Wanderlust Europe, dwalen door desolate landschappen

We vergeten soms hoe mooi ons eigen continent is. In het koffietafelboek Wanderlust Europe, The Great European Hike, staan circa 50 langeafstand routes en dagtrips centraal. Hierin tonen uitgever Gestalten en co-schrijver Alex Roddie dat afwisselende en uitgestrekte natuur nog steeds te vinden is in Europa.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Gestalten.

Dat wandelen aanzet tot bezinning van de geest is inmiddels een veelbesproken onderwerp. Zeker in onzekere tijden. Daarnaast is het ook een duurzame manier van reizen, die in de toekomst zal toenemen. Alleen al vanwege deze twee elemen-ten is Wanderlust Europe voor wandelliefhebbers zonder twijfel een interessant boek. Maar het is de combinatie van goed fotowerk, de secuur uitgekozen routes en de heldere beschrijvingen van het Engels- of Duitstalige boek dat prikkelt.

Lange afstand routes

Het hardcover koffietafelboek telt 328 pagina’s. Het is praktisch verdeeld in vijf secties: van oost naar west tot centraal Europa. De Britse outdoorspecialist en schrijver Alex Roddie presenteert samen met de Duitse uitgever Gestalten circa 50 lange-afstand routes, dagtrips en weekend escapades voor wandelaars van alle niveaus. Aangevuld door fraaie (stok)fotografie waaruit de verstilde natuur die tot de verbeelding spreekt.

Beschrijving

Elk verhaal start met de omschrijving van afstand, duur en niveau, gevolgd door een routebeschrijving. De beschrijving van de omgeving is soms wat algemeen. Er had-den meer persoonlijk ervaringen in verweven mogen zijn. De bijgevoegde regio-kaarten waar de routes uitgeschreven zijn en de prak-tische kaders vol tips en bonusroutes maken veel goed.

wanderlust-europe-gestalten-great-hikes
wanderlust-europe-valley-gestalten
Openingspread van GR221 Dry Stone Route, Mallorca, Spanje. Foto credits: Gestalten.

wanderlust-europe-narvik-mountains-gestalten
Fragment van The Artic Trail, Noorwegen, Zweden en Finland. Foto credits: Gestalten.

Divers Europa

Wanderlust Europe toont hoe divers ons continent is. We reizen van de glooiende en ruige Schotse hooglanden, naar de statige Alpen en robuuste Dolomieten tot medit-errane en stille kustlijnen. Uitschieters zijn routes als de Keringardjöl Circle, die dwars door de hooglanden en stromende valleien van IJsland loopt. En de Konings- en Artic trail (Finland, Zweden en Noorwegen), die de schoonheid van de eenzame landschappen toont. Denk verder aan de Menalon route in Griekenland. Hier wis-selen afgelegen rotskloosters de bosrijke omgeving af. Zelf zou ik zo willen vertrek-ken naar de ongerepte Kaukasus in Georgië of naar de (bekende) paradijselijke meren van Plivice in Kroatië.

Kanttekening

Gemene deler is dat bijna alle routes en plekken rust, ruimte en puurheid ademen. Weg van de dagelijkse drukte, op zoek naar verstilling. Dat schept een fijn overzicht. Kanttekening is dat wanneer een boek zich op de mooiste Europese wandeltochten richt, het opvalt dat er toch behoorlijk wat landen niet gecoverd zijn. Dat geldt voor Portugal, Nederland, Polen, Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Oekraïne, Albanië, Dene-marken en Oostenrijk. Achterin het boek zijn zeven pagina’s te vinden waar in korte alinea’s 22 trails van de meeste bovengenoemde landen zijn uitgelicht. Dat is wel summier, maar voegt weldegelijk iets toe. Uiteraard is geen enkel boek volledig, dat hoeft ook niet. Toch had een inleiding niet misstaan, om als lezer meer te weten over de gemaakte keuzes van auteur en uitgever.

Handbaar boek

Samenvattend is Wanderlust Europe een prettig handbaar boek, waardoor je spon-taan zin krijgt om je rugzak in te pakken. Om je wandelschoenen aan te trekken en een van die mooie routes te gaan lopen.

wanderlust-europe-gestalten-map
Inhoudsoverzicht
wanderlust-europe-gestalten
Een van de vele praktische bladzijden, aangevuld door de routekaart. Foto credits: Gestalten.

WANDERLUST EUROPE The Great European Hike |Publisher: Gestalten | Editors: Gestalten & Alex Roddie | Features: full color, hardcover, stitch bound, 328 pages| Format: 22,5 x 29 cm & 9 x 11 1/2 inches| Price: € 39,90 (D) £ 35 $ 50 (US)| ISBN: 978-3-89955-866-1

Meer inspiratie opdoen voor interessante boeken? Kijk op onze boekenpagina.

wanderlust-beach-lovers-gestalten

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Lees meer verhalen en tips

hans-christian-andersen-huis-denemarken-2-hedges-enveloppe-building-kengo-kuma-correlius-vöge Mensen & Cultuur

Hans Christian Andersen Huis ademt levensechte sprookjes

Sprookjesschrijver Hans Christian Andersen krijgt aankomende zomer zijn eigen unieke museum in …

Lees meer
the-world-michael-poliza-teneues-salar-de-uyuni-bolivia fotografieboeken

The World – Michael Poliza

De wereld door de ogen van fotograaf Michael Poliza bestaat uit louter …

Lees meer
bonaire-zoutpan-pekelmeer-dos-winkel Tips

Bonaire: 6X mooiste plekken, van duikspots tot zoutpiramides

Het Caraïbische eiland Bonaire heeft een unieke natuurlijke schoonheid. Het staat bekend om haar …

Lees meer
bargerveen-natuurpark-moor-moeras-cover Natuur

Bargerveen: wandelen door ongerept Drentse natuur

Bargerveen is een uniek stukje natuur. Het veengebied ligt aan de Duitse …

Lees meer