5 X bijzondere concertlocaties in de wereld

Bijzondere concertlocaties dragen bij tot een nog intensere beleving van een optreden van een artiest of band. Die concertlocaties kunnen nogal variëren. Wij geven vijf tips van bijzondere concertlocaties: van afgelegen in de woestijn tot een glaskathedraal.

Samenstelling tekst: Angelique van Os

In de wereld zijn een aantal beroemde en bijzondere concertlocaties. Dit varieert van concertzalen, outdoorpodia en epische amfitheaters. The Royal Albert Hall, Sydney Opera House, Carnegie Hall, Hollywood Bowl, Madison Square Garden, Vienna Music Society, Radio City Music Hall behoeven geen introductie meer.

Ook heb je vast wel eens gehoord van epische outdoor podia en amfitheaters als Red Rocks en Theatre Antique D’Orange. Red Rocks ligt in Morrison, Colorado, gelegen tussen imposante geologische gesteenten waar ooit dino’s rondliepen en waar van Lily Pons, The Beatles, Diana Ross, Bonnie Raitt tot Sting, Willie Nelson en U2 te zien waren.

Het Theatre Antique D’Orange werd eeuwen geleden al door  Louis de XIV geprezen. Het in Orange, Frankrijk, gelegen amfitheater is dan ook een van de mooiste overblijfselen van het keizerlijke Rome en staat op UNESCO-Werelderfgoedlijst. Mogelijk ken je onderstaande tips nog niet, sommigen zijn klein en intiem, anderen groots en overweldigend.

1. Glaskathedraal Hamardomen – Hamar, Noorwegen

hamardomen-hamar-bijzondere-concertlocaties
De fraaie glaskathedraal oftewel Hamardomen.| Foto: Geir Ove Andreassen, Anno Domkirkeodden

Hamar ken je mogelijk door de bekende ijsbaan waar internationale wedstrijden worden gehouden. Het was ook een locatie tijdens de Olympische Winter Spelen van 1994. Ook heb je er een fijn kleinschalig jazzfestival, AnJazz, in mei. In Hamar vind je ook een van de grootste middeleeuwse musea van Noorwegen, Anno Domkirkeodden. Het openluchtmuseum geeft inzicht in de geschiedenis vanaf de Vikingtijd via de middeleeuwen tot nu aan de hand van 60 antieke gebouwen uit de Hedmarkdorpen.

Glas- en staalconstructie

Bijzonder zijn de ruïnes van de kathedraal. Om de ruïnes uit de 12e, 14e  en 15e eeuw te conserveren, is er door architecten Kjell Lund / Lund & Slaatto, de indrukwekkende Hamardomen van glas en staalconstructie gebouwd over de ruïnes tussen 1987 en 1998. Dankzij de moderne technologie is de akoestiek van de glaskathedraal behouden gebleven, waardoor het een perfecte locatie is voor concerten. Er worden hier vooral klassieke concerten gegeven, maar soms ook folk en jazz.

Fantastische akoestiek

Tijdens een rondleiding krijgen bezoekers het dramatische verhaal te horen over hoe de kerk werd verwoest. En de gidsen zingen regelmatig zelf ook, zodat – ook al is er geen concert- je de fantastische akoestiek kunt ervaren.

2. Auditorio de Tenerife – Santa Cruz, Tenerife  

Tijdens mijn bezoek aan Gran Canarias de Jazz y Mas, afgelopen juli, bracht ik een bliksembezoek aan het Auditorio de Tenerife in hoofdstad Santa Cruz op Tenerife dat sinds 2003 in gebruik is. Helaas was er geen tijd om het gebouw van binnen te bewonderen, maar de eigenzinnige architectuur en de locatie, pal aan de Atlantische Oceaan zee, spraken al tot de verbeelding. De Valenciaanse architect Santiago Calatrava combineert het sobere wit met ‘trencadís’-techniek, waarbij tegels onregelmatig zijn gerangschikt als een mozaïek.

Belangrijkste auditoria

Binnen zijn er meerdere zalen, waarvan de Salla Sinfónica (1610 zitplaatsen) en de Sala de Cámara (422 zitplaatsen) de belangrijkste auditoria vormen. Daarnaast is het gebouw uitgerust met een aantal multifunctionele zalen. De hoofdzalen schijnt een spectaculaire architectuur te hebben die futuristisch aandoet en er is een enorm orgel dat ‘uitgeschoven’ kan worden.

Diverse programma’s

Naast muziek- en dansprogramma’s van topniveau, brengt het Auditorio de Tenerife ook programma’s van het Tenerife Symphony Orchestra en de Ópera de Tenerife en zijn er diverse projecten die geïnitieerd worden door het departement Cultuur en Onderwijs van het eiland.

Rotstekeningen

Leuk detail, als je aan de voorkant van het gebouw over de rand gluurt, dan zie je achter het muurtje tal van rotstekeningen van beroemde muzikanten. Het is een zoekplaatje om je favoriete artiest(en) ertussen te vinden.

3. Maraya Concert Hall, Saoedi-Arabië

Maraya-concert-hall-bijzondere-concertlocaties-visit-saudi
Maraya Concert Hall | Foto’s: Saudi Tourism Authority
Elephant Rock | Foto: Saudi Tourism Authority
De Maraya Concert Hall ziet er door de spiegeling en het licht steeds net anders uit, terwijl het opgaat in de natuurlijke omgeving. | Foto: Saudi Tourism Auhtority

Saoedi-Arabië is een streng religieus land, waarbij vrouwen helaas nog altijd onderdrukt worden. Dat maakt het reizen ernaartoe wat discutabel, maar als we louter naar de bestemming kijken, dan is het zeker een interessant land vanwege de rauwe landschappen en de eeuwenoude geschiedenis.

Belangrijke handelsroute

Dat laatste geldt zeker voor de ruige Ashar vallei, dat behoort tot het AlUla gebied in Saoedi-Arabië. Hier trokken vroeger karavanen van de specerijenroute doorheen; het was een belangrijke handelsroute en daardoor een kruispunt van verschillende beschavingen al voor de zesde eeuw voor Christus. Nu is het vooral een natuurgebied om te wandelen tussen de palmbomen, luxueus te overnachten in hotels of met een luchtballon over het rode maanlandschap te zweven.

Spiegel

Vlakbij ligt ook de Nabatese koningsstad Hegra, met prachtige rotsformaties, zoals het bekende Elephant Rock. Wat wij interessant vinden is de futuristische architectuur van de Maraya Concert Hall, die opgaat in de onberispelijke natuur. Maraya betekent spiegel in het Arabisch en doet zijn naam eer aan, want het muziekgebouw bestaat volledig uit spiegels en is het grootste reflecterende gebouw ter wereld. Het is een modern ‘wonder’ op een oude, magische plek.

Maraya Social

Daarnaast vind je op het dak Maraya Social, het exclusieve restaurant van chef Jason Atherton, eigenaar van drie restaurants met een Michelin Ster (onder andere Pollen Street Social). De Brit werkte onder andere bij het beroemde ElBulli en was protogé van Pierre Koffmann en Marco Piere White. Ook bij Maraya Social kun je hoogstaande cuisine verwachten voordat je geniet van een concert.   

4. Dalhalla, Zweden

dalhalla-daniel-bijzondere-concertlocaties-erikson-zonsondergang
Dalhalla| Foto: Daniel Eriksson

Wie echt natuurlijke akoestiek wil ervaren op een wel heel bijzondere plek, moet naar Dalhalla in Rättvik, Zweden. Deze muziekarena bevindt zich namelijk in de voormalige kalksteengroeve Draggängarna (later Dalhalla), die als mijnbouw tot 1990 in gebruik was en is omgeven door bos gelegen is rond een meertje.

Meteorietinslag

Ooit, zo’n 360 miljoen jaar geleden, trof een meteoor het gebied, Dalarna, waardoor een krater ontstond waaruit het meer Siljan ontstond. Ook de kleurrijke verticale strepen van het gesteente uit deze regio werden gevormd door de meteorietinslag; kalksteen is hier een van.

Margareta Dellefors

Oprichtster, initiatiefneemster en voormalig operazangeres van Dalhalla, Margareta Dellefors, bezocht de kalksteengroeve voor het eerst tijdens 1991. Geïntrigeerd door de ongelofelijke akoestiek, zag ze direct het potentieel om hier een muziekarena op internationaal niveau te creëren. Door uitgravingen en explosies van vijftig jaar lang, had zich namelijk de basis gevormd voor Dalhalla.

Hoogwaardige geluidservaring

De robuuste kalkstenen muren zorgen voor een aangenaam geluid, zonder echo’s en het ontwerp van de publieksgedeeltes schijnt hoogwaardige geluidservaring vanaf elke zitplaats te hebben. Daarnaast zorgen de afmetingen van de arena (400m x 175m x 55m) voor een uitstekende resonantie en een uitgebalanceerde nagalmlengte, vergelijkbaar met zowel oude amfitheaters als concertzalen wereldwijd.

Van Björk tot Kiss

De capaciteit varieert van 4800 tot 6000 man. In het begin waren er voornamelijk opera’s te zien, maar de laatste jaren zijn er regelmatig zowel Zweedse als grote internationale artiesten te zien, zoals Björk, Jamie Cullum, Kraftwerk, Melody Gardot, Dionne Warwick, Norah Jones, Simple Minds, Bryan Ferry, Tom Jones en Kiss.

We kunnen niet wachten om hier een concert te ervaren. Dat kan overigens alleen in het zomerseizoen van juni tot en met september.  Ook kun je hier met een gids een tour maken door de oude groeve en de arena.

5. The Caverns, Tennessee

Wie ooit livemuziek wil ervaren onder de grond moet naar Grundy County, Tennessee. Hier vind je The Caverns, in een magisch grottenstelsels dat uit verschillende niveaus bestaat en waar zeven dagen per week rondleidingen te volgen zijn. Het is de thuisbasis van de PBS-televisieserie The Caverns Sessions (voorheen Bluegrass Underground). Voor de grotconcerten is er een capaciteit van 850 stoelen tot maximaal 1200 staanplaatsen.

Rondleidingen door The Caverns

Het grottenstelsel is circa drie voetbalvelden lang en beslaat acht kilometer aan gangen. Ook zijn er uitdagende avontuurlijke grottours die nog dieper onder de grond gaan, bijvoorbeeld naar de imponerende Tombstone Pass. Deskundigen geloven dat mensen de grot al 25.000 jaar gebruiken om aan de hitte te ontsnappen, te schuilen voor de regen en van elkaars gezelschap te genieten.

Big Room Cave

De dagelijkse rondleidingen omvatten een reis door Big Room Cave, een ontzagwekkende ondergrondse ruimte die zijn naam dankt aan zijn enorme omvang. Tijdens de rondleiding kijg je informatie over geologie, grotoverlevering en de unieke geschiedenis van Grundy County.

Concerten boven de grond

Boven de grond zijn er ook gemiddeld tien keer per jaar grote (zit) concerten te bezoeken in het amfitheater van The Caverns, met fraai uit uitzicht op het Cumberland Plateau. Denk hierbij aan een gemoedelijk festivalsfeertje met lokale foodtrucks en pop-up bars en eventueel je eigen picknick plek. Uiteraard wel wat warme kleren meenemen als je een grotconcert bezoekt, want het is er lekker koel. En je kunt rond de grotten en het concertterrein in de buurt prima overnachten.

En als je dan toch in de buurt van Zuidoost Tennessee bent, dan is Cumberland Mountain State Park, wellicht ook een bezoek waard om te wandelen, watervallen te zien en rotsen te beklimmen.

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Read more stories and tips

We have not found this blog