Volledig onthaasten in het buitenleven van Limburg

Rust, ruimte en natuur, dat zijn de drie ingrediënten die het gedachtegoed vormen van Buitenleven Vakanties. De organisatie die ontstaan is uit een samenwerking van Staatsbosbeheer, Natuurmomenten en Landschappen NL, biedt sfeervolle comforthuizen op prachtige locaties door Nederland. Angelique verbleef een weekend in het Leudalgebied in Midden-Limburg en genoot van kronkelende beekjes, rijke bossen en uitgestrekte heidevelden. 

Tekst & fotografie: Angelique van Os

In Limburg, nabij het dorpje Nunhem, volg ik een doodlopend laantje dat uitkomt in het Leudalbos. Hobbelend in de eerste versnelling ontwijk ik met de auto plassen en kuilen. Tot het kronkelende pad stopt bij een voormalige carréhoeve. De gebouwen zijn omringd door idyllische veldjes waar shetlandpony’s grazen en jonge bomen groeien.

Leumolen

In het verlengde van het gerestaureerde huis ligt de St. Ursulamolen, oftewel de Leumolen. Dit is de enige oliemolen in Limburg die nog in werking is en stamt uit de 16e/17e eeuw. Het rustige beekje aan de ene kant van de brug verandert in een kolkende watermassa. Het trekt aardig wat bekijks van voorbijkomende wandelaars.

Vierde verblijf

Het is mijn vierde verblijf in een Buitenleven Vakantiewoning. Eerder verbleef ik in het rustige platteland rondom Haank (Zelhem, Achterhoek). Ook was ik door water omgeven in ‘buitenbeentje’ Tjasker (Weerribben, Overijssel). En genoot ik van de voormalige voermanwoning, De Twee Lindes (Ugchelen, Gelderland, met outdoor hottub. Het verblijf in De Ursulahof is weer een hele andere beleving.

Rijksmonument

Het ruime zespersoons huis dat sinds een jaar wordt verhuurd, is ingedeeld als 2-1 kapwoning. Het aangrenzende Leuhof betreft een vierpersoonswoning. De hoeve is een rijksmonument en heeft een authentieke uitstraling door de boerderij-achtige bouw(stenen) en houten raamluiken.

Wanneer ik de ruime woonkamer binnenstap, dringt een lichte haardgeur de neusgaten binnen, en voel ik de grijze houten vloer lichtjes onder mijn voeten kraken. Een fles wijn staat als welkom klaar op tafel. Daglicht straalt flauwtjes naar binnen via de kleine geruite ramen en de enorme houten bank met vilten bekleding lonkt om op neer te ploffen.

Natuurlijke materialen

Evenals bij de andere huizen is het interieur grotendeels verzorgd door jonge Nederlandse ontwerpers en Houtwerk Hattem, een duurzaam bedrijf dat in samenwerking met Staatsbosbeheer hout selecteert en natuurlijke materialen verwerkt in haar producten. Het huis is kindvriendelijk en gelijkvloers, met drie ruime slaapkamers die ieder hun eigen rustgevende kleurtinten hebben. De grote eethoek in de open leefkeuken, die van alle gemakken is voorzien, nodigt uit om uitgebreid te tafelen.

Naar buiten

Gemene deler met eerder bezochte woningen is rust, ruimte en natuur, wat de ingrediënten vormen van Buitenleven Vakanties. Dat benadrukt ook Els Dubbink, die verantwoordelijk is voor de marketing. ”We merken dat Nederlanders behoefte hebben aan onthaasting, privacy en ruimte. Even weg van de dagelijkse drukte. Daarom zijn onze woningen ruim en ademen neutrale kleuren. We willen juist dat mensen naar buiten gaan en zich laten verrassen door de schoonheid van de Nederlandse natuur.”

Uniek Leudal

En dat is precies wat ik doe. Voordat ik op pad ga geeft boswachter van Midden Limburg Robbert Ouwerkerk, nog wat achtergrondinformatie. Hij vertelt dat het Leudal uniek is vanwege eeuwenoude beekjes, hoge wallen, bosanemonen, speenkruid, lelietjes van dalen en orchideeën die in het voorjaar en zomer de randen van de beken en weilanden geelwit kleuren. Daarnaast is de bever een opvallende bewoner. Limburg was een van de eerste locaties waar het knaagdier is geherintroduceerd en deels natuurlijk zijn weg heeft teruggevonden. “Let vooral op doorgeknaagde houtstammen en houtsnippers”, tipt Ouwerkerk.

Lemolenroute

Vanuit de Ursulahof start ik met de rode Leumolenroute, een van de nieuwe routes die Staatsbosbeheer sinds 2016 heeft uitgezet. Tevens is deze route goed te combineren met het gele Natuurinformatiepad (ook geschikt voor kinderen, slechts zo’n 3,5 km). Onderweg ervaar ik inderdaad de diversiteit van het bos, hoewel het nog wat kaal is in het vroege voorjaar. Vanaf mei moet het een groene oase zijn hier, met bijvoorbeeld een bed van adelaarsvaren en rijke eikenbladeren.

Uitgesleten dalen

Wel zichtbaar zijn de diep uitgesleten dalen van de loop van het water, zoals bij de Koebrug. Hier schuurt het water de oever uit, terwijl een stukje verder het zand wordt afgezet. Daardoor ontstaan er zowel diepe als ondiepe plekken in de beek en is er afwisseling van stromen. Op sommige plekken is er zelfs een hoogteverschil van zo’n tien meter, met aangrenzende weides waar vee graast. Met een beetje mazzel valt hier ook de zilverblauwe ijsvogel te spotten. De kleine vogels zoeken namelijk voedsel in de rijke beekjes en bouwen nesten in de lemige laag van steile oevers.

De Meinweg

Om meer van Limburg te zien pak ik de auto en rijd in een half uurtje naar het Nationale Park De Meinweg, vlakbij de Maas en Duitse grens. Evenals het Leudal kun je hier dwalen over paden, uitgebreid fietsen en paardrijden. Ik start vanaf manege De Venhof en combineer de blauwe Paardengat- en witte Rolvennenroute. Deze routes zijn samen goed voor zo’n 4,5 kilometer (en grotendeels mogelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens). Het drassige gebied van de Rolvennen vormt met haar hoge gele grassen en donkerbruine begroeiing een heel ander landschapstype dan het Leudalbos. Het natte gebied zorgt voor een diversiteit van reptielen en amfibieën. Denk bijvoorbeeld aan de adder, zandhagendis, heikikker en rugstreep-pad.

Stiltegebied

Het paarse heideterrein met haar mulle zandpaden is een stiltegebied. Het is dan ook heerlijk om hier een rustmomentje te pakken op een van de bankjes met fraai uitzicht. Hoe verder de route vordert, hoe minder wandelaars ik tegenkom. Langzamerhand nemen groepjes eiken de hei over en brengt het pad me diep in het naaldbos. Wat een stilte. Zelfs vogels laten zich hier niet horen. Ik kom geen ziel tegen, slechts een omgevallen boom.

Wanneer ik ’s avonds voldaan voor de haard zit in de Ursulahof met een goed glas wijn, voel ik me volledig opgeladen om terug te keren naar de bewoonde wereld. Hoewel, stiekem kijk ik alweer uit naar een volgend verrassend Buitenleven plekje.

Over Buitenleven Vakanties

Onder het merk Buitenleven Vakanties verhuurt Staatsbosbeheer al sinds 1998 vakantiewoningen. Echter hebben de organisaties hun krachten pas sinds 2014 gebundeld met Natuurmonumenten en Landschappen NL, waaruit het huidige concept van Buitenleven Vakanties is ontstaan. Els Dubbink licht toe dat de samenwerking een mooie manier is om mensen dichterbij de natuur te brengen. Hierbij krijgen de drie categorieën huizen- boswachterswoningen, buitenbeentjes en landhuizen en kastelen een nieuwe functie. Tevens investeert de organisatie met hun inkomsten opnieuw in de woningen en in natuurbeheer, zoals wandelpaden en natuureducatie.

De drie verschillende typen woningen variëren van elkaar doordat de boswachterswoningen midden in de natuur liggen, de knusse buitenbeentjes veelal aan de aan de rand van een klein dorpje staan en op steenworp afstand van de natuur liggen, en kastelen en landhuizen uit suites bestaan en omringd zijn door een parkachtige omgeving. Dubbink vertelt dat er vanaf de herfst een nieuw huis op Terschelling bij komt. Bijzonder is dat er gewerkt wordt aan een zelfvoorzienende eco-woning in de Biesbosch en aan een eco-lodge. Dit is een kleinschalige vakantiewoning voor een à twee nachten, die onderdeel uitmaakt van een lange trektocht en alleen te voet bereikbaar is.

Meer info: buitenlevenvakanties.nl | bezoekerscentrumleudal.nl (particuliere organisatie).

Staatsbosbeheer organiseert diverse excursies en activiteiten in NP De Meinweg, zoals schemertochten, ochtendgloren wandelingen, speuren naar wilde zwijnen en programma’s Kids Rangers. Kijk hier voor info.  

 Dank aan Buitenleven Vakanties, Els Dubbink en Robbert Ouwekerk.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer