8 tips hoe bezoek je tribale volken

Henk komt al dertien jaar bij de Suri-mensen in Ethiopië, die ver van de bewoonde wereld leven zoals ze dat duizend jaar geleden ook al deden. Ook heeft hij de Yanomami indianen in Venezuela bezocht, is hij bij de Dani in Papoea-Nieuw Guinea geweest en maakte hij het boek, Pure India, over tribale volkeren van India. Soms ontmoet hij andere reizigers en ziet helaas te vaak respectloos gedrag jegens de inheemse volken. Dus als je naar de Himba’s van Namibië, de Paduang-vrouwen (longnecks) van Myanmar of de Dhuka nomaden in Mongolië toe wilt, check dan ons onderstaand lijstje.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

1. Verdiep je in het gebied 

Het is een open deur, maar veel toeristen slaan dit over. Wie tribale stammen wil bezoeken die nog volgens eeuwenoude tradities en gewoonten leven en dichtbij de natuur staan, wonen veelal in afgelegen gebieden. Dat vergt de nodige voorbereiding. Laat je goed voorlichten door een lokale agent die de taal spreekt van de desbetreffende stam, zodat je goed kunt communiceren.

2. Maakt eerst contact, en stel je daarbij nederig op  

Acclimatiseer eerst een à twee dagen, zodat de mensen aan jou kunnen wennen en jij aan hen.

3. Ga niet direct fotograferen  

Het zijn mensen geen objecten!

4. Vraag toestemming  

Als je wilt fotograferen, vraag via de tolk/gids altijd om toestemming aan het stamhoofd of het toegestaan is om plaatjes te schieten.

 5. Houd het luchtig       

Als je zover bent om te fotograferen, houd het dan speels en betrek de mensen bij wat je doet. Dan tonen ze veelal nieuwsgierigheid. Helemaal wanneer je ze de foto’s laat zien en dit op een luchtige manier presenteert. 

“Ik praat altijd in het Nederlands tegen de mensen die ik fotografeer. Ze snappen er niets van, maar ze merken dat ik ontspan en ze vinden die vreemde taal vaak wel grappig. Er hangt dan al snel een hele amicale, informele sfeer en dat is zowel voor de mensen als voor mij ontspannen fotograferen.”

Henk Bothof
pure-india-stammen-lambadi-vrouw
Lambadi vrouw

6. Creëer vertrouwen    

Hoe langer je bij tribale stammen verblijft, hoe groter de kans dat je bijzondere rituelen, dan wel gewoonten mag bijwonen. Een verblijf draait om wederzijds vertrouwen. Denk aan minimaal vier dagen. Een bezoek van een dag is te kort om goed contact te maken.

7. Deel niets uit   

Geef kinderen geen snoep of geld en deel geen westerse attributen uit. Je bezoek moet geen inbreuk maken op het dagelijks leven van de mensen. Tenzij het – in overleg- een soort ruilwaarde heeft voor de lokale bevolking.

8. Koop geen onvervangbare voorwerpen   

Nomaden en tribale stammen jagen bijvoorbeeld met authentieke voorwerpen, zoals pijl en boog. Dat hebben ze nodig om te overleven. Ook sieraden of attributen die van de voorouders zijn geweest en gebruikt worden bij bijzondere rituelen zijn onvervangbaar. Dit besef dringt vaak pas later door als de mensen het object kwijt zijn en de toe-risten vertrokken. Henk: “Natuurlijk koop of krijg ik wel eens mooie attributen van de volken die ik bezoek. Maar ik vraag altijd – ook aan mijn gids/tolk- in hoeverre het belangrijk is voor de stam om dit in de familie te houden.”

   

TAGS

Vond je dit artikel leuk? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lees meer verhalen en tips

dolomieten-zuid-tirol-dt-henk-bothof Natuur

Huttentocht Dolomieten: 48 uur wandelen door natuurpracht

Zuid-Tirol barst ervan: adembenemende huttentochten dwars door de ruige Dolomieten. De Dolorama …

Lees meer
panorama-alpinn-kronplatz-dolomieten-henk-bothof Mensen & Cultuur

Messner Mountain Museum en andere blikvangers van Kronplatz Zuid-Tirol

Kronplatz staat vooral bekend als de populairste skiberg van Zuid-Tirol. De troef …

Lees meer
pauliina-syrjälä-ulla-nikula-muziek-van-finland-rik-van-boeckel-kopie Mensen & Cultuur

Muziek van Finland: eeuwenoude instrumenten blijven geliefd

Finland staat bekend om rust en ongerepte natuur. Maar door de wat …

Lees meer
kaapverdische-muziek-arlinda-lima-rik-van-boeckel Mensen & Cultuur

Kaapverdische muziek brengt verbinding

Cesária Évora (1941-2011) maakte Kaapverdische muziek wereldberoemd. Haar spirit en die van …

Lees meer