Myanmar – 4 heilige plekken

Wie Myanmar verkent, komt terecht in een mysterieus land met eeuwenoude tradities en hartelijke mensen (zie ons verhaal De Verijzenis van Myanmar). Ook barst het Aziatische land van de heilige plekken en daarom hebben we een aantal interessante locaties uitgelicht. 

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

1. Mahamudi & Kuthadow pagodes

Mandalay vormt het religieuze hart van Myanmar; hier leeft 65 procent van ruim 150.000 monniken. Vele locals bezoeken dagelijks heilige plekken, zoals de Mahamuni pagode, vernoemd naar een vier meter hoog bronzen beeld uit de 2e eeuw na Chr. dat bedekt is met een dikke laag bladgoud. Alleen mannen mogen ter plekke goudplaatjes kopen en dit in het sanctum op het beeld plakken. Nog zo’n bijzondere pagode in Mandalay is Kuthodaw, het grootste boek ter wereld. Het is een serie van 729 (!) witte miniatuurpagoden die marmeren amuletten bevatten. Samen vormt dit het volledige Tripitaka, het Heilige Schrift. Een maquette geeft een overzicht van het enorme complex.

myanmar-mandalay-mahamudi-pagode

2. Shwe U min, grotpagode

Een stuk noordelijker, nabij de plaats Pindaya, ligt de Shwe U min, een gouden grotpagode van ruim 150 meter diep. Dit magisch ‘labyrint’ dateert uit de 12e eeuw en bevat ruim 8000 boeddhabeelden! Het is nog altijd een plek voor pelgrims en gelovigen die door de eeuwen heen beelden doneerden. Achter een klein platform met een drie meter hoge stoepa dwaal je kriskras door het doolhof. Van miniatuur tot imposant, boeddha is er in alle soorten en maten.

myanmar--pindaya-shwe-u-min

3. Shwemadaw pagode & heilige slang van Myanmar

Minder toeristisch dan het imposante Shwedagon complex in Yangon en vergelijkbaar mooi, is de Shwemawdaw pagode in Bago. Het ontwerp is afgeleid van eerstgenoemde. De entree maakt indruk met twee enorme cinthes (mythische griffioenen) die de ingang bewaken. Hier komen mensen om Boeddha te eren of te mediteren. Een dagtrip vanaf Yangon naar Bago is interessant, want er valt meer te zien, zoals de heilige python. Even buiten Bago ligt in een open kamer, omringd door kussens een slang die na een visioen van een monnik kwam ‘aanwaaien’ bij het kleine klooster en nooit is weggegaan. Volgens de legende schijnen de monnik en de enorme python een telepathische band te hebben. De monnik is een tijd ziek en de slang eet al maanden slecht.

4. XXL Boeddha’s van Myanmar

Nog heiliger is de liggende Shwethalyaung boeddha, een van de grootste ter wereld! Het in 994 gebouwde beeld is overweldigend vanwege een lengte van 55 meter, 16 meter hoogte en rijk gedecoreerde kisten van edelstenen waar het hoofd op rust! Ook immens groot, maar liefst 30 meter hoog, zijn de vier boeddha’s van Kyaikpun (1476). Met hun ruggen tegen elkaar staren ze naar de vier windrichtingen en vormen een vierkante zuil. De beelden hebben een bijna hypnotiserende aantrekkingskracht, je blijft er naar kijken.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Lees meer verhalen en tips

bonaire-zoutpan-pekelmeer-dos-winkel Reistips

Bonaire: 6X mooiste plekken, van duikspots tot zoutpiramides

Het Caraïbische eiland Bonaire heeft een unieke natuurlijke schoonheid. Het staat bekend om haar …

Lees meer
bargerveen-natuurpark-moor-moeras-cover Natuur

Natuurtip | ‘Vergeten’ Bargerveen: nat, ongerept natuurschoon

Bargerveen is een uniek stukje natuur. Het gebied ligt aan de Duitse …

Lees meer
mondkapje-pacsafe-facemask-reisartikelen Tips gadgets

Testtip | Pacsafe mondkapje

Dat reizen er nu letterlijk heel anders uitziet door het gebruik van …

Lees meer
wanderlust-europe-gestalten-great-hikes Tips Fotografie & Reisboeken

Wanderlust Europe, dwalen door desolate landschappen

We vergeten soms hoe mooi ons eigen continent is. In het koffietafelboek …

Lees meer