Wintersport anders in Noors Geilo

Tussen Oslo en Bergen ligt het plaatsje Geilo, gecentreerd rond natuurgebieden Hardangervidda, Hallingskarvet en Skaupsjøen Hardangerjøkulen. Een walhalla voor outdoor-activiteiten: van sneeuwschoenwandelen, fatbiken, skiën, langlaufen tot hondensledetochten.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

noorwegen-snowshoeing-nina-gässler
Nina Gässler

Het Noorse Geilo heeft slechts zo’n 2500 inwoners, maar is een geliefde (natio-nale) wintersportbestemming. Geilo ligt in het Hallingdal, parallel aan een drietal meren en aan de voet van Hallingskarvet en Skaupsjøen Hardangerjøkulen. Tevens vormt het dorp in het westen de poort naar het grootste Nationaal Park, Hardangervidda. Vergeleken met de Alpen is het hier relatief rustig, maar omzeil wel de Noorse vakanties want de locals weten dit gebied feilloos te vinden.

Even buiten het dorp zijn 39 skipistes te vinden, verdeeld over vier parken van verschillende niveaus. Dus ook voor kinderen en beginners zoals wij, die voor het eerst op de ski’s staan, valt er van alles te ondernemen. Gelukkig is multi-instruc-teur Nina Gässler alles gewend en helpt ons wegwijs op de latten. Ze runt sinds een aantal jaren haar eigen bedrijf, Aktiv Geilo, nadat ze door langdurige blessures de topsport van het langlaufen vaarwel heeft gezegd. Gässler is heel geduldig wan-neer ik voor de zoveelste keer onderuit ga. Ze blijft positief stimuleren en na drie-kwartier verlaten we de Vestlia-piste voor een introductie met Geilo’s uitgebreide langlauf, dan wel cross-country net-werk van maar liefst 200 kilometer. Het is behoorlijk ploeteren door de dikke laag sneeuw, maar de gezonde lucht, het zon-netje en het fraaie landschap maken de inspanning ondergeschikt.

Meer infovisitgeilo.no | visitnorway.nl | emileholba.co.uk    

Lees HIER ook het artikel over het bijzondere Ice Music Festival in Geilo.

Wil je meer weten over het duurzame leven van de inwoners van Geilo, lees dan het boek Generation Geilo: Portrait of a Community van de Britse fotograaf Emile Holba, die kind aan huis is bij zowel de gemeenschap als Music Ice Geilo.

Met dank aan: Innovation Norway, Visit Geilo (Pål Knutsson Medhus), CherryLab, Terje Isungset, Emile Holba, Fagerlund Husky en Nina Gässler.

noorwegen-geilo-wintersport-fatbike

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Lees meer verhalen en tips

Cape pangolin- Wildlife

Bescherming schubdier centraal in WWF-campagne

Het schubdier (pangolin) is het meest illegaal verhandelde zoogdier op aarde. Het …

Lees meer
camping-buitenland-mongoolse-yurt Outdoor

Tip Nederland: Buitenleven proeven in ontstress-hutten

‘t Buitenland is allesbehalve een gewone camping. Je slaapt er in Mongoolse …

Lees meer
jack-wolfskin-gadgetary-tas-vliegtuig Testtip

Testtip: Gadgetary Black Jack Wolfskin

Tekst: Angelique van Os | Foto’s: Henk Bothof Voor globetrotters zijn kleine …

Lees meer
nepal-chitwan-vulture-program Reistips

Nepal wildlife tip: Jatayu gieren restaurant

Gieren zijn niet de prachtigste of vriendelijkste vogels. Ze hebben een wat …

Lees meer