New York inside out: van Nolita tot Greenpoint

New York barst van de trekpleisters. Toch valt er naast alle highlights zoveel meer te ontdekken, zoals Nolita en Green Point. Angelique ging op pad met succesvolle Nederlandse en Vlaamse designers Alissia Melka Teichroew en Joris Debo, die een ‘inside’ rondje New York tonen.

Tekst & foto’s: Angelique van Os

Medewerkers van de beroemde design store Moss in Soho New York zijn druk bezig met het herinrichten van hun galerie. Grote objecten worden drie man sterk verschoven. Tussen de vele vitrines met accessoires, vazen, sieraden, en een pandaberenstoel zijn ook intrigerende 3D ontwerpen van MGX te vinden. De Vlaamse Joris Debo observeert zijn collega’s van een afstandje. Hij is artistiek directeur van Moss en woont sinds 2010 in New York.

3D -stoel

Debo was enige tijd werkzaam voor Materialise. Dit is een Belgisch bedrijf dat onder het merk MGX in Europa en in de VS hoogstaande designlampen, meubels, sieraden en kunstzinnige objecten in 3D verkoopt en distribueert. “Dit is een van onze eerste 3D stoelen geweest. Een ontwerp van de grote designer Patrick Jouin. Zij printen al hun producten in drie dimensies die laag per laag worden opgebouwd met grote laserprinters”, legt Debo uit.

Matrialise

De technologie van Materialise is hypermodern, futuristisch zelfs. Ook zijn ze een grote speler in de medische markt, met implantaten bijvoorbeeld. Er zijn veel samenwerkingen met beroemde designers als Philip Treacy, Frank Stella en modeontwerpster Iris van Herpen. Hun objecten zijn veelal te vinden in grote musea en winkels als MoMa en hier in Moss.

Revisited Matters

De oorspronkelijke Leuvenaar runt naast zijn vaste job sinds 2010 samen met zijn Spaanse vrouw, Adriana Sanz, hun eigen merk: Revisited Matters. Hierin komen hun beide werelden samen in de vorm van kleding, accesoires en objecten. Adriana is modeontwerpster. Achterliggende gedachte is om van vintageproducten nieuwe designs te maken.

Netwerken

Ondanks dat het makkelijk netwerken is in New York, moest Joris voor zijn eigen bedrijf volledig opnieuw beginnen. Zijn doelgroep is breder en valt onder een andere prijsklasse dan MGX. “De concurrentie is moordend, maar de afzetmarkt is tegelijkertijd enorm. New York is qua werkmogelijkheden fantastisch, alleen de leefsituatie is minder plezant. Er heerst een andere attitude dan in Barcelona of Antwerpen. Hier draait alles om geld, carrière en netwerken. Je doet er wel snel je voordeel mee. Mond tot mond reclame werkt het beste, vooral omdat mensen overal producten tonen, van hun garage tot galeries en vlooienmarkten.” Hij vaart inmiddels aardig zijn eigen koers en vindt daardoor zijn eigen weg. Via de website tonen ze het productieproces waar ze veel leuke reacties op krijgen, vertelt Debo. “Voor ons is elk stuk uniek, er zijn slechts enkele van gemaakt.”

Er is nergens een toerist te vinden en de winkels hebben allen hun eigen identiteit

Underground boetiekjes Nolita

Vanwege zijn werk kent Joris de weg in hip and happening New York op zijn duimpje. Het is opvallend dat de Amerikanen wat betreft designgebied achter lopen op de Europeanen. Volgens Joris komt dat vooral omdat Europeanen opgroeien met design, terwijl het gros van de Amerikanen nauwelijks aandacht schenkt aan een mooi ontwerp. Zolang het maar praktisch is.

Toch zijn er voldoende interessante shops te ontdekken. We starten met de minder bekende buurt Nolita, dat grenst aan de dure winkels en galerieën van Soho. Al wandelend is in een kleine tien minuten al duidelijk wat het verschil is: Nolita heeft kleinere boetiekjes, biedt underground merken en heeft qua kleding veelal een gewaagdere collectie met een link naar vintage.

De bescheiden designwinkel Matter richt zich op meubels, lampen, sieraden en vazen van veelal Amerikaanse en de betere Europese ontwerpers. “Het interessante aan Matter is dat ze heel selectief zijn in hun collectie: ze gaan voor kwaliteit, niet voor de grote merken. Ze gaan voor het ambacht. Daarnaast geven ze jong (lokaal) talent de kans om mee te groeien in de winkel”, vertelt Joris.

Unieke kledinglijnen

Een paar straten verderop zit The Opening Ceremony, een prijzige conceptstore waar vintage en couture te vinden is. Het is een plek waar artiesten regelmatig komen shoppen. Hier zijn unieke kledinglijnen te vinden die eenmalig of in beperkte oplage gemaakt zijn en waar metershoge etalagepoppen de show stelen.    

 

Verscholen restaurants en vintage               

Voor de volgende pitstop lopen we kriskras door Nolita. Onderweg valt het oog direct op het kubusachtige en verspringende New Museum, waar ruimte is voor moderne kunst en ideeën. Het museum bestaat sinds 1977, het imposante gebouw echter pas sinds 2010 . Het is een ontwerp van de Japanse architecten Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa Sanaa. Schuin tegenover het museum slaan we af naar links. In een verscholen steegje tussen de vluchttrappen, zit Freemans, een eigenzinnig restaurant met een intieme huiskamersfeer en veel hertengeweien aan de muur. Op het menu staan oud koloniale Amerikaanse gerechten. Er is helaas geen tijd voor een drankje, want we moeten door, naar Beacon’s Closet. Deze succesvolle zaak staat zowel boven als in de kelder vol met vintage: van leren jassen, laarzen, schoenen, hoeden, handschoenen tot jurken. Er is van alles te vinden. De zaken gaan goed, want er zijn meerdere vestigen in New York en er is geregeld persaandacht van diverse modebladen.

Authentieke barbershop

Wie ook met zijn haar terug in de tijd wil, kan terecht bij Tommy Guns Salon. Deze kapper was een van de eersten die de  authentieke barbershops deed herleven, voordat het overwaaide naar Europa. “Dit is zo’n leuke barbershop. Het is echt een belevenis om je hier te laten knippen”, zegt Joris vrolijk alsof hij zich in een snoepwinkel bevindt. De kapperszaak is volledig ingericht in jaren ’20/’30 stijl, met veel authentieke elementen. De stoelen, spiegels, kabinetten, zelfs de kassa is antiek. Daarnaast kunnen mannen zich op ouderwetse manier laten scheren, met een echt scheermes.

Eigen identiteit

De laatste kledingwinkel is Assembly, waar wederom vintage te vinden is. Ook verkopen ze hier fraaie leren tassen, stoere boots, horloges en accessoires. Het is duidelijk wat voor smaak Joris heeft. Maar eerlijk is eerlijk, er is nergens een toerist te vinden en de winkels hebben allen hun eigen identiteit.

We sluiten ons shop-dagje af met een lunch in Greenpoint, in de levendige en ongedwongen Café Bar, Five Leaves. De in 2008 overleden befaamde acteur Heath Ledger was mede-eigenaar van deze geliefde hotspot. De sfeer heeft iets weg van een oude saloon in een alternatief jasje, met veel hout, krappe zithoekjes en een grote drankkast. Het is moeilijk kiezen uit de overheerlijke salades, sandwiches, mosselen en oesters. Uiteindelijk wordt het een ricotta met vijgen, verse tijm, honing en fruitbrood. Mjam!

Williamsburg

Joris is bijna thuis, hij woont in het geliefde Williamsburg, waar ontstellend veel kleine bedrijfjes, shops en kunstinitiatieven te vinden zijn. “Williamsburg is echt een volkswijk. Iedereen zit hier met mooi weer buiten. Er is veel contact, heel anders dan in Manhattan, hoewel het de afgelopen jaren heel druk is geworden met dertigers die hier panden opkopen. Hier vind je gemakkelijk je weg. De vele gezichten van New York maken deze stad zo bijzonder. Elke wijk heeft zijn eigen sfeer.”

Poolse bedrijvigheid

Five Leaves ligt op de grens tussen Williamsburg en Greenpoint, dat de volgende dag het nieuwe startpunt is. Het levendige Greenpoint ligt noordoostelijk in het immense Brooklyn en grenst aan de East River. Het gebied kenmerkt zich door een combinatie van laagbouw, culturele en kunstzinnige initiatieven, restaurants, cafés, maar heeft ook een industriële kant. In de wijk wonen van oorsprong veel Poolse emigranten en hun taal en cultuur is overal terug te vinden bij vele bedrijfjes. De wijk beschikt vanwege de Poolse invloed zelfs over diverse slagerijen, groentemannen, bakkerijen en delicatessenzaken. Dat schijnt uniek te zijn in de stad, want New Yorkers kennen dat niet zoals in Europa.

Opkomende wijk Greenpoint

“Hmmmm….Volgens mij hebben we nooit genoeg tijd om alles te zien. Ik moet keuzes maken, lastig. Laten we eerst lopen richting het theeatelier. Dan kunnen we vervolgens naar…Ja, dat is een goede volgorde.“ Alissia Melka-Teichroew denkt hardop na over haar ‘kruistocht’ door Greenpoint.

De van oorsprong Utrechtse designer die haar eigen bedrijf by AMT Inc. runt, woont sinds een aantal jaren in de opkomende wijk samen met haar man Jan Habraken. Hij is ook designer en Nederlands. De twee kenden elkaar vaag van de Design Academy Eindhoven, maar onderhielden een aantal jaren later intensief contact na een gezamenlijke tentoonstelling in 2004 op een beurs in Milaan.

Voordat Alissia zich in 2005 in New York vestigt, werkt ze in Palo lLto, CA bij design consultancybureau IDEO. Dit bedrijf richt zich op een hele brede vormgeving, van medische projecten tot huishoudelijke artikelen. Deze topbaan was een enorme uitdaging, maar de omstandigheden waren niet altijd wenselijk. Met IDEO in haar portefeuille, waagt ze de sprong naar The Big Apple.

Diamond Ring

Slechts twee dagen na haar aankomst boekt ze al succes: haar Diamond Ring verkoopt als een tierelier tijdens de Designboom Mart tijdens de ICFF (Inter-national Contemporary Furniture Fair). Op deze beurs is ruimte voor ontwerpers uit de hele wereld, waarbij 50 duplicaten van een product voor minder dan 100 dollar aangeboden mogen worden. “Het was bizar; aan het einde van de beurs waren al mijn ringen van divers materiaal en verschillende kleuren zo goed als uitverkocht. Ik had nergens op gerekend en wist niet wat me overkwam. Ik weet nog goed dat ik bepakt en bezakt met cash geld de taxi instapte”, vertelt de designer terugblikkend.

Vele deuren gingen open en winkels als Matter en MoMa stonden in de rij. De website Daily Candy, die dagelijkse trends oppikt in steden, schreef lovend over Allisia en bezorgde ruim 200.000 hits. Inmiddels zijn er diverse producten- sieraden, accessoires en objecten- van de designer op de markt. Er zijn soms ook samenwerkingen met haar man, zoals de succesvolle Treehooked. Dit is een symbool voor een stamboom, die ook zou kunnen verwijzen naar hun huwelijk.

Street talk

Ondanks dat haar kantoor is gevestigd in Noho, ligt haar hart bij Greenpoint. “Ik woon hier vanwege de rust vergeleken met Manhattan. Dit is meer een volkswijk en hier gebeurt en verandert van alles. Daarnaast is de huur betaalbaarder. Hoewel, voor de Polen is het steeds lastiger, omdat de wijk meer in trekt raakt. ”

We lopen ondertussen de straat in. Terwijl Alissia vertelt dat de basketbal court aan Franklin & Milton streets deels het decor vormde van een beroemde clip van rapper Jay-Z, spreekt een hardloper ons prompt aan. “Ik hoorde jullie Nederlands praten, dat komt hier niet zo vaak voor.” Met een bezweet gezicht glimlacht muzikant Joren van der Voort ons toe. Hij woont sinds kort in New York en al snel wisselt hij informatie uit met Alissia. Alles draait om netwerken, zoals Joris Debo al aangaf.

“Een netwerk bouw je snel op in deze stad. Ik woonde al vier jaar in Amerika voordat ik me hier vestigde. Dan bouw je langzamerhand ook hier contacten op. Dat is inherent, want er is altijd wel iemand die een bekende heeft wonen in Manhattan die weer iets voor jou kan betekenen. En je moet wel een eigen plekje hebben, anders ervaar je New York misschien meer als een grote boze stad.”                 

Wijkaanwinst    

We lopen verder, langs groezelige panden waar soms bijzondere initiatieven verscholen zitten. “Kijk, hier zit een grote aanwinst van de wijk, pizzeria Paulie Gee’s. De IT-consultant was een ultieme pizzaliefhebber, hij had een eigen oven in de tuin waar hij experimenteerde met pizza’s. Na allerlei tastings met vrienden en familie is hij gaan bakken”, vertelt Allisia. “Paulie heeft inmiddels dit restaurant waarbij hij louter lokale en verse producten gebruikt uit onder meer Eagle Street Rooftop Farms.”

Theeatelier

Een blok daarna schijnt in een grauw gebouw theeatelier Bellocq te zitten. “Ze moeten vandaag open zijn”, mompelt Alissia. Ze duwt twijfelend tegen de zware deur, en ja, die gaat open. Serene theegeuren dringen direct de neus binnen. Tientallen verse theesoorten staan netjes opgesteld en de vriendelijke verkoper vertelt in alle rust over zijn producten die puur en zonder smaakstoffen uit de hele wereld worden verzameld. “Mijn partners en ik zoeken net zolang naar interessante mixen tussen ingrediënten, totdat het de gewenste verfijnde smaak oplevert die we nastreven.” In een stijlvolle ingerichte kamer is het overigens mogelijk om theesoorten uit te proberen. Uiteraard maken we daar kortstondig gebruik van.

“Er is altijd wel iemand die een bekende heeft wonen in Manhattan die weer iets voor jou kan betekenen”

Bijzonder karakter

Het is een rare gewaarwording hoe de wijk rond East River van woonhuizen overgaat in oude roestige en met graffiti bekladde industriepanden. Veel gebouwen staan leeg, maar vormen interessante locaties voor kunstenaarscollectieven en nieuwe artistieke bedrijfjes. “De industriële elementen geven Greenpoint juist een bijzonder karakter, zoals een oude watertoren of oude fabriek. Ik houd wel van die vergane gebouwen, waar allerlei nieuwe initiatieven ontstaan. En er wordt nog steeds industrieel werk verricht. Dat heb ik liever dan een moderne wolkenkrabber dat hier niet in het straatbeeld past”, zegt Allisia.

Meer groen

In de verte zien we East River State Park aan de horizon verschijnen. Het is een van de nieuwere groenstroken aan het water. Allisia: “Steeds wanneer er een fabriek of oud gebouw verdwijnt aan het water, wordt er geprobeerd nieuwbouw tegen te gaan en het waterfront vrij te houden voor parken. Vervolgens komt de verantwoording bij de gemeente te liggen die het overneemt en onderhoudt, zodat de wijk zo meer groen krijgt. Vanuit het park is er een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan dat veel gezinnen en stelletjes aantrekt.

North 3rd Street

Langs het water vloeit Greenpoint langzaam over in het hart van het inmiddels geliefde Williamsburg. Voor dit gedeelte van Brooklyn hebben inmiddels veel New Yorkers Manhattan verlaten, zoals Joris Debo al aangaf. Keerzijde is dat de huren enorm zijn gestegen en de oorspronkelijke bewoners evenals in Harlem er deels gedwongen wegtrekken.

Een interessante straat is North 3rd Street. Hier is onder meer The Brooklyn Art Library te vinden. De boekhandel heeft niet alleen vintage notebooks, kantoorartikelen en kunstenaarsbenodigdheden, ook het zogenaamde Sketch Book Project heeft er onderdak. Dit zijn schetsboeken uit de hele wereld, waar creatievelingen hun schetsen en notities ter beschikking stellen dit in deze ‘bibliotheek’ huisvesten (wereldwijd kan het gedeeld worden via de Digital Library). Het schijnt een groot succes te zijn, gezien de uitpuilende kast.  

   

Hoogstaande chocolade

Twee deuren verder zit de bijzondere winkel en fabriek Mast Brothers Chocolate Tasting Room en Factory. De gebroeders Mast pretenderen de beste chocolade ter wereld te maken. En wie al die verschillende smaken in fraaie wikkels proeft, moet toegeven dat het bijzondere producten zijn met een zeer eigen en organische smaak. De prijs is er dan ook naar: 7 dollar per reep. Auch! Maar het is het waard. De criteria voor hoogstaande chocolade bestaat uit de perfecte balans tussen de ingrediënten en de uitvoering. Om dat te bereiken varen de broers met hun oude zeilboot naar de Dominicaanse Republiek, waar ze de cacaobonen ophalen die hun co-partner, La Red de Guacnejo, op organische wijze produceert. Terug in Amerika maken ze er met hun eigen apparaten onweerstaanbare chocolade van.

Bier hal

De klok tikt door. We werpen een vluchtige blik in de Radegast Beer Hall, een lang pand dat de sfeer van een feesttent heeft. De hal vloeit over in een ander gebouw, waardoor de rauwe muren zichtbaar zijn. De lange stamtafels zijn gevuld met grote pullen bier van allerlei merken en er is regelmatig livemuziek.

Koffie en cocktails

Om de hoek is het al even druk bij de populaire koffiebar Blue Bottle. Mensen staan zelfs buiten in de rij. Wij sluiten onze Greenpoint/Williamsburg tour af in de hippe cocktailbar Hotel Delmano, waar cocktails in allerlei soorten en maten op de kaart staan. Het grand café is met name in de late uurtjes geliefd bij de locals. Onderuitgezakt en al nippend van een wodkafruit cocktail denkt Alissia na over de vraag waar ze zich meer thuis voelt, Europa of de VS. “Als ik moet kiezen, dan is het toch Europa. Ik voel me heel Hollands. Qua toekomst kan ik in New York veel meer bereiken en is de keuze goed geweest. Toch blijf ik hier niet voor altijd. Jan en ik hebben besloten om hier in ieder geval nog een aantal jaren te leven. Dat voelt goed en dat betekent in ieder geval veel genieten in Greenpoint.”

HOT SPOTS BROOKLYN

KOFFIE & THEE

Cookie Road | 94 Franklin Street| cookieroad.com

Bellocq Tea Atelier   | (inmiddels is Belloq verhuisd:) 104 West Str., Brooklyn| bellocq.com 

Blue Bottle| 160 Berry Street| bluebottlecoffee.net

COCKTAILS & DRINKS

Hotel Delmano (cocktail bar) | 82 Berry Street at North 9th Street | hoteldelmano.com     

Radegast Beer Hall | 113 North 3rd Street |radegasthall.com

FOOD

Mast Brothers Chocolate Tasting Room & Factory | 105A North 3rdStreet| mastbrothers.com                                                    

Acme Smoke Fish| Eén van de grootste smoked fish factories waar elke vrijdag tussen 8am – 1pm gerookte vis te koop is. | 30-56 Gem Street| acmesmokedfish.com/

RESTAURANTS

Paulie Gee’s | 60 Greeinpoint Avenue |pauliegee.com

Five Leaves|  18th Bedford Avenue| fiveleavesny.com

ANDERS

East River Waterfront Park | nycgovparks.org/parks/eastriverpark

Er is een East River Ferry dienst die vaart sinds zomer 2011 van Brooklyn naar Manhattan, wat voor de inwoners een snelle verbinding biedt met het centrum van New York.

Brooklyn Art Library / Sketch Book Project | 103A N 3rd St.; arthousecoop.com |brooklynartlibrary.com

HOT SPOTS SOHO, NOLITA & EAST VILLAGE

DESIGN

Moss | 256 West 36th St, 10th floor| mossonline.com

Assembly| 170 Ludlow Street| assemblynewyork.com

Matter| 405 Broome Street| mattermatters.com


FASHION

Dear Rivington| 95 Rivington Street| dearrivington.com

Creatures of Comfort | 205 Mulberry Street| creaturesofcomfort.us

Opening Ceremony| 33 Howard Street| openingceremony.us

The Future Perfect | 55 Great Jones Street (Manhattan) |thefutureperfect.com  

Beacon’s Closet | 10th 13th Street (East Village), 88n 11th Street (Brooklyn)| beaconscloset.com

KAPPER 

Tommy Gun’s Salon | 138 Ludlow Street (East Village) & 85 N. 3rd Street (Brooklyn) | tommyguns.com

RESTAURANTS

Freemans | End of Freeman Alley (East Village)| freemansrestaurant.com

Korean bbq | 32 street | Volgens Joris een belevenis om hier te eten met een groep vanaf vier personen: “De tafel staat volledig vol met allerlei bijzondere barbecuegerechten.”

New Museum | 235 Bowery| newmuseum.org

Informatie over Joris Debo en Materialise is te vinden op: materialise.com en revisitedmatters.com      

Info over Alissia’s en Jan’s werk is te vinden op: byamt.com / buyamt.com en formnation.com (bedrijf, Formnation LLC van Jan Habraken).

Voor meer New York tips check: nycgo.com

Met dank aan Joris Debo, Alissia Melka-Teichroew, USP Marketing en NYC & Company.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer