Surfen kun je als de beste op Barbados, want het Caribische eiland is zoveel meer dan de geboorteplaats van rum en sterren als Rhianna, cricketlegende Sir Garfield Sobers en de vele feesten. Barbados is bijvoorbeeld een paradijs voor surfers en marine avonturiers. Combineer dat fijne surfleven met pittoreske vissersdorpjes, afgelegen stranden en duikhotspots, en je voelt je als God in Frankrijk.
Tekst: Angelique van Os | Fotografie: ©The Barbados Tourism Marketing Inc. /Check-in PR
1. Barbados Soup Bowl
Het grootse surfkampioenschap in het Caraïbisch, het World Surf League Barbados Surf Pro QS 5000 evenement, vindt plaats aan het beroemde Soup Bowl strand, gelegen aan de oostkust van het eiland Barbados. De geliefde baaistroomt dan vol met surfers van over de hele wereld, die zich storten op ’s werelds beste golven. De golven zijn hier in trek vanwege de krachtige branding. Soup Bowl dankt zij naam aan de krullende voorkant van de golf (de bowl), terwijl het witte water na het breken van de golf wordt beschouwd als de ‘soup’. De golven zijn het mooiste tussen november en april.
2. Freights Bay & Oistins Bay Garden
De ligging van het eiland is vrij uniek en daardoor komen er golven vanuit alle windrichtingen. Overigens is het ook een prima hotspot voor beginnende surfers of alleen al fantastisch om naar te kijken. Aan de zuidkust bij Freights Bay, zijn er ideale omstandigheden om te leren surfen. De stroming is hier minimaal en als bonus kun je hier mogelijk de ereburgers van Barbados aantreft: de schildpadden.
Daarnaast ligt Freights Bay lop een steenworp afstand van Oistins Bay Garden; een culturele schat waar je heerlijke lokale gerechten kunt eten. Vrijdag is het een drukke bedoeling, want dan lijkt het hele dorp uit eten te gaan.
3. Brandons/Drill Hall
Eveneens aan de zuidkust ligt Brandons, ook bekend als Drill Hall. Ook dit is een geliefde surfspot voor waterratten van elk niveau. Hoofdstad Bridgetown ligt hier om de hoek en is ook zeker de moeite waard. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
4. Mayrocks Bay, een verscholen paradijs
In de afgelegen noordwesthoek van het eiland ligt Maycocks Bay, een verborgen juweeltje voor ervaren (kite) surfers en rustzoekers. Je schijnt echt te moeten zoeken naar de ‘ingang’ van de baai en je komt er alleen per auto (4×4), waarna je te voet verder moet langs de steile kliffen. Je moet in ieder geval langs de oude ruïnes van Maycock’s Fort – vernoemd naar de oude landeigenaar Thomas Maycock-, waar volgens lokale geruchten ergens een schat begraven moet liggen die nooit is gevonden…..
5. Snorkelen en duiken tussen subtropische vissen
Het kleine witte zandstrand van Maycocks Bay is omringd door een hoge klif en een dikke rij bomen, waardoor je hier in alle rust kunt genieten van een klein stukje paradijs. De zee schijnt hier wel vrij onstuimig te zijn met een sterke onderstroom en hoge golven. Wel oppassen met zwemmen dus; het wordt eigenlijk afgeraden. Snorkelen en scubaduiken in het rif is wel mogelijk, want het krioelt hier van diverse tropische vissen, zoals barracuda’s, roggen en reuzekogelvissen.
Barbados is in tegenstelling tot veel andere eilanden in de Caraïben die een vulkanische oorsprong hebben, voornamelijk gevormd uit koraal. Daarom zijn de duikomstandigheden het hele jaar goed, evenals de watertemperatuur. Vlakbij Maycocks Bay ligt het vissersdorpje Six Men’s. Hier kun je duiken naar de Pamir, een bijna intact gezonken vrachtschip, dat op 60 voet op de oceaanbodem ligt. Ook leuk voor beginnende duikers
6. North Point
Ooit was het North Point Surf Resort een veelbezocht hotel waar de jetset op watersportgebied verbleef, evenals beroemde sterren en US-soldaten van de Marine waren er gestationeerd. Hoe triest is nu de aanblik van dit verlaten en verpauperde complex. Journalist Michach B. Rubin schreef er een interessant stuk over. Hoe dan ook, de gelijknamige surfspot is nog wel steeds intact en een uitdagende plek voor ervaren surfers.
7. Animal Flower Cave
Op dezelfde route als North Point kom je langs de Animal Flower Cave. Het is misschien inmiddels wat toeristisch, maar het is de enige toegankelijke zeegrot van het eiland die direct uitkomt in de Atlantische Oceaan en die je al zwemmend kunt bereiken. De grot dankt zijn naam aan de zeeanemonen die in de bassins van de grot te vinden zijn. Omdat er veel oxidatie van koper en ijzer in de wanden van de grot zit, hebben zich allerlei interessante kleurformaties gevormd van groen en bruin. Daarnaast kan het zijn dat je tussen de schilpadden zwemt of hagedissen treft op de muren.
Familie Ward
Boven de grot is een gelijknamig restaurant die gerund wordt door de familie Ward, die sinds 1925 eigenaar is van het terrein (dus ook de grot). De Wards bieden ook begeleide tours met ervaren gidsen aan naar de grot, waarbij ze soms nogal sterke- maar vermakelijke- verhalen schijnen te vertellen.
Barbados Sailing Week
Nog meer actie op het water vind je tijdens de Barbados Sailing Week, van 10 tot en met 22 januari 2025. Hier valt onder andere de beroemde The Mount Gay Round Barbados Race onder die plaatsvindt op 21 januari. Kite surfers en wingfoilers kunnen tegen elkaar racen op 18 en 19 januari 2025.
Meer weten of Barbados over de rijke cultuur, lokale gastronomie of de adembenemende natuur van Barbados Wildlife Reserve, kijk dan HIER.
Boektip: Surf, Waves of Living
Een must have voor surfliefhebbers is het boek Surf, Waves of Living (Loft).
Dit koffietafelboek dat vol staat met foto’s en inspirerende quotes, onderschrijft surfen als een levensfilosofie. De essentie van surfen gaat namelijk veel verder dan het golven en een hippiecultuur. Auteur Sergio Asensio heeft zich ondergedompeld in de surfwereld en toont in verschillende hoofdstukken aan de hand van verhalen en achtergrondinformatie de diversiteit van deze levensstijl, interessante bestemmingen en invloedrijke surfers.Zo deelt Mariona Pujols, (goed voor 2,5 miljoen volgers) haar visie en ervaringen op surfen en het dagelijks leven. Verder toont de Alaia Group, pioniers op kunstmatige golven, hoe innovatie de surfervaring herdefinieert en ons verder brengt dan stranden.
Surfboards en luxe
Ook is er aandacht voor de ontwerpers van Polen Surfboards. De makers van kampioensboards delen hun ontwerpgeheimen en passie voor de golven. Luxe en natuur komen aan bod in het hoofdstuk Villa’s op Bali, waar directe toegang is tot de beste golven. Dit boek nodigt ons uit om deze exclusieve bestemmingen te verkennen, waar surfen een levensstijl op zich wordt.
SurfAid
Naast de sport en alles wat daarbij komt kijken, belicht de auteur ook de samenwerking met NGO’s en fondsenwerving voor goede doelen om lokale gemeenschappen te kunnen ondersteunen, zoals het event SurfAid Cup. Kortom, Surf is verre van een standaard boek en ondanks dat de fotokwaliteit nogal wisselt, is het een mooie kennismaking of verdieping met de fascinerende surfwereld.
Hardcover | Prijs: €50 | Aantal pagina’s: 279 | Formaat: 25×29| Uitgever: Loft | Taal: En