5x eilanden vol natuurpracht, van Trinidad tot Siberut

In de rubriek Explorer Tips brengen we dit keer vijf bijzondere eilanden onder de aandacht die hoog op ons verlanglijstje staan en waar we het hele jaar terecht kunnen: Trinidad, Mauritius, Ponza, Siberut en Socotra.

Tekst: Angelique van Os

Het prachtige Saltpond Trinidad | Foto: Visit Trinidad

1. Trinidad, Caribisch paradijs met ongerepte natuur

Bij Caribische eilanden denk je niet gelijk aan Trinidad. Dit eiland, dat voor de noordkust van Venezuela ligt, is niet onderhevig aan massatoerisme zoals veel van diens buureilanden. Hier is het eilandleven nog authentiek en de natuur rauw en dromerig met mistige regenwouden en paradijselijke stranden.

Van brulapen tot kolibries

In de weelderige jungle van Trinidad zijn brulapen, miereneters, leguanen en kaaimannen te vinden. Ook schijnt het een must te zijn voor vlinder-en vogelliefhebbers. Een bijzondere bewoner van het eiland is bijvoorbeeld de minuscule bontgekleurde kolibrie, die hier evenals vele andere kleurrijke vogels zijn broedplaats heeft. Het exotische wildlife is te vinden een van de vogelreservaten zoals Caroni Bird Sanctuary of Yerette’s Hummingbird Sanctuary en in de savanna’s van Aripo.

Zinvolle reis

Trinidad staat op de lijst van National Geographic als een van de 35 meest kindvriendelijke en zinvolle reizen ter wereld. Het is namelijk een ideale plek om bedreigde schildpadden te ondersteunen en te redden, wat overigens een boeiende les in natuurbehoud is. 

Vliegen met zipline

Op Trinidad barst het van de wandelroutes en talloze watervallen die zorgen voor verkoeling. Avonturiers vliegen met een zipline als een echte Tarzan of Jane van boomtop naar boomtop. Verder zijn er voldoende mogelijkheden tot watersport, van duiken en surfen tot wakeboarden en jetskiën.

Culturele mix Trinidad

De mix aan culturen in Trinidad is vooral terug te vinden in het diverse aanbod van eten, de verschillende talen en de uiteenlopende architectuur. Hoofdstad Port of Spain ademt contrasten: van oude bazaars, moderne wolkenkrabbers, historische forten uit het Britse tijdperk en torens van moskeeën en kerken.

Hoewel Engels de officiële taal is, spreken de bewoners van Trinidad overwegend creools, aangevuld door Frans, Spaans en Hindi. Verder staat het eiland bekend om diens vrolijke muziek en jaarlijkse carnaval.

2. Exotisch Mauritius, avontuurlijk en duurzaam

De prachtige kustlijn van Mauritius. | Foto: MTPA

Ook Mauritius is een exotisch eiland dat vanwege diens aangename klimaat het hele jaar door goed bereisbaar is. Het ligt in de Indische Oceaan op ongeveer 800 kilometer ten oosten van Madagaskar. Het vulkanische eiland staat bekend om witte zandstranden, de warmte van zijn multiculturele bevolking, luxe hotels en het is een gewilde huwelijksreisbestemming. Echter is het eiland veel meer dan dat.  Evenals Madeira is de natuur veelzijdig met weelderige bossen, uitbundige watervallen, ruige bergen en unieke flora en fauna.

Vogels Mauritius

Zo telt Mauritius vele vogels die alleen op en of rond Mauritius voorkomen, zoals de roze duif, de Mauritius olive white eye, echo parakeet, de paradijselijke vliegenvanger, Mauritius Fody en Mauritius Kestrel (symbool van het eiland). En zijn er vele andere tropische vogels te spotten. Ook vind je er reptielsoorten als de Albadra schildpad en de sierlijke daggekko en is er een rijk marineleven met dolfijnen en walvissen.

Nationale Parken Mauritius

Het compacte eiland beschikt over twee Nationale Parken:  Black River Gorges National Park en Bras d’Eau waar vele wandelingen mogelijk zijn, evenals rondom de ruige kust van Bel Ombre en Jardin Telfair, een hidden gem met een tropische vegetatie. Ook is er steeds meer duurzaam en ecotoerisme te vinden op Mauritius. Een ander voorbeeld is Ebony Forest, een beschermd gebied van 50 hectare met unieke flora en fauna. Hier kun je excursies boeken en wandelen over afgebakende wandelpaden, waardoor op een verantwoorde manier het gebied bezocht kan worden. Daarnaast wordt de opbrengst van de excursies gebruikt voor het behoud van het gebied en om nieuwe onderzoeksprogramma’s te ondersteunen.

Natuurfenomeen Charamel

Chamarel is zowel een gebied als een dorp op Mauritus. Het natuurfenomeen is een van de meest bezochte plekken op het eiland. Carmarel beslaat ongeveer 27 km2. Het is een uniek landschap vlakbij het het Black River Gorges NP, bestaande uit zandduinen die niet in elkaar overvloeien en dus niet veranderen. De zeven kleuren zijn: rood, bruin, paars, blauw, violet, groen en geel. Geologen zijn er niet over uit wat de exacte oorzaak is van de kleurgelaagdheid, maar het vermoeden bestaat dat het komt door het afkoelen van de gesteenten onder verschillende warmtes.

Spectaculaire onderwater waterval

Mauritius en bij nabijgelegen eilanden als La Reunion en Rodrigues staan ook bekend als de Mascarene eilanden. Ze zijn – zoals vele eilanden- zo’n 8 miljoen jaar geleden gevormd na vulkanische uitbarstingen. Het bijzondere is dat de eilanden op een oceaanplateau liggen, circa 150 meter onder de zeespiegel.

Op het zuidwestelijke puntje van Mauritius, tegenover de beroemde berg Le Morne Brabant, is het oceaanplateau op spectaculaire wijze zichtbaar. Vooral vanuit de lucht is het adembenemend schouwspel, waarbij ondiep en diep water samenkomen waardoor er en onderwater waterval tevoorschijn komt. Maar is dat ook zo?

Optische illusie

Wat je ziet is een optische illusie die wordt veroorzaakt door zand-en slibsedimenten die bewegen door de sterke onderwaterstromingen. Het is dus geen water dat over de steile rotswand stroomt en naar een diepte van 4000 meter valt; het is eigenlijk zand en slib dat door de stromingen van de oceaan over de rand wordt geblazen. In plaats van een onderwaterwaterval is het eerder een onderwaterzandval.

Dit natuurfenomeen is het beste te aanschouwen vanuit een vliegtuigje of helikopter. Of beklim de 500 meter hoge berg Le Morne Brabant die waanzinnig uitzicht geeft over het eiland en je enigszins de contouren kunt herkennen van het waterspektakel.

Leven als Mauritiaan

Tijdens de excursie  Mautourco’s staat “vis ma vie de Mauricien” centraal, wat betekent: leef mijn leven als Mauritiaan. Hierbij krijg je een kijkje in het dagelijks leven van Mauritianen. Bijvoorbeeld door mee te gaan naar markt of door op traditionele wijze vis te vangen. En tijdens de route Nou Artizan, een initiatief van  The Friendly Dodo, kom je als reiziger in contact met lokale kunstenaars en ambachtslieden. Voor deze unieke ervaring hebben zij in 2022 de Sustainability Awards gewonnen.

Kleine dorpjes en aanlegsteigers van Ponza. | Foto: Visit Ponza

3. Ponza, onbekend mooi eiland voor kust van Lazio

Tot voor kort hadden we er nog nooit van gehoord: de Pontijnse eilanden. Dit is een kleine archipel voor de kust van Lazio, Italië. Het grootste eiland hiervan is Ponza. De archipel heeft een rijke historische en geologische geschiedenis; want het ontstond miljoenen jaren geleden als uitvloeiing van de Vesuvius. Het tijdschrift De Smaak van Italië schrijft uitvoerig over deze vrij onbekende bestemming. Ponza en aanverwante eilandjes zijn geliefd onder de locals en bieden vooral rust en ontspanning voor de Romeinse en Napolitaanse jetset die de hectiek van de grote steden willen ontvluchten.

Veelbelovend eiland

Een weekend of midweek op Ponza klinkt veelbelovend met de bruisende oude haven die vol ligt met luxe boten en jachten, een veelzijdige lokale keuken van traditionele (vis)gerechten, de robuuste natuur en idyllische baaien, ruige rotsen en mysterieuze grotten.

Ook het kleinere eiland Palmarola schijnt erg fraai te zijn.

Sakkuddei man, Siberut | Foto:

4. Ongerepte wildernis op Siberut en Mentawai eilanden

Hoog op onze bucketlist staat Siberut, de grootste van de vier Mentawai eilanden. Siberut ligt ruim 150 kilometer van de westkust van Sumatra (Padang), Indonesië en beslaat circa 4000 km2. Onze fotograaf, Henk Bothof, is er in 1991 al eens geweest en herinnert zich onaangetaste jungles, uitgestrekte rivieren, stroompjes en bountyachtige zandstranden. Hier snorkel je tussen de koraalriffen en zwem je tussen kleurrijke vissen.

Sapokka en Sakuddei

Siberut is ook een bijzondere plek omdat hier nog authentieke, animistische en tribale volken als de Sapokka en Sakuddei leven en deze mensen te bezoeken zijn. Deze mensen wonen in traditionele long houses ook wel Uma’s genoemd (familiehuizen) en in field huizen. Hun manier van leven staat heel dichtbij de natuur. Zo jagen ze in de jungle met gifpijlen of gaan ze vissen. Ook hebben de meeste stammen hun eigen medicijnman of -vrouw die eeuwenoude geneesmiddelen produceren en voert de bevolking regelmatig rituelen uit.

Rijke biodiversiteit Siberut

Verder is Siberut een belangrijk eiland vanwege de rijke biodiversiteit. Naast ongerept oerwoud zijn er ook mangrovebossen, kustbossen en moerassen te vinden. Het eiland behoort deels sinds 1981 tot UNESCO werelderfgoed en in 1993 werd het westelijke deel van het eiland aangewezen als Nationaal Park. Hier ontstond het biosfeerreservaat uit, waar de Mentawaiaanse gemeenschappen leven. Zij vertegenwoordigen voor 90 procent de totale bevolking van het eiland.

Kwetsbaar gebied

De prachtige natuur en de traditionele levenswijze van de bevolking zijn echter ook broos. Zo staat in een programmarapport van UNESCO uit 2006 al hoe kwetsbaar het gebied is omdat “Externe invloeden van een snel veranderende wereld lokale gemeenschappen ertoe hebben aangezet om destructieve praktijken over te nemen, of buitenstaanders toe te staan ​​deze te gebruiken. (….) Dit zal onvermijdelijk leiden tot langdurige armoede en het verlies van hun prachtige voorouderlijk land.” Hierbij doelt UNESCO op grootschalige houtkap buiten het Nationale Park, dat een bedreiging vormt voor leefgebied van natuur, dier en mens.

UNESCO is destijds een partnerschap aangegaan met het Siberut Nationaal Park en het Directoraat-Generaal van Bosbescherming en Natuurbehoud (PHKA) van het Ministerie van Bosbouw en inheemse bevolkingsgroepen. Het doel van de samenwerking is om het natuurbehoud van het biosfeerresevaat te bevorderen en hierbij lokale gemeenschappen bij te betrekken.

Siberut National Park

In Siberut National Park, dat de westelijke helft van het eiland beslaat, leven naast sommige inheemse stammen, ongeveer 135 vogelsoorten, 31 zoogdieren en 864 platensoorten. Ook vind je hier een aantal diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen, waaronder enkele zeldzame apensoorten: de kloss Gibbon/dwerg siamang, de Mentawai makaak, de Mentawaiaanse bladaap en de stompe neusaap. Je kunt hier meerdaagse trekkingen doen om een goed beeld te krijgen van deze bijzondere plek.

Bij Socotra komt de semi-woestijn samen bij een prachtige kustlijn met ruige bergen. | Foto: Welcome to Socotra

5. Socotra, Galapagos van de Indische Oceaan

Misschien heb je eens gehoord van de zeldzame drakenboom? Deze weelderige bijzondere boom, die bekend staat om zijn felrode sap, ook wel drakenbloed genoemd, is alleen te vinden binnen de Socotra archipel. Deze archipel bestaat uit vier eilanden (Abd Al-Kuri, Samha en Darsa), waarvan Socotra het grootste is. De archipel ligt op ongeveer 380 kilometer ten zuiden van Ras Fartak, Jemen.

Supercontinent Gondwana

Socotra is een speciale plek vanwege diens uitzonderlijke geologie en rijke en onderscheidende flora en fauna. Het landschap is zeer uiteenlopend: van het Hagghier gebergte, kalkstenen hoogvlakten tot uitgestrekte kuststroken met een semi-woestijnachtig klimaat. Ooit maakte Socotra onderdeel uit van het prehistorische supercontinent Gondwana, voordat het zich zo’n 20 miljoen jaar geleden afscheidde. Daarom heeft Socotra zich onafhankelijk kunnen evolueren en leven er unieke planten (308 endemische soorten) en dieren voor die nergens anders voorkomen.

Zo’n 90 procent van de reptielen bijvoorbeeld leven alleen op deze eilanden, zoals de chamaeleo monachus, een zeldzame kameleon of de vogel genaamd Socotrahoningzuiger en er zijn boomkruipende slakken.

Socotra wordt door biologen en kenners vaak ‘Galapagos van de Indische Oceaan’ genoemd.

Belangrijke biodiversiteit Socotra

De biodiversiteit behoort dan ook tot een van de belangrijkste gebieden op Aarde. Sinds 2008 behoort de eilandengroep tot UNESCO werelderfgoed en wordt de biodiversiteit goed beschermd, hoewel er vele uitdagingen zijn door klimaatverandering, cyclonen en de aanhoudende onrust in Jemen.

Grotten en kamelen

Naast activiteiten als wandelen, snorkelen en rondtrekken, zijn er vele grotten te bezichtigen. In 2001 ontdekte Belgische wetenschappers zelfs eeuwenoude kunst in de grot van Hoq. Ook zijn er hoge zandduinen – die aan Namibië doen denken- waar je overheen kunt ploeteren en is het mogelijk om trektochten te maken met kamelen door het binnenland.

socotra-island-grot
Een van de vele grotten op Socotra.

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Read more stories and tips

We have not found this blog