4x Ambacht Myanmar

Wie naar Myanmar gaat staat versteld van de vele authentieke volkskunsten. Lakwerk, zilver, papier, parasols, goudplaatjes, houtsnijwerk, weven, beeldhouwen, zandschilderkunst, borduurwerk en cheroots (sigaren); al deze ambachten zijn springlevend en bieden leuke souvenirs. We selecteerden vier tips voor je.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

myanmar-loikaw-pao-vrouw-cheroot

1. Lakwerk

Eén van de bekendste ambachten van Myanmar is lakwerk. In Bagan is het mooiste lakwerk van Myanmar te vinden. Gids Ko Naing Lin is zelf lakontwerper. Hij vertelt dat het zwarte sap van de Melanhorrea Usitata (thitsi boom) de basis vormt van lak en mengbaar is met kleurstenen. De aanbreng van telkens een nieuwe laklaag gemengd met as, gevolgd door een week drogen, zorgt voor versteviging van het basismateriaal, bamboe en klei. Lin demonstreert de kracht van lak en laat met een harde plof een bord vallen. “Na zeven lagen is lak ijzersterk, waarna de decoratie kan beginnen. Lakproducten zijn dus prijzig vanwege het tijdrovende en gedetailleerde werk.”

2. Weefateliers

Het Inle meer staat bekend om haar uitmuntende zilversmeden en weefateliers. In het dorp Nam Hu demonstreren dames stap voor stap hoe een shawl, longy of blouse tot stand komt. Intrigerend is dat door draaien en afbreken zeer dunne draden ontstaan uit de steel van de lotusplant, wat pas na drie maanden een dikke rol vormt en voldoen-de is om mee te weven. Een zeer kostbaar proces dus.

myanmar-nam-hu-weefateliers

3. Zilversmid

Het vakmanschap van zilversmederij Sein Thamadi (Heya-Ywama),eveneens bij het Inle meer, is ook van hoge kwaliteit. Zilveren vissen met robijnen ogen, kettingen van traditionele designs, gedetailleerde armbanden, alles wordt met een fijn hamertje en beitel gemaakt. Verwen jezelf dan ook met zilverwerk dat ter plekke te koop is. Vergeet niet te onderhandelen; dat is een sport in Myanmar.

myanmar-zilversmederij-sein-thamadi

4. Cheroots

Sigaren, oftewel cheroots, zijn zowel bij mannen als bij vrouwen erg populair in Myanmar en India. Soms roken zelfs kinderen de lange exemplaren! Ze worden veelal met de hand gemaakt, waarbij de tabak in dikke, groene bladeren wordt gewikkeld en gemixt met kruiden. Het betekent ook letterlijk een rolletje tabak, een naam die bedacht schijnt te zijn in de zestiende eeuw door de Fransen die destijds veel in India te vinden waren.  

myanmar-inle-lake-cheroots

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer