Wildlife fotografie: intieme dierenportretten tonen kwetsbare schoonheid

Soms zijn er boeken die, ook al zijn ze wat langer uit, blijven intrigeren en meer aandacht verdienen. Dat geldt zonder meer voor de artistieke beelden van natuurfotograaf Pedro Jarque Krebs. In zijn boek Fragile (teNeues) portretteert hij de diversiteit en schoonheid van het dierenrijk op intieme, directe wijze.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Pedro Jarque Krebs

fragile-teneues-pedro-jarque-krebs-lemur

In het boek Fragile portretteert natuurfotograaf Pedro Jarque Krebs met ruim honderd foto’s de diversiteit van het dierenrijk in al haar vormen, maten, kleuren en uiteraard soorten. Van een met uitsterven bedreigd orang-oetang mannetje die je doordringend aanstaart, en een bijna mediterende lemuur tot een jong lammetje die zijn hoofd ten ruste legt op de kop van zijn moeder. Krebs foto’s zijn bedoeld om psychologische en emotionele barrières te doorbreken die ons van onze medeschepselen scheiden en elk dier – of het nu een vogel, een reptiel of een grote kat is- , vast te leggen in een sfeer van adembenemende intimiteit. Zijn beelden zijn mooi en nederig. Ze geven de dieren hun volledige waardigheid. En dat komt niet alleen doordat ze sterk van dichtbij zijn vastgelegd, de kracht van de portretten zit ook in het gebruik van de donkere achtergrond. Hiermee isoleert Krebs de dieren van elke context en van elke vorm van afleiding. “Deze vorm vergroot de intimiteit tussen kijker en dier. Ik probeer de essentie van het dier te tonen. Ik zou bijna zeggen, de ziel”, legt de fotograaf uit in een interview met CNN.

fragile-teneues-pedro-jarque-krebs-giraffe
Foto: Pedro Jarque Krebs

In zijn inleiding van het koffietafelboek vertelt Krebs dat eigenlijk nog maar een fractie van alle diersoorten ontdekt zijn. Meer dan 91 procent van het marine-leven is bijvoorbeeld nog onbekend. Echter door de uitbreiding (en het egoïsme) van de mens, zullen veel van nog onontdekte soorten verdwijnen voordat we ze kunnen leren kennen. We realiseren ons volgens de maker te weinig dat als de dieren en hun ecosystemen verdwijnen, dit onnavolgbare impact heeft op de mens. In een recent rapport meldt het WWF dat in de afgelopen veertig jaar alleen al zestig procent van de gewervelde dierensoorten zijn uitgestorven. De fotograaf gaat hier dieper op in, maar geeft in zijn werk ook aandacht aan niet bedreigde dieren. Hij benadrukt tevens dat jaarlijks 56 biljoen (!) dieren worden geslacht voor consumptie, waar de visvangst nog niet eens bij is meegerekend. Het is geen nieuws dat de situatie urgent is en dat als we zo door gaan, het catastrofale gevolgen kan hebben. Toch blijft het belangrijk dat we telkens geconfronteerd worden met dezelfde boodschap: wees zuinig op wat we hebben en doe er iets aan voor het te laat is. Krebs: “Mijn doel met deze beelden is om ons bewust te maken van de schoonheid en diversiteit van de natuurlijke wereld, maar – nog belangrijker – de vreselijke kwetsbaarheid en bedreiging ervan. Ze herinneren ons eraan dat we niet het centrum van het universum zijn en dat ons belangrijkste doel hde bescherming van het ingewikkelde ecosysteem moet zijn, waarvan we slechts een klein onderdeel uitmaken. Wat ons echt onderscheidt van dieren is ons morele geweten, waardoor we verantwoordelijk zijn voor het lot van al het leven op deze planeet dat in onze handen ligt. Daar moeten we naar handelen en hoop voor houden.”

Het Boek Fragile (teNeues) is te koop in onze webshop. Prijs: 50,-

fragile-teneues-pedro-jarque-krebs-cover

Pedro Jarque Krebs werd geboren in 1963 in Lima, Peru. Hij studeerde wetenschapsfilosofie aan de Sorbonne universiteit in Parijs. Sinds 2014 heeft hij meer dan 100 onderscheidingen ontvangen, waar onder de prestigieuze Wildlife Photographer of the Year Award en Sony World Photography Awards (2018 en 2019).

fragile-teneues-pedro-jarque-krebs-luipaard
Foto: Pedro Jarque Krebs

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Lees meer verhalen en tips

bonaire-zoutpan-pekelmeer-dos-winkel Reistips

Bonaire: 6X mooiste plekken, van duikspots tot zoutpiramides

Het Caraïbische eiland Bonaire heeft een unieke natuurlijke schoonheid. Het staat bekend om haar …

Lees meer
bargerveen-natuurpark-moor-moeras-cover Natuur

Natuurtip | ‘Vergeten’ Bargerveen: nat, ongerept natuurschoon

Bargerveen is een uniek stukje natuur. Het gebied ligt aan de Duitse …

Lees meer
mondkapje-pacsafe-facemask-reisartikelen Tips gadgets

Testtip | Pacsafe mondkapje

Dat reizen er nu letterlijk heel anders uitziet door het gebruik van …

Lees meer
wanderlust-europe-gestalten-great-hikes Tips Fotografie & Reisboeken

Wanderlust Europe, dwalen door desolate landschappen

We vergeten soms hoe mooi ons eigen continent is. In het koffietafelboek …

Lees meer