4 tips handwerk & ambacht Myanmar

Wie naar Myanmar gaat staat versteld van de vele authentieke volkskunsten. Lakwerk, zilver, papier, parasols, goudplaatjes, houtsnijwerk, weven, beeldhouwen, zandschilderkunst, borduurwerk en cheroots (sigaren); al deze ambachtelijke tradities zijn springlevend en bieden leuke souvenirs. We selecteerden vier tips voor je.

Tekst: Angelique van Os| Fotografie: Henk Bothof

myanmar-loikaw-pao-vrouw-cheroot

1. Lakwerk

In Bagan is het mooiste lakwerk van Myanmar te vinden. Gids Ko Naing Lin is zelf lakontwerper. Hij vertelt dat het zwarte sap van de Melanhorrea Usitata (thitsi boom) de basis vormt van lak en mengbaar is met kleurstenen. De aanbreng van telkens een nieuwe laklaag gemengd met as, gevolgd door een week drogen, zorgt voor versteviging van het basis-materiaal, bamboe en klei. Lin demonstreert de kracht van lak en laat met een harde plof een bord vallen. “Na zeven lagen is lak ijzersterk, waarna de decoratie kan beginnen. Lakproducten zijn dus prijzig vanwege het tijdrovende en gedetailleerde werk.”

2. Weefateliers

Het Inle meer staat bekend om haar uitmuntende zilversmeden en weefateliers. In het dorp Nam Hu demonstreren dames stap voor stap hoe een shawl, longy of blouse tot stand komt. Intrigerend is dat door draaien en afbreken zeer dunne draden ontstaan uit de steel van de lotusplant, wat pas na drie maanden een dikke rol vormt en voldoen-de is om mee te weven. Een zeer kostbaar proces dus.

myanmar-nam-hu-weefateliers

3. Zilversmid

Het vakmanschap van zilversmederij Sein Thamadi (Heya-Ywama),eveneens bij het Inle meer, is ook van hoge kwaliteit. Zilveren vissen met robijnen ogen, kettingen van traditionele designs, gedetailleerde armbanden, alles wordt met een fijn hamertje en beitel gemaakt. Verwen jezelf dan ook met zilverwerk dat ter plekke te koop is. Vergeet niet te onderhandelen; dat is een sport in Myanmar.

myanmar-zilversmederij-sein-thamadi

4. Cheroots

Sigaren, oftewel cheroots, zijn zowel bij mannen als bij vrouwen erg populair in Myanmar en India. Soms roken zelfs kinderen de lange exemplaren! Ze worden veelal met de hand gemaakt, waarbij de tabak in dikke, groene bladeren wordt gewikkeld en gemixt met kruiden. Het betekent ook letterlijk een rolletje tabak, een naam die bedacht schijnt te zijn in de zestiende eeuw door de Fransen die destijds veel in India te vinden waren.  

myanmar-inle-lake-cheroots

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Lees meer verhalen en tips

Cape pangolin- Wildlife

Bescherming schubdier centraal in WWF-campagne

Het schubdier (pangolin) is het meest illegaal verhandelde zoogdier op aarde. Het …

Lees meer
camping-buitenland-mongoolse-yurt Outdoor

Tip Nederland: Buitenleven proeven in ontstress-hutten

‘t Buitenland is allesbehalve een gewone camping. Je slaapt er in Mongoolse …

Lees meer
jack-wolfskin-gadgetary-tas-vliegtuig Testtip

Testtip: Gadgetary Black Jack Wolfskin

Tekst: Angelique van Os | Foto’s: Henk Bothof Voor globetrotters zijn kleine …

Lees meer
nepal-chitwan-vulture-program Reistips

Nepal wildlife tip: Jatayu gieren restaurant

Gieren zijn niet de prachtigste of vriendelijkste vogels. Ze hebben een wat …

Lees meer