5 tips Nepal: koningssteden en tempelcomplex

Nepal staat naast de prachtige natuur ook bekend vanwege de rijke cultuur van diens eeuwenoude koningssteden Kathmandu, Patan en Bhaktapur. Die plaatsen zijn goed te bezoeken in twee dagen met een gids, zoals wij deden met Tiger Tops en vormen vaak een goed vertrekpunt of mooie afsluiting van een reis.  

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

nepal-bhaktapur-voeten

1. Kathmandu

Een goede start is het beroemde Hanuman-dhoka Durbar Square met bijbehorende musea. Must see zijn de Jagannath en Kumari Ghar tempels, voorzien van traditionele Newari houtsnijwerken die dateren uit de zestiende eeuw. Verdwaal gerust in de drukke omringende straten en loop eens binnen bij authentieke winkels, zoals Chakra Bowls (Naradevi-18), waar mooie klankschalen te koop zijn. Vlakbij vind je de kleurrijke Asan-wijk, waar locals komen om groenten en fruit te kopen.

In het dorpje Boudha, even buiten de hoofdstad van Nepal, ligt de beroemde witte Boudhanath. De stoepa van drie lagen is voorzien van kleurrijke Tibetaanse vlaggetjes en de grote wijze ogen, die ‘waken’ over het plein. De wijk heeft de bijnaam ‘Klein Tibet’ omdat vluchtelingen hier een onderkomen vinden bij de circa 29 Tibetaanse kloosters. Bij volle maan zingen monniken mantra’s op deze spirituele plek. 

Jagannath Tempel

2. Pashupatinath

Vanaf Boudha bereik je lopend het nabijgelegen Pashupatinath, waar indrukkende hindoe crematierituelen aan de Bagmati-rivier plaatsvinden. Op gepaste afstand kun je deze zogenaamde ghats-handelingen bijwonen. De in doeken gewikkelde lichamen worden op een overdekt platform gelegd en zorgvuldig na het afscheid in brand gestoken. De nabestaanden aanschouwen dit vanaf een stenen bank. De stoffelijke resten verdwijnen in de rivier. Neem ook een kijkje bij de ingang van de Shiva-tempel, die alleen toegankelijk is voor hindoes en stamt uit de vijfde of zevende eeuw. Het is een van de grootste hindoetempels van Azië en trekt veel Indiërs. Je vindt er ook bontgekleurde saddhu’s (heilige mannen en volgelingen van Shiva). 

3. Bhaktapur

Even buiten de stad in de vallei ligt de middeleeuwse stad Bhaktapur. In de vroege ochtend heb je het prachtige Dattatreya plein en tempel, de Sun Dokha poort en het Paleis met de 55 ramen voor jezelf. Een letterlijk ander hoogtepunt is de (hindoe) tempel Nyatapola op Tamaudhi plein. Deze tempel (1702) is met 30 meter de hoogste pagode van het land en telt vijf houten etages boven de statige stenen trap, die rijk omringd is door goddelijke figuren en beesten. Stop ook eens bij een van de schilderopleidingen, zoals Lama Thanka Centre, waar studenten en meesters goed betaalbare authentieke werken maken.  

4. Patan 

Misschien wel de mooiste en oudste tempelstad is Patan (Lalitpur). Het Durbar Square staat vol met parels en vertelt legenden van het 17-eeuwse koninkrijk van Yoga Narendra Malla. Hieraan grenzend bevindt zich het Patan Museum, wat voorheen het koninklijke paleis was van de Malla-heerschap. Er zijn veel religieuze voorwerpen en kunst te zien. Een mooie afsluiting is een bezoek aan de boeddhistische Kwa Bahal oftewel Gouden Tempel (12e eeuw). De tempel dankt zijn naam aan de vergulde metalen platen die de voorgevel bedekken, alsook aan de legende van koning Bhaskar Verma die een goddelijke droom had over een rat die een kat achterna zat. Wie goed kijkt, ziet de vergulde dieren in de vele decoraties en beelden.      

nepal-patan-kwabahal-tempel
De met goud vergulden Kwabahal tempel.

5. Tempelcomplex Lumbini

Tussen nationale parken Chitwan en Bardia ligt in het Rupandehi district. Dit is de geboortestad van Siddhartha Gautama, oftewel: Boeddha (623 v. Chr). Sinds 1997 is dit tempelcomplex uitgeroepen tot UNESCO-Werelderfgoed, maar het is al duizenden jaren een bedevaartsoort dat vele pelgrims vanuit de hele wereld trekt. Toch slaat de gemiddelde reiziger deze bijzondere plek vaak over en dat is jammer. Het terrein beslaat 3 kilometer, wat goed te doen is per fiets of taxi. In de heilige zone staat de Mayadevi-tempel, die met een markering van archeologische resten de exacte geboorteplek aangeeft. Buiten het gebouw staat de Ashokan-pilaar, met daarop de oudste inscriptie van Nepal en het bewijs dat Boeddha hier vandaan komt. Bij de heilige vijver, waar een geboorteritueel zou zijn uitgevoerd, mediteren regelmatig monniken.  

Het Lumibini-terrein bestaat verder uit Oosterse (Theravadin) en Westerse (Mahayana en Vajrayana) rijk gedecoreerde tempels en kloosters, vertegenwoordigd uit de hele wereld. In sommige van die tempels wordt het verhaal van Boeddha nagebootst. Tip: ga met een gids op pad, die kent de geschiedenis goed en weet de weg. Beste bezoektijd: einde middag, begin van de avond. Lumbini is onderdeel van de All For Nature’s natuurreis waarbij je op tijgersafari gaat.

Lees ook eens andere verhalen over Nepal, zoals onze tijgersafari en binnenkort de tip over het Gierenrestaurant.

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Lees meer verhalen en tips

bonaire-zoutpan-pekelmeer-dos-winkel Reistips

Bonaire: 6X mooiste plekken, van duikspots tot zoutpiramides

Het Caraïbische eiland Bonaire heeft een unieke natuurlijke schoonheid. Het staat bekend om haar …

Lees meer
bargerveen-natuurpark-moor-moeras-cover Natuur

Natuurtip | ‘Vergeten’ Bargerveen: nat, ongerept natuurschoon

Bargerveen is een uniek stukje natuur. Het gebied ligt aan de Duitse …

Lees meer
mondkapje-pacsafe-facemask-reisartikelen Tips gadgets

Testtip | Pacsafe mondkapje

Dat reizen er nu letterlijk heel anders uitziet door het gebruik van …

Lees meer
wanderlust-europe-gestalten-great-hikes Tips Fotografie & Reisboeken

Wanderlust Europe, dwalen door desolate landschappen

We vergeten soms hoe mooi ons eigen continent is. In het koffietafelboek …

Lees meer