Wandelen rond Nederlandse savanne Fochteloërveen

Nu reizen voorlopig onmogelijk is vanwege Covid-19, geven we graag wat wandel- en natuurtips dichtbij huis. Want Nederland heeft genoeg minder bekende pareltjes. Eerste uit de reeks is Fochteloërveen, een prachtig verstild landschap op de grens van Drenthe en Friesland.

Tekst & fotografie: Angelique van Os

drenthe-fochteloerveen-wandelen-erik

Het Fochteloërveen is een van de laatste natuurgebieden van West-Europa dat grotendeels bestaat uit hoogveen. Het beschermde veenlandschap dat op de grens ligt van Drenthe en Friesland, beslaat circa 2500 hectare (een kleine 26 kilometer). Natuurmonumenten en het Staatsbosbeheer ontfermen zich al jaren over het kwetsbare gebied.

In het vroege voorjaar kleurt het uitgestrekte landschap van Fochteloërveen geel tot aan de horizon door het hoge gras. De stilte en het desolate terrein zijn vrij uniek in ons land. Een enkel huis, het dichte bos aan de rand van Veenhuizen en de gele vlakten is wat het zichtveld vult. Als je de frisse wind en temperatuur wegdenkt, waan je je bijna op de Afrikaanse savanne.

Zacht veen

De grond kan kleddernat zijn, dus denk aan waterdicht schoeisel. Onder het gras ademt het zachte veen, dat meedeint onder je voeten wanneer je erop loopt. Dat is een apart gevoel. Deze opmerkelijke bodemsoort is opgebouwd uit veenmossen. Gedurende het voorjaar en zomer verandert het gele landschap in een groene oase, ondanks dat er weinig planten zijn die hier kunnen overleven. Dat komt vanwege de zure en arme veenbodem. Geen boom kan hier groeien. Gelukkig zijn er uitzonderingen, zoals veenmos, de zonnedauw, de klokjesgentiaan en dwergvlas.

Fauna

In het najaar rusten duizenden ganzen in en rond het aangrenzende Esmeer. Met een beetje mazzel zie je mogelijk vanuit uitkijktoren de zeldzame kraanvogels die komen broeden of een paringsdans opvoeren. Of wellicht een van de drie slangensoorten die hier voor komt, zoals de adder.

Wie de natuur van Fochteloërveen in alle rust wil ervaren, kan het beste in de vroege ochtend komen of in de late namiddag. Er zijn twee fietsroutes waarvan er eentje door het gebied slingert. Ook zijn er twee (korte) wandelroutes waarvan er een dwars door het park loopt en je letterlijk opgaat in de omgeving.

Kijk HIER voor meer info

EXTRA TIP:

Het Bargerveen, vlakbij Emmen en de Duitse grens, is een ander fraai veengebied met veel wandel- en fietsmogelijkheden. En dichtbij het Fochteloëveen ligt het nationaal park Drents-Friesewold wat ook een grote diversiteit aan bos, heide en zandverstuivingen heeft. Hierover later meer. 

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer