Tip: boeddhisme in Myanmar

Ondanks dat Myanmar vrijheid van godsdienst kent, is het boeddhisme verankerd in het dagelijks leven. Op bijna elke straathoek zijn monniken te vinden, aanbidt de lokale bevolking beelden, bouwwerken en staat de levensfilosofie van een monnik hoog aangeschreven. Dusdanig, dat elke jongen (novice) voor zijn twintigste levensjaar twee keer het klooster in gaat om de basis van het boeddhisme te begrijpen.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

Monniken moeten zich houden aan vijf geboden: niet doden, niet stelen en liegen, geen overspel plegen en geen gebruik van alcohol en drugs. Zich losmaken uit de cyclus van wedergeboorte, is het ultieme doel van elke boeddhist. Helaas is dit wel wat wrang, aangezien er een jarenlange bloederige strijd woedt in het land met de etnische minderheid, de Rohingya mensen. Elke dag worden tientallen baby’s staatloos geboren in buurland Bangladesh, in een van de grootste vluchtelingenkamp ter wereld: Kutupalong-Balukhali (Cox’s Bazar). Helaas zijn soms ook de monniken verwikkeld in dit geweld en zijn ze niet zo vredelievend als ze beweren te zijn. Hoe dan ook, een nog hoger streven is het bereiken van het nirwana, de toestand van gelukzaligheid. De basis hiervan bestaat uit elementen als reïncarnatie, mediteren, (227!) gedragsregels hanteren en een goed karma (lot) creëren. Omdat elk individu de verlichting kan bereiken is het boeddhisme eerder een levensfilosofie dan religie. Voor veel jonge mannen is het leven als monnik te sober, anderen zien het als een missie. Weinig vrouwen worden non omdat ze hun haar niet willen afscheren en geen gezin mogen stichten. Monniken eten wat ze krijgen aangeboden, daarom staan ze voor twaalf uur ’s middags in lange rijen voor het klooster of ‘bedelen’ ze op straat.

Monniken staan open voor buitenlands contact, zolang er sprake is van wederzijds respect en nederigheid. Spreiding van toerisme werkt het beste. Ga bijvoorbeeld niet naar Amarapura, maar bezoek het kleinschalige Shwe Inbiu, een meditatief klooster met slechts 30 bewoners. Vanaf half vijf kun je hier stilletjes hun gebeden gadeslaan. In Loi-kaw (Kayah staat) ligt Dama Yone Kyaung, waar voornamelijk novices wonen, waar je geruisloos een kijkje mag nemen wanneer ze de Bali studeren (de taal van Boeddha). Tussen Bago en Yangon ligt in een verscholen bosje het Monelaltawya klooster. Bijzonder is dat hier veertien monniken het dagelijks leven delen met vier nonnen. Studeren gebeurt afzonderlijk. Karunika is al veertien jaar de gastvrije leider. Met hard studeren trad hij na tien jaar ervaring in de voetsporen van zijn leermeester. In dit vredige klooster kunnen geïnteresseerden zelfs komen logeren, mits ze toestemming krijgen van de regering.

Lees voor meer inspiratie: De verrijzenis van Myanmar

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Lees meer verhalen en tips

zurich-zwembad Steden

Divers Zürich, van zen-funktherapie tot zwemwalhalla

Het Zwitserse Zürich staat vooral bekend als toonaangevend financieel centrum, door haar …

Lees meer
botswana-cheeta Tips Afrika

7x Game drive tips

Wanneer je in Afrika bent, dan zijn game drives een van de …

Lees meer
botswana-gamedrive-avontuur-wildlife-spotten Wildlife

Botswana game drives: ademt authentiek safari-gevoel

Wie op een klassieke safaritocht gaat, zit urenlang in de auto. Je …

Lees meer
botswana-okavanga-delta-helicoptervlucht-uitzicht Natuur

Paradijselijk Botswana omarmd door waterkracht

Ondanks de droge Kalahari woestijn is Botswana een van de vruchtbaarste landen …

Lees meer
Sluit Menu