Als muziekjournalist voor Jazzism en Pianist ben ik omringd door nieuwe releases en daarom deel ik graag vijf favoriete recente jazztravel albums waarbij natuur, reizen en muziek samensmelten. Aandacht voor Karl Seglem, Vivienne Aerts, Tico Pierhagen, Fie Schouten en Sanne Sanne.
Tekst: Angelique van Os
1. Karl Seglem – Mytevegar & Ei Aing Grønt
De Noorse saxofonist, geithornist en componist Karl Seglem brengt al jaren folklore, hymns en avontuurlijke jazz samen, geïnspireerd door de ruige Noorse natuur. Op zijn laatste album, Mytevegar, komen traditionele mythen en realiteit samen. Ei Aning Grønt (A Sense of Green) is zijn 41ste plaat en die verwijst naar verschillende elementen; van de kleur groen tot de associatie met natuur en het klimaat. Intrigerende muziek met een geheel eigen sound en wie z’n ogen sluit waant zich met gemak tussen de fjorden en uitgestrekte vlakten.
Lees ook het artikel dat ik over hem schreef in Krant van de Aarde.
2. Vivienne Aerts – Typuhthâng
De van origine Nederlandse vocaliste Vivienne Aerts woont al jaren in New York. Afgelopen voorjaar bracht ze het omvangrijke album Typuthâng uit. Oud nieuws denk je wellicht, maar dit is een te mooi project om niet te noemen.
100 vrouwelijke muzikanten
Want Aerts geeft de plaat een vervolg door dit jaar maandelijks podcasts te delen op Spotify met diverse gasten die meespeelden op dit ambitieuze album. Typuhthâng (je spreekt het uit als Typ of thing) is een muzikale uitwisseling met 100 (!) vrouwelijke muzikanten en makers uit de hele wereld, die de vrouwelijke cacaoboeren van Virunga State Park, Congo ondersteunen. Uit Nederland spelen onder andere Hermine Deurloo, Susanne Alt en Maria Mendes mee.
Original Beans Chocolate
Door samen te werken met Original Beans Chocolate en een collectieve vrouwelijke stem te vormen, benadrukt Aerts het belang van duurzaamheid in de landbouw, evenals hoe vrouwen kunnen worden versterkt binnen de beroepsbevolking.
Femmes de Virunga
De Femmes de Virunga zijn een cacaoboerderijcollectief bestaande uit 1500 vrouwen in de Democratische Republiek Congo, opgericht in 2008 door Original Beans. Met dit initiatief gaven zij vrouwen de middelen om de extreme ontberingen als gevolg van de instabiele politieke omstandigheden in Congo te overwinnen.
Wie de cd of vinyl aanschaft krijgt er een prachtig vormgegeven boekje bij over het project en natuurlijk een reep fairtrade chocolade geproduceerd door de Femmes de Virunga. Ook draag je bij aan het planten van nieuwe cacaobomen. Hoe tof is dat!
3. Tico Y Aguabajo – Danzando
Pianist en componist Tico Pierhagen (Pasto, 1975) is opgegroeid in Nederland, maar komt van origine uit Colombia. Sinds 2008 bezoekt hij regelmatig zijn thuisland waar hij zijn (muzikale) familie heeft ontdekt en daardoor zijn eigen muzikale signatuur heeft ontwikkeld de afgelopen jaren. Zijn laatste album getiteld Danzando, is een voortzetting van zijn eerdere werken maar gepresenteerd als een nieuw concept. De focus van deze plaat ligt op compacte nummers en meer dansbare funk georiënteerde muziek.
Onder zijn bandnaam Tico Y Aguabajo combineert de toetsenist voor het eerst dansbare Colombiaanse latin ritmes, zoals cumbia en clave (een doorlopend ritmisch patroon), met westerse invloeden à la James Brown en Maceo Parker. Voeg daar energieke blazersthema’s en vrolijke percussie aan toe, en een eigen sound is geboren. Pierhagen werkt zowel met Nederlandse als Colombiaanse musici; met speciale gasten percussiester Samuel Torres en vocaliste/percussioniste Gianna Tam.
Lees in Krant van de Aarde mijn interview met Tico.
Tico Y Aguabajo is te zien op 18 april in Patronaat (Haarlem), 28 april in Metropool (Hengelo) en 8 juni op Waddensea Jazz.
4. Fie Schouten – VOSTOK Remote Islands
Klarinettiste Fie Schouten liet zich voor haar laatste album en gelijknamige project VOSTOK Remote Islands inspireren door een boek van Judith Schalansky uit 2009: De atlas van afgelegen eilanden. Vijftig eilanden waar ik nooit naartoe ben geweest en ook nooit zal kom. Een interessant gegeven. Samen met haar trio, bestaande uit Vincent Courtois op cello en Guus Janssen op toetsen, brengt Schouten sferische, geïmproviseerde en experimentele muziek waarbij alles draait om verkenning en verbeelding. Flora en fauna komen tot leven. Je kunt de zee en golven bijna horen klotsen. Niets ligt vast en alle indrukken zijn nieuw.
Onbereikbare wereld
De muziek ademt tegelijkertijd een bepaalde mate van onbereikbaarheid, van verlangen en het betreden van een wonderlijke, onbekende wereld. Het trio gaat met rijke klanken en vol emotie het avontuur van de eilanden tegemoet. Deze elementen vormen de verbinding met het boek van schalansky en het dromen over ver afgelegen eilanden wordt alleen maar groter na het luisteren van dit samenspel. Ieder geïmproviseerd stuk op Vostok: Remote Islands klinkt als een eigen eiland, bewoond of onbewoond.
5. Sanne Sanne – Mountain Child
Haar plaat Mountain Child (Zennez Records) is al een tijdje uit, maar toch de moeite waard om te vermelden, want d Nederlandse vocaliste en percussioniste Sanne Sanne (Sanne Huijbrechts) brengt met haar heldere stem, eigenzinnige percussiespel sprookjesachtige en avontuurlijke liedjes. Ze verruilde haar drukke leven in Amsterdam tijdelijk in voor de stilte, leegte en schoonheid van de Europese bergen waar ze als kind vele wandelvakanties doorbracht. Met een kalimba (duimpiano) op zak schreef ze bijna de basis voor haar plaat Mountain Child dat verder gaat over de zoektocht naar vrijheid, volwassenheid en gemeenschap.