Spiritueel Nepal: 5x koningssteden en tempelcomplexen

Nepal staat naast de prachtige natuur ook bekend vanwege de rijke cultuur van diens eeuwenoude koningssteden Kathmandu, Patan en Bhaktapur. Die plaatsen zijn goed te bezoeken in twee dagen met een gids. Zo gingen wij op pad met Tiger Tops. Ook is het een goed vertrekpunt of mooie afsluiting van een reis door Nepal.  

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

nepal-bhaktapur-voeten

1. Kathmandu

In Nepal maakt je een goede start door het beroemde Hanuman-dhoka Durbar Square met bijbehorende musea te bezoeken. Must see zijn de Jagannath en Kumari Ghar tempels, voorzien van traditionele Newari houtsnijwerken die dateren uit de zestiende eeuw. Verdwaal gerust in de drukke omringende straten. En loop eens binnen bij authentieke winkels, zoals Chakra Bowls (Naradevi-18). Hier zijn bijvoorbeeld mooie klankschalen te koop. Vlakbij vind je de kleurrijke Asan-wijk, waar locals komen om groenten en fruit te kopen.

In het dorpje Boudha, even buiten de hoofdstad van Nepal, ligt de beroemde witte Boudhanath. De stoepa van drie lagen is voorzien van kleurrijke Tibetaanse vlaggetjes. En de grote wijze ogen ‘waken’ over het plein. De wijk heeft de bijnaam ‘Klein Tibet’ omdat vluchtelingen hier een onderkomen vinden bij de circa 29 Tibetaanse kloosters. ‘s Avonds is het soms ook een bijzondere plek. Want bij volle maan zingen monniken mantra’s op deze spirituele plek. 

Jagannath Tempel

2. Pashupatinath

Vanaf Boudha bereik je lopend het nabijgelegen Pashupatinath, waar indrukkende hindoe crematierituelen aan de Bagmati-rivier plaatsvinden. Op gepaste afstand kun je deze zogenaamde ghats-handelingen bijwonen. De in doeken gewikkelde lichamen worden op een overdekt platform gelegd. Daarna worden ze na het afscheid zorgvuldig in brand gestoken. De nabestaanden aanschouwen dit ritueel vanaf een stenen bank. De stoffelijke resten verdwijnen vervolgens in de rivier.

Neem ook een kijkje bij de ingang van de Shiva-tempel, die alleen toegankelijk is voor hindoes. De tempel stamt uit de vijfde of zevende eeuw. Het is een van de grootste hindoetempels van Azië en trekt veel Indiërs. Je vindt er ook bontgekleurde saddhu’s (heilige mannen en volgelingen van Shiva). 


3. Bhaktapur

Even buiten de stad in de vallei, ligt de middeleeuwse stad Bhaktapur. In de vroege ochtend heb je het prachtige Dattatreya plein en tempel, de Sun Dokha poort en het Paleis met de 55 ramen voor jezelf.

Een letterlijk ander hoogtepunt is de (hindoe)tempel Nyatapola op Tamaudij plein. Deze tempel (1702) is met 30 meter de hoogste pagode van het land en telt bovendien vijf houten etages boven de statige stenen trap. De trap is daarnaast rijkelijk omringd door goddelijke figuren en beesten.

Stop ook eens bij een van de schilderopleidingen, zoals Lama Thanka Centre. Hier maken studenten en meesters goed betaalbare authentieke werken. En ze zijn vaak prachtig gedetailleerd.


4. Patan 

Misschien wel de mooiste en oudste tempelstad is Patan (Lalitpur). Het Durbar Square staat vol met parels. Zo zijn hier onder andere legenden van het 17-eeuwse koninkrijk van Yoga Narendra Malla te vinden.

Hieraan grenzend bevindt zich het Patan Museum. Voorheen was dit het koninklijke paleis van de Malla-heerschap. Er zijn veel religieuze voorwerpen en kunst te zien.

Een mooie afsluiting is een bezoek aan de boeddhistische Kwa Bahal, oftewel de Gouden Tempel (12e eeuw). De tempel dankt zijn naam aan de vergulde metalen platen die de voorgevel bedekken. Maar ook aan de legende van koning Bhaskar Verma. Hij had een goddelijke droom over een rat die een kat achterna zat. Wie goed kijkt ziet de vergulde dieren in de vele decoraties en beelden.      

nepal-patan-kwabahal-tempel
De met goud vergulden Kwabahal tempel.

5. Tempelcomplex Lumbini

Tussen nationale parken Chitwan en Bardia ligt in het Rupandehi district. Hier ligt de geboortestad van Siddhartha Gautama, oftewel: Boeddha (623 v. Chr). Sinds 1997 is dit tempelcomplex uitgeroepen tot UNESCO-Werelderfgoed. Echter is het al duizenden jaren een bedevaartsoort dat vele pelgrims vanuit de hele wereld trekt. Toch slaat de gemiddelde reiziger deze bijzondere plek vaak over en dat is jammer. Het is in paar uur prima te bezoeken. Het terrein beslaat 3 kilometer, wat goed te doen is per fiets of taxi.

In de heilige zone staat de Mayadevi-tempel. Met een markering van archeologische resten is hier de exacte geboorteplek van boeddha aangeven. Buiten het gebouw staat de Ashokan-pilaar. Op de pilaar staat de oudste inscriptie van Nepal en het bewijs dat Boeddha hier vandaan komt. Bij de heilige vijver zou een geboorteritueel zijn uitgevoerd. Daarom mediteren hier regelmatig monniken.

Het Lumibini-terrein bestaat verder uit Oosterse (Theravadin) en Westerse (Mahayana en Vajrayana) rijk gedecoreerde tempels en kloosters. Deze zijn vertegenwoordigd uit de hele wereld. In sommige van die tempels wordt het verhaal van Boeddha nagebootst.

Tip: ga met een gids op pad, die kent de geschiedenis goed en weet de weg. Beste bezoektijd: einde middag, begin van de avond. Lumbini is onderdeel van de All For Nature’s natuurreis waarbij je op tijgersafari gaat.

Lees ook eens andere verhalen over Nepal, zoals onze tijgersafari.

Read more stories and tips

We have not found this blog