5x Pure Plek: van vulkaan Erta Ale tot Noors Arctic hideaway

In de rubriek Pure Plek nemen we je mee naar bijzondere afgelegen plekken in de wereld. Naar hidden gems en pareltjes die aandacht verdienen, zoals het Tawang klooster, heetste plek Erta Ale en strandparadijs Whariki beach.

Tekst: Angelique van Os

tawang-klooster-India-Henk-Bothof

1. Tawang klooster, India

Schurend tegen het dak van de wereld, en ingesloten tussen het grensgebied van China en Bhutan, ligt het verscholen stadsdistrict Tawang. Het behoort tot de Indiase deelstaat Arunchal Pradesh en is gelegen in de vallei van Tawang Chu, langs een oude karanvaanroute. Door de veranderlijke weersomstandigheden kan het gebied lastig bereikbaar zijn. Dat ondervond fotograaf Henk Bothof aan den lijve, toen hij tijdens zijn tweede bezoek in 2009 vijf dagen langer moest blijven vanwege hevige sneeuwval. De cultuur van Tawang is sterk beïnvloed door de Tibetanen en de boeddhistische manier van leven.

Beroemd klooster

De locatie van de stad is niet alleen prachtig, het is vooral geroemd vanwege het op een na oudste en grootste klooster van Azië: de Tawang Ganden Namgyal Lhatse, dat onderdeel uitmaakt van Gompas, een aantal kloosters uit het gebied.

Het klooster ligt twee kilometer buiten het stadje, boven op een berg en telt drie verdiepingen. Het wordt omsloten door een ruim 280 meter lange muur. Binnen het complex bevinden zich 65 woongebouwen, waaronder een basisschool en museum. De bibliotheek van het klooster heeft waardevolle oude geschriften, voornamelijk Tibetaanse en boeddhistische Kangyur en Tengyur.  

Heilige plek

Zijn naam dankt het klooster aan een eeuwenoude legende. Het paard van de stichter, Merag Lodroe Gyamtso, zou namelijk rond 1680-81 de huidige goddelijke locatie hebben ‘uitgekozen’. De monnik Gyamtso was door de vijfde Dalai Lama op missie gestuurd om een klooster te stichten. Na een intense zoektocht slaagde hij er niet in om een geschikte locatie te vinden en trok zich terug om te bidden en schuilen in een grot. Toen hij verder wilde trekken, bleek zijn paard te zijn verdwenen. Hij vond het dier grazend op de bergtop Tana Mandekhang, waar voorheen het paleis was gevestigd van koning Kala Wangpo. Voor Gyamtso was dit een goddelijk signaal en zo vestigde hij zijn klooster op deze heilige plek.

Serene en vredige sfeer

Ruim 400 jaar later ademen het klooster en diens bewoners nog altijd een serene en vredige sfeer. Henk herinnert zich vooral de hartelijkheid van de monniken; het samen theedrinken, de kamers gevuld met kaarsen en de meditatieve gezangen. En hoe bijzonder het is om een indruk te krijgen van het sobere leven van de boeddhisten. Wie weet vind je in het kantoortje van de hoofdmonnik nog wel foto’s van Henk, want die schijnen op zijn kast te staan.

Extra tips: bezoek ook de Gorsam Chorton Zemihang stupa (92 km van Tawang) en Nuranang waterval op circa 40 km van Tawang. Voor meer info kijk HIER.

Fotografie: Henk Bothof

kaart-Tawang-India

2. Arctic Hideaway, Noorwegen

Ver van de bewoonde wereld, in het noorden van Noorwegen, ligt op een uur varen van havenplaats Bødo het bijzondere verblijf The Arctic Hideaway. Hier kun je vanaf het eiland Fleinvær genieten van de rauwe Noorse natuur met waanzinnig uitzicht over een prachtige archipel. Het is een pure plek waar je vooral niets hoeft en alles mag. Relaxen, resetten, een goed boek lezen en opgaan in je eigen gedachten en je daardoor laten leiden. En natuurlijk dichter bij de natuur komen, want op het eiland is niets dan dat. Er zijn slechts een aantal andere bewoners, maar winkels, moderne infrastructuur en auto’s ontbreken.  

Onderdompelingskamer

Het compacte complex bestaat uit tien huizen, waarvan het hoger gelegen iconische Tower House een ware eyecatcher is. Vier huizen dienen als slaapkamers voor maximaal 8 tot 10 mensen en geven toegang tot andere multifunctionele ruimten. In het Noors heet The Arctic Hideaway Fordpingsrommet, dat onderdompelingskamer betekent. En dat is precies de missie van de bedenkers: ze willen hun gasten bedwelmen met een oase van rust. Ook je hond is welkom en je kunt heerlijk naar de sauna.

Broeinest voor creativiteit

Daarnaast is er ruimte voor creativiteit, voor bezinning en nieuwe ideeën. Voor het samenbrengen van gelijkgestemden. Het is namelijk voor kunstenaars mogelijk om (als artist in Residence) één of meerdere ruimtes te huren die kunnen dienen als atelier of muziekstudio. Founder Håvard Lund is ook componist en heeft zich laten inspireren door deze fascinerende plek. Hij geeft anderen graag ook die gelegenheid om te werken aan nieuwe creatieve projecten.

Actief

Wie de omgeving wil verkennen of iets meer actie zoekt, kan excursies aanvragen. Zo is het mogelijk om per kano of boot de nabijgelegen eilandjes te bezoeken, vogels te kijken, op zoek te gaan naar schelpen en mosselen en of te wandelen naar de hoogste bergtop (990 meter hoogte). Informeer hierbij wel wat de beste reistijd is om bepaalde activiteiten te ondernemen of je bezoek te plannen. Weersomstandigheden en temperatuur zijn nogal wisselend per seizoen en het vervoer van en naar het eiland verschilt nogal per zomer/winter.

Een verblijf in The Arctic Hideaway is niet goedkoop en varieert nogal per arrangement, maar dan heb je ook wat.

Nog meer lezen over Noorwegen? Kijk HIER voor tips in Kristiansand (tip 2).


3. Whariki Beach & Totos Café, Nieuw-Zeeland

Wie het Zuidereiland bezoekt, ontkomt niet aan een van de grote highlights: Abel Tasman. Dit is het best bezochte nationale park van Nieuw-Zeeland, wat vooral te danken is aan de parelwitte stranden, de idyllische baaien en de beboste heuvels, die in het noorden overgaan in regenwoud . Abel Tasman grenst aan een van de grootste parken op het Zuidereiland, Kahurangi.

Cape Farewell

Toch zijn er een aantal plekken waar je nauwelijks mensen tegenkomt, zoals het afgelegen Cape Farewell en Wharariki Beach, het noordelijkste puntje van de kustlijn. We kiezen niet voor de directe route naar het strand, maar maken een omweg langs en door de weilanden waar diverse kuddes schapen grazen. Na een klein half uurtje komt het pad uit in het weiland dat grenst aan een verrassende oase van exotische palmbomen en een pittoresk meertje waar vogels broeden en ronddartelen.

Een stukje verder verschijnt een hek met daarachter een slingerachtig bospaadje dat uitkomt bij een adembenemend strand. Lange tijd hebben we deze idyllische plek helemaal voor onszelf. Hoewel, we hebben gezelschap van een zeehond  die op gepaste afstand de show steelt met rollen in het zand. Helaas kunnen we vanwege de opkomende vloed niet naar de andere kant van het strand lopen, maar dat heeft ook wel iets magisch, want dit is een waar paradijsje. Een pure plek pur sang.

Eten met fantastisch uitzicht

Voor eten met geweldig uitzicht kun je terecht bij Totos Café & Gallery. De vergezichten over Wainui Bay zijn adembenemend. Totos Café & Gallery ligt een kleine drie kilometer van de Wainui Falls, waarmee je een mooie wandeling kunt combineren, want deze watervallen zijn zeker de moeite waard en niet druk bezocht. Dit gebied ligt aan de ‘rustige’ kant van Abel Tasman. De reden dat hier in het niemandsland op een berg een pizzeria annex café zit, heeft te maken met goedkope grond en aan de andere zijde van de berg, op circa tien kilometer, zit een DOC (Department of Conservation) camping die regelmatig vol staat.

In het café zijn kleine wisselende exposities te zien, en het personeel is deels van Franse afkomst. Een eigenzinnige combinatie. De kwaliteit van zowel de steenoven bereidde pizza’s, als de flat-white van biologische koffie is prima en de prachtige omgeving maakt het plaatje compleet. Overigens kun je hier ook gluten-vrij en vegetarisch eten.  

Totos Cafe & Gallery 400 Totaranui Road | totoscafegallery@gmail.com| +64 (0)21 187 1849

Fotografie: Angelique van Os


4. Los Roques, Venezuela

Venezuela is gezien alle politieke onrust niet de meest gangbare reisbestemming, maar qua natuur en ongereptheid heeft het veel te bieden. In 2017 bezocht Henk het Latijns- Amerikaanse land en stuitte op Los Roque. Dit is een eilandenarchipel met parelwitte stranden, dat jaarlijks slechts 50.000 (voornamelijk Venezolaanse) bezoekers trekt. Het ligt 160 kilometer ten noorden van de kust van Caracas.

De archipel bestaat uit circa 350 eilanden, waarvan Gran Roque als enige bewoond is. Er wonen circa 150 families. Los Roques staat bekend om het ongelofelijke kristalheldere water in verschillende blauwtinten. Daarnaast vormt het gebied met zijn 225.000 hectare het grootste marinepark van de Caraïben. Overigens vind je er mangrove moerassen waar veel leven floreert, evenals onaangetaste koralen. Een uniek ecosysteem dus.

Activiteiten Los Roques

Qua activiteiten zit het ook goed: je kunt er eilandhoppen, duiken, snorkelen, kite surfen, vliegvissen of vogels spotten. Op het eiland Dos Mosquises vind je een onderzoekscentrum voor zeeschildpadden, met een speciaal broedprogramma en informatiecentrum voor bezoekers. Voor meer info kijk hier.

Fotografie: Henk Bothof


5. Erta Ale, Ethiopië

In het noordoosten van de Afar regio ligt de Danakil Depression. Het Ethiopische gebied is met gemiddeld 34.4C een van de heetste plekken op aarde. Maar ook is het er zeer droog, er valt slechts 100 tot 200 mm regen per jaar. En verder is het een van de laagst gelegen locaties ter wereld; 125 meter beneden zeeniveau. Bovenal is hier de vulkaan Erta Ale zeer actief en kun je die van dichtbij bekijken.

Kokend lavameer

De actieve vulkaan Erta Ale is volgens Henk mede dankzij diens kokende lavameer, een van de meest indrukkende fenomenen die hij heeft gezien in Ethiopië. Henk bezoekt Ethiopië al ruim twintig jaar en is er achttien keer geweest. Henk: “Om de vulkaan te bereiken moet je ruim 80 kilometer rijden over een van de slechtste wegen ter wereld, maar de condities vergeet je snel dankzij het schitterende, bijna buitenaardse landschap.”

Vulkanisch vuurwerk

Na de turbulente road trip volgt een pittige trekking van drie à vier uur. Je komt aan in het donker zodat de ervaring van het kokende, lichtgevende en exploderende lava nog intenser is. Je kunt uren aan de rand van de Erta Ale vulkaan staan om van dichtbij, maar op gepaste afstand, dit vuurwerk in puurste vorm observeren.

Lees ook de Photo Story over de zoutvlakte van de Danakil.

Fotografie: Henk Bothof

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Read more stories and tips

We have not found this blog