Laos tip: vlindertuin

Het Nederlandse echtpaar Ineke en Olaf Paap runt sinds 2014 een fraaie vlindertuin in Laos, dat zo’n 900 meter is gelegen van de gelijknamige Kuang Si waterval en met haar vele uitlopers door het park stroomt.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Olaf Paap

Na een verblijf van enkele weken in Laos en ideeën te hebben opgedaan voor de vlindertuin in Costa Rica, vestigt het stel zich hier in 2013. Het door hun aangelegde park van ruim 6000 vierkante meter bestaat uit een rijke vegetatie van bloemen en planten, hoogteverschillen, bruggetjes, dammetjes en uiteraard een kleurrijk palet van uit-eenlopende vlindersoorten die hier gekweekt worden onder een zelfgebouwde bamboevlinderkas.Ook dient het park als een educatief centrum, met als doel om school-kinderen en hun leerkrachten middels praktijklessen voorlichting te geven over de natuur met het vlinderpark als voorbeeld: wat gebeurt er van ei tot vlinder. De gedachte hierachter is dat wanneer kinderen meer weten over de natuur en ecologie, zij daar respectvoller mee omgaan. Tevens is het mogelijk om een dokterfish voetenbehandeling te krijgen.

In het Kuang Si Butterflypark in Laos leven tussen de dertig en zestig verschillende soorten vlinders, afhankelijk van het seizoen. Een Indische Dark Blue Tiger voedt zichzelf met een (Blue) Billy Goat Weed, lokaal ook wel Dok ki Be (bloempoepgeit) genoemd.

Het proces van pop naar vlinder duurt voor de De Plain Tiger (Danaus chrysippus chrysippus) zo’n tien dagen. Het uit de pop kruipen duurt slechts een paar seconden en het oppompen van de vleugels tijdens een warme dag circa een half uurtje. Deze rupssoort eet van de tropische melk weed plant.

Meer info:

Ca. 30 km van hoofdstad Luang Prabang. |Tijd: ca. 2.5 uur. |Entree: ca. €4,50

Er zijn Nederlandstalige rondleidingen. Zie: facebook.com/Laos.Kuang.Si.Butterflypark/

Tip: neem ook een kijkje in het nabijgelegen opvanghuis voor geredde, verstoten of mishandelde beren; een initiatief van de organisatie Free the Bears. Hier leven 23 geredde beren.

laos-luang-prabang-vlindertuin

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Lees meer verhalen en tips

Cape pangolin- Wildlife

Bescherming schubdier centraal in WWF-campagne

Het schubdier (pangolin) is het meest illegaal verhandelde zoogdier op aarde. Het …

Lees meer
camping-buitenland-mongoolse-yurt Outdoor

Tip Nederland: Buitenleven proeven in ontstress-hutten

‘t Buitenland is allesbehalve een gewone camping. Je slaapt er in Mongoolse …

Lees meer
jack-wolfskin-gadgetary-tas-vliegtuig Testtip

Testtip: Gadgetary Black Jack Wolfskin

Tekst: Angelique van Os | Foto’s: Henk Bothof Voor globetrotters zijn kleine …

Lees meer
nepal-chitwan-vulture-program Reistips

Nepal wildlife tip: Jatayu gieren restaurant

Gieren zijn niet de prachtigste of vriendelijkste vogels. Ze hebben een wat …

Lees meer