7x Barbados: surfen, snorkelen en zwemmen in zeegrotten

Surfen kun je als de beste op Barbados, want het Caribische eiland is zoveel meer dan de geboorteplaats van rum en sterren als Rhianna, cricketlegende Sir Garfield Sobers en de vele feesten. Barbados is bijvoorbeeld een paradijs voor surfers en marine avonturiers. Combineer dat fijne surfleven met pittoreske vissersdorpjes, afgelegen stranden en duikhotspots, en je voelt je als God in Frankrijk.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: ©The Barbados Tourism Marketing Inc. /Check-in PR

josh-burke-thunder-bay
Surfer Josh Burke bij Thunder Bay.

1. Barbados Soup Bowl

Het grootse surfkampioenschap in het Caraïbisch, het World Surf League Barbados Surf Pro QS 5000 evenement, vindt plaats aan het beroemde Soup Bowl strand, gelegen aan de oostkust van het eiland Barbados. De geliefde baaistroomt dan vol met surfers van over de hele wereld, die zich storten op ’s werelds beste golven. De golven zijn hier in trek vanwege de krachtige branding. Soup Bowl dankt zij naam aan de krullende voorkant van de golf (de bowl), terwijl het witte water na het breken van de golf wordt beschouwd als de ‘soup’. De golven zijn het mooiste tussen november en april. 

Ocean-Gittens-soupbowl-barbados
Surfer Ocean Gittens bij Soup Bowl.

2. Freights Bay & Oistins Bay Garden

De ligging van het eiland is vrij uniek en daardoor komen er golven vanuit alle windrichtingen. Overigens is het ook een prima hotspot voor beginnende surfers of alleen al fantastisch om naar te kijken. Aan de zuidkust bij Freights Bay, zijn er ideale omstandigheden om te leren surfen. De stroming is hier minimaal en als bonus kun je hier mogelijk de ereburgers van Barbados aantreft: de schildpadden.

Daarnaast ligt Freights Bay lop een steenworp afstand van Oistins Bay Garden; een culturele schat waar je heerlijke lokale gerechten kunt eten. Vrijdag is het een drukke bedoeling, want dan lijkt het hele dorp uit eten te gaan. 

Een van de vele fraaie stranden van Barbados.

3. Brandons/Drill Hall

Eveneens aan de zuidkust ligt Brandons, ook bekend als Drill Hall. Ook dit is een geliefde surfspot voor waterratten van elk niveau. Hoofdstad Bridgetown ligt hier om de hoek en is ook zeker de moeite waard. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

4. Mayrocks Bay, een verscholen paradijs

In de afgelegen noordwesthoek van het eiland ligt Maycocks Bay, een verborgen juweeltje voor ervaren (kite) surfers en rustzoekers. Je schijnt echt te moeten zoeken naar de ‘ingang’ van de baai en je komt er alleen per auto (4×4), waarna je te voet verder moet langs de steile kliffen. Je moet in ieder geval langs de oude ruïnes van Maycock’s Fort – vernoemd naar de oude landeigenaar Thomas Maycock-, waar volgens lokale geruchten ergens een schat begraven moet liggen die nooit is gevonden…..

5. Snorkelen en duiken tussen subtropische vissen

Het kleine witte zandstrand van Maycocks Bay is omringd door een hoge klif en een dikke rij bomen, waardoor je hier in alle rust kunt genieten van een klein stukje paradijs. De zee schijnt hier wel vrij onstuimig te zijn met een sterke onderstroom en hoge golven. Wel oppassen met zwemmen dus; het wordt eigenlijk afgeraden. Snorkelen en scubaduiken in het rif is wel mogelijk, want het krioelt hier van diverse tropische vissen, zoals barracuda’s, roggen en reuzekogelvissen.

Barbados is in tegenstelling tot veel andere eilanden in de Caraïben die een vulkanische oorsprong hebben, voornamelijk gevormd uit koraal. Daarom zijn de duikomstandigheden het hele jaar goed, evenals de watertemperatuur. Vlakbij Maycocks Bay ligt het vissersdorpje Six Men’s. Hier kun je duiken naar de Pamir, een bijna intact gezonken vrachtschip, dat op 60 voet op de oceaanbodem ligt. Ook leuk voor beginnende duikers

6. North Point 

Ooit was het North Point Surf Resort een veelbezocht hotel waar de jetset op watersportgebied verbleef, evenals beroemde sterren en US-soldaten van de Marine waren er gestationeerd. Hoe triest is nu de aanblik van dit verlaten en verpauperde complex. Journalist Michach B. Rubin schreef er een interessant stuk over. Hoe dan ook, de gelijknamige surfspot is nog wel steeds intact en een uitdagende plek voor ervaren surfers.

video : © Above Barbados
animal-flower-cave-barbados
De prachtige Animal Flower Cave.

7. Animal Flower Cave

Op dezelfde route als North Point kom je langs de Animal Flower Cave. Het is misschien inmiddels wat toeristisch, maar het is de enige toegankelijke zeegrot van het eiland die direct uitkomt in de Atlantische Oceaan en die je al zwemmend kunt bereiken. De grot dankt zijn naam aan de zeeanemonen die in de bassins van de grot te vinden zijn. Omdat er veel oxidatie van koper en ijzer in de wanden van de grot zit, hebben zich allerlei interessante kleurformaties gevormd van groen en bruin. Daarnaast kan het zijn dat je tussen de schilpadden zwemt of hagedissen treft op de muren. 

Familie Ward

Boven de grot is een gelijknamig restaurant die gerund wordt door de familie Ward, die sinds 1925 eigenaar is van het terrein (dus ook de grot). De Wards bieden ook begeleide tours met ervaren gidsen aan naar de grot, waarbij ze soms nogal sterke- maar vermakelijke- verhalen schijnen te vertellen.

Meer weten of Barbados over de rijke cultuur, lokale gastronomie of de adembenemende natuur van Barbados Wildlife Reserve, kijk dan HIER.

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Read more stories and tips

We have not found this blog