahamudi-pagode

2. Shwe U min, grotpagode

Een stuk noordelijker, nabij de plaats Pindaya, ligt de Shwe U min, een gouden grotpagode van ruim 150 meter diep. Dit magisch ‘labyrint’ dateert uit de 12e eeuw en bevat ruim 8000 boeddhabeelden! Het is nog altijd een plek voor pelgrims en gelovigen die door de eeuwen heen beelden doneerden. Achter een klein platform met een drie meter hoge stoepa dwaal je kriskras door het doolhof. Van miniatuur tot imposant, boeddha is er in alle soorten en maten.

myanmar--pindaya-shwe-u-min

3. Shwemadaw pagode & heilige slang

Minder toeristisch dan het imposante Shwedagon complex in Yangon en vergelijkbaar mooi, is de Shwemawdaw pagode in Bago. Het ontwerp is afgeleid van eerstgenoemde. De entree maakt indruk met twee enorme cinthes (mythische griffioenen) die de ingang bewaken. Hier komen mensen om Boeddha te eren of te mediteren. Een dagtrip vanaf Yangon naar Bago is interessant, want er valt meer te zien, zoals de heilige python. Even buiten Bago ligt in een open kamer, omringd door kussens een slang die na een visi-oen van een monnik kwam ‘aanwaaien’ bij het kleine klooster en nooit is weggegaan. Volgens de legende schijnen de monnik en de enorme python een telepathische band te hebben. De monnik is een tijd ziek en de slang eet al maanden slecht.

4. XXL Boeddha’s

Nog heiliger is de liggende Shwethalyaung boeddha, een van de grootste ter wereld! Het in 994 gebouwde beeld is overweldigend vanwege een lengte van 55 meter, 16 meter hoogte en rijk gedecoreerde kisten van edelstenen waar het hoofd op rust! Ook immens groot, maar liefst 30 meter hoog, zijn de vier boeddha’s van Kyaikpun (1476). Met hun ruggen tegen elkaar staren ze naar de vier windrichtingen en vormen een vierkante zuil. De beelden hebben een bijna hypnotiserende aantrekkingskracht, je blijft er naar kijken.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Lees meer verhalen en tips

zurich-zwembad Steden

Divers Zürich, van zen-funktherapie tot zwemwalhalla

Het Zwitserse Zürich staat vooral bekend als toonaangevend financieel centrum, door haar …

Lees meer
botswana-cheeta Tips Afrika

7x Game drive tips

Wanneer je in Afrika bent, dan zijn game drives een van de …

Lees meer
botswana-gamedrive-avontuur-wildlife-spotten Wildlife

Botswana game drives: ademt authentiek safari-gevoel

Wie op een klassieke safaritocht gaat, zit urenlang in de auto. Je …

Lees meer
botswana-okavanga-delta-helicoptervlucht-uitzicht Natuur

Paradijselijk Botswana omarmd door waterkracht

Ondanks de droge Kalahari woestijn is Botswana een van de vruchtbaarste landen …

Lees meer
Sluit Menu