3x Safari anders: fietsen, paardrijden en ballonvluchten

Wie op safari gaat denkt aan game drives, boottochten of wellicht walking safari’s. Maar fietsend over de savanne of dwars door het landschap te paard liggen minder snel voor de hand. En wat dacht je van zweven met een ballon boven prachtige landschappen of olifanten? Let’s go!

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

oeganda-lake-mburo-fiets-safari

1. safari per fiets

Om met een mountainbike door de bush te kunnen crossen en tegelijkertijd te kunnen genieten van natuur en wildlife is een bijzondere combinatie. En het is ook nog eens verantwoord en slow traveling waardoor je de omgeving beter in je opneemt. Zelf trapten we op de pedalen in National Park Lake Mburo, in het zuidwesten van Oeganda. Het was een te gekke ervaring om op de fiets door dit park te rijden en we konden vrij dichtbij zebra’s en andere grazers komen.

Een fietssafari en of reizen op twee wielen door Afrika is slechts beperkt mogelijk en lang niet overal veilig. Toch hebben we een aantal tips voor je die je eens kunt checken.

Hell’s Gate Kenia

Eén van de weinige nationale wildparken waar je onder begeleiding kunt fietsen, is Hell’s Gate in Kenia. Avonturier Charles Witlox, die helaas overleed door een noodlottig ongeval eind 2022, had dit tien jaar geleden al ontdekt, en bedacht een mooie trip voor zijn reisorganisatie, Charlie’s Travel. Naast wildlife zijn er in Hell’s Gate ook kloven en vulkanische rotsformaties te vinden en kun je een bezoek goed combineren met een bootsafari over Lake Naivasha.

Escape Adventures

De Nieuw-Zeelandse touroperator Escape Adventures verzorgt avontuurlijke groepsreizen (6-12 personen) in Namibië, Madagaskar, Kenia en Tanzania. Escape Adventures werkt louter met lokale gemeenschappen waarmee je dan ook in aanraking komt tijdens je trip. Ook hebben ze een speciale familietocht.

Africa Classic Tanzania Tour

Wil je fietsend langs het iconische Mount Kilimanjaro en je tegelijkertijd inzetten voor een goed doel? Dan is de Africa Classic Tanzania Tour wellicht interessant, waarmee je geld inzamelt voor AMREF Flying Doctors. Zes dagen zit je in het zadel en vindt plaats van 5 tot en met 12 oktober 2024. Daarnaast krijg je onderweg een idee hoe AMREF zich inzet voor de lokale bevolking met specifieke projecten.

oeganda-lake-mburo-fiets-safari
Hier fietste ik door Lake Mburo, vlakbij de zebra’s. | Foto: Henk Bothof
Hell’s Gate | Foto: Manon Pierens, Chalie’s Travels

namibië-naukluft-dessert-homestead-paardrijden-angelique-henk

2. Safari te paard

venezuela-le-cedral-paardrijden-llaneros-henk
Henk (l) en zijn gids in Venezuela.

Een ultieme manier om dichtbij olifanten, giraffes, zebra’s en antilopen te komen, is vanaf een paardenrug. We hebben al diverse keren korte paardijtochten mogen maken door Namibië, Venezuela en IJsland, en dat geeft een vrij en avontuurlijk gevoel. Hoog op onze bucketlist staat echter een meerdaagse trip te paard; dwars door uitgestrekte velden, langs goudgele stranden en duinen, koele bossen en of weidse savannes.

African Horse Safaris

Een specialist waarmee je meerdaagse trips zou kunnen maken en die zich richt op zowel jong als oud en van beginners tot gevorderden is African Horse Safari’s. Deze reisorganisatie is veelal actief in Zuidelijk Afrika, maar je kunt ook te paard door de woestijn en piramides in Egypte bezoeken.

Paardrijden met Jakob von Plessen

De van origine Oostenrijkse baron Jakob von Plessen is een autoriteit binnen de paardenwereld in Zuid-Amerika en ver daarbuiten. De Argentijnse ruiter en gids begeleidt de geliefde Patagonië Trail deels met zijn zelf gefokte Noriciollo paarden. Van horen zeggen hebben we begrepen dat deze trail met deze gids een must is voor paardenliefhebbers. Helaas is de trip voor komende twee jaar al helemaal volgeboekt is! Pas in januari 2026 is er weer plek. Wel kun je alvast in de stemming komen door een reisverslag te lezen van een van zijn trips.

Von Plessen werkt voor Black Saddle en deze organisatie heeft ook tal van andere interessante trips; van Spanje en Ierland tot IJsland en Botswana.

Antelope Island Bison Roundup

Een ander soort wildlife experience kun je krijgen door als echte western cowboy tussen de bizons te rijden. Hiervoor moet naar het minder bekende Antelope Island State Park, voor de kust van Salt Lake (USA). Op deze bijzondere plek kun je als ruiter wilde bizons zien en helpen met de gezondheids- check tijdens de jaarlijkse Antelope Island Bison Roundup . Laat in de herfst drijf je te paard met een groep cowboys duizenden bizons samen. Naast bizons leven er ook andere wilde dieren op het eiland zoals muildierherten, coyotes, vossen en talrijke vogelsoorten.

ballonvlucht-sossusvlei-henk-bothof

3. Sky safari

Het blijft erg bijzonder om landschappen en dieren vanuit de lucht te kunnen bewonderen; om de wereld vanuit een ander perspectief te zien en te realiseren hoe nietig wij mensen zijn en hoe wonderschoon de wereld is.

Luchtballon over Namibië

In ons verhaal over Namibië beschreven we over een fantastische luchtballonvaart, dwars over de desolate woestijn van Namib. Om tegen zonsopkomst hoog en bijna geruisloos op 1100 meter te kunnen zweven met niets dan uitgestrekte natuur om je heen, daar word je wel stil van. Je moet er financieel wel wat voor over hebben, maar voor een beetje reiziger is het een must om een keer een luchtballonsafari te doen.

Helikoptervlucht Botswana

Ook een vlucht met een kleine helikoper geeft een enorm vrij gevoel wanneer je je begeeft boven de savanne en drassige moerassen van de Okavango delta in Botswana, zoals wij deden in 2019 met Helicopter Horizons (zie video). Ik kon vanuit mijn ‘open raam’, de olifanten, nijlpaarden en krokodillen bijna ‘aanraken’, zo laag vlogen we.

Vic Falls met ultralight vliegtuigje

De beste manier om goed beeld te krijgen van de impact van de Victoria is vanuit de lucht met een ultralight vliegtuigje. De Vic Falls zijn met haar vijf verbindende watervallen de grootste ter wereld. De cascade is 1700 meter breed en is te bezoeken in Zimbabwe en Zambia. Fotograaf Henk Bothof ging de uitdaging aan – ondanks zijn hoogtevrees-, om de machtige watervallen te aanschouwen. En wat was het een adembenemend gezicht.

victoria-falls-microlight-flight
Henk zit hier in een ultralight vliegtuigje.

Read more stories and tips

We have not found this blog