7X game drives tips Afrika: van observatie tot keuzes maken

Wanneer je in Afrika bent, dan zijn game drives een van de spannende activiteiten. Hieronder delen we zeven tips die handig zijn om wild te spotten.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

botswana-linyati-luipaard-brug
Even goed de omgeving scannen.

1. Zorg voor de juiste timing

Ga voor spannende game drives ‘s ochtends vroeg voor of tegen zonsopgang op pad. Of aan het einde van de dag. Dan is het licht het beste om te fotograferen en zijn roofdieren actief. Tevens trotseer je zo de ergste hitte.

2.Observeer

Wees zo stil mogelijk en kijk goed richting struiken en bomen. Dat zijn goede schuilplaatsen voor katachtigen.  Neem je verrekijker mee en screen regelmatig de omgeving af. Daarnaast is de kans vrij groot dat je bij een waterplaats wild zult treffen.

3.Camoufleer jezelf

Het is een open deur, maar draag geen opvallende gekleurde kleding. Bij een walking safari kun je beter ook geen wit of zwart dragen, want dat kunnen roofdieren associëren met de staart dan wel het achterwerk van een prooidier. Of ze zien je als concurrentie. Je zult gek staan te kijken als er plotseling en leeuw achter je staat. Draag groene, beige of bruine kleuren. Donkerblauw is ook goed.

4. Houd je aan de regels

Het is een enorm cliché, maar het gebeurt te vaak dat mensen eigenwijs zijn: blijf altijd in de auto! Tenzij je gids zegt dat het veilig is om er uit te komen. Zolang je in de auto zit zal bijvoorbeeld een katachtige je niet zien als een bedreiging, maar als onderdeel van een object. Klim je uit de auto, dan wordt het een ander verhaal.

Luister naar instructies

Ga ook niet zo maar staan of maak geen snelle bewegingen in de auto wanneer je vlakbij grote dieren bent. Ze kunnen schrikken of zich bedreigd voelen. Houd dan ook altijd voldoende afstand. Wilde dieren zijn altijd onberekenbaar, dus luister goed naar de instructies van de gids. Hij of zij weet precies hoe ze een bepaald dier moeten ‘lezen’ en moeten reageren op hun gedrag.

5. Zorg voor taakverdeling

Om zoveel mogelijk de beleving en herinnering te behouden van de dieren die je gespot hebt, kun je onderling afspreken dat de een filmt en de ander fotografeert.

6. Lees je in

Verdiep je van te voren in dierensporen en ontlasting. Ook helpt het als je weet welke dieren (en planten) je kunt tegenkomen op de desbetreffende locatie. Zo kun je zelf onderweg ook deelnemen aan het ‘spel’ en vergroot je de kans op succes. En misschien maak je wel indruk op de gids.

7. Maak een keuze

Neem de tijd: mocht je een luipaard of cheeta hebben gevonden, overleg dan met  je gids (en overige reizigers) of je wat langer kunt blijven. Je kunt veelal beter kiezen om één dier(en familie) te zien, dan van alles een beetje of net niets. Het is bijzonder om dieren van dichtbij te mogen observeren en het moment is zo voorbij. En zelfs als ze gevonden zijn, dan loont het wachten. Dieren komen bijna altijd in beweging en dan kan het pas echt interessant worden!  

Ander spoor

Wanneer je op voorhad mogelijk tegen een ander spoor aanloopt, overleg dan met je gids wat de beste kansen biedt. Als je cheeta’s in je hoofd hebt, maar je vindt sporen van een leeuw en dan kans is groot dat je de leeuw(en) kunt traceren, maak dan een weloverwogen keuze.

botswana-gamedrive-jonge-leeuw
botswana-gamedrive-olifant-met-jong

                                                                                                          

Lees HIER het verhaal over klassieke game drives door Botswana. 

botswana-bijeneters

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Read more stories and tips

We have not found this blog