4x Pure Plek: van zingende zandduinen tot drijvend meer

In de rubriek Pure Plek nemen we je mee naar bijzondere, afgelegen of extreme plekken in de wereld. Naar hidden gems, ver weg en dichtbij. Dit keer zijn dat zingende zandduinen, een drijvend meer, yoga retraits tussen de bergen en kleikastelen in de woestijn.

Tekst: Angelique van Os

glooiende-zandduinen-eureka-valley-death-valley-nps-pure-plek
Het lijkt wel Namibië, maar dit zijn de prachtige glooiende zandduinen van Eureka Valley, gelegen in Death Valley NP. | Foto: ©NPS

1. Zingende zandduinen Eureka Valley, Californië

eureka-valley-zandduinen-death-valley-californie-nps-pure-plek

Bedrieglijk zand

Het droge oppervlak is bedrieglijk, want de duinen kunnen water vasthouden als een spons. Zeker in Eureka, want op deze plek valt relatief veel regen door de ligging aan de westelijke voet van een bergketen die neerslag en stormen opvangt. De duinen, die deels gevormd worden door verschuivend zand en wind, bestaan al duizenden jaren. Ze bieden een unieke habitat voor endemische planten en dieren die nergens anders ter wereld voorkomen, zoals Eureka duingras, Demonthera Californica (teunisbloem) en diverse kevers.

foto’s: © NPS

2. Leitisvatn/Sørvágsvatn meer, Faeröer eilanden

Het moet een bijzonder gezicht zijn, het ‘drijvende’ meer Leitisvatn, ook wel bekend als Sørvágsvatn. Deze optische illusie ligt op het eiland Vágar en is onderdeel van de Faeröer Eilanden. De top van de klif annex kloof Trælanípa heeft het beste uitzicht over het meer, een pure plek pur sang. Leitisvatn/Sørvágsvatn draagt ook de bijnaam ‘het meer boven de oceaan’, omdat het net lijkt alsof het zweeft boven de Atlantische oceaan.

Prachtige uitkijkpunten

Het meer heeft een oppervlakte van circa 3,6 km4 en de 30 meter hoge Bøsdallafossur waterval mondt uit in zee. Vanaf dit punt schijnt het uitzicht prachtig te zijn. Het is ook mogelijk om de nabijgelegen Bøsdalsá rivier over te steken via stapstenen die in het water zijn geplaatst.

Vervolgens kun je omhooglopen naar de kloof met goed uitzicht over diverse vogelrotsen. Kajakken op het meer is ook een geliefde activiteit. Of ga paardrijden en of wandelen rond het gebied.

Het Leitisvatn meer is goed bereikbaar omdat alle internationale vluchten vanaf dit eiland aankomen en vertrekken, dus zeker een must see tijdens een reis naar de Faeröer eilanden.

3. Jasmin Yoga retraits, Slovenië

Jasmin Poell | Foto: A. van Os

jasmin-yogasessie-slovenie-avos

Tussen de bergen, aan de voet van de Soça rivier en nabij Bovec, het hart van de outdoor sports in Slovenië, vind je een heerlijke pure plek. Yoga docent Jasmin Poell verliet het Drentse Assen na een lange zoektocht voor de pure natuur van Slovenië om dichterbij zichzelf te komen. Daarnaast probeert ze zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven en deze levensstijl te integreren in haar retraites en B&B.

Yoga retraites voor vrouwen

Jasmin verzorgt op maat gemaakte yoga retraites voor vrouwen, waarbij ze met twee dagelijkse uitgebreide sessies stil staat bij onthaasten, als vrouw in je kracht staan, balans (her)vinden, een gezonde levensstijl (volgens Ayuverda methodes) en op zoek gaan naar de schoonheid in jezelf.

Een yogasessie van Jasmin (links). | Foto: A van Os

Verblijf

De fraaie omgeving en de vegetarische seizoengerechten helpen daar zeker bij. Jasmin heeft een groot vlonderdek gebouwd waarop bij droog weer de yogasessies plaatsvinden en je kunt heerlijk relaxen onder haar overdekte terras. Je verblijft in haar knusse en authentieke B&B, bestaande uit vier kamers en een gezamenlijke keuken/leefruimte en twee badkamers. Jasmin kookt zelf voor je en bereidt gezonde maaltijden met ingrediënten uit haar eigen moestuin.

Tijdens de retraites is er ook voldoende tijd om al wandelend de bergen en rivier te verkennen. Wij kunnen niet wachten om ons bliksembezoek te verlengen naar een zo’n heerlijke retraite waarbij je helemaal tot jezelf komt. We gaan het zeker nog vaker over Jasmin Yoga hebben.

jasmin-yogasessie2-slovenie-avos

4. Kleikastelen, Skeleton Coast

kleikasteel-pure-plek-namibie-henk-bothof

Er staat geen zuchtje wind. Er zijn geen zingende vogels, er is geen enkel geluid. Dit landschap bestaat uit niets dan zand en klei, omringd door grote basalten en donkere rotsen. De zon schijnt fel. Het enige hoorbare geluid is mijn eigen adem en het stoffige zand dat knarsend onder mijn voeten wegglijdt.

Uniek natuurfenomeen

De fenomenale kleikastelen rondom de Namibische Hoarusib rivier hebben een serene uitstraling, hypnotiseren bijna. Deze kleikastelen zijn duizenden jaren oud en tientallen meters hoog. Ze zijn te vinden in diverse kloven langs de rivierbedding. Dit unieke natuurfenomeen ontstond doordat zand en water in de kloven werden geblazen door de wind en werd tegengehouden door duinwanden.

Hieruit ontstonden meertjes, waarbij mede door regenval, jarenlang een kleiachtige substantie zich laagje voor laagje opbouwde en uiteindelijk de zogenaamde kleikastelen (Clay Castles) ontstonden.

Geïsoleerde ligging

Het is de vraag hoelang de broze substantie intact blijft door toenemende regenbuien – ja zelfs in de Namibische woestijn regent het wel eens-, de blootstelling aan erosie en klimaatsverandering. Vanwege de geïsoleerde ligging zijn er hier nauwelijks reizigers te vinden, dus die wil genieten van een moment van totale stilte, komt hier zeker tot rust. Als je een bezoek brengt aan Skeleton Coast, vraag dan aan je gids naar de coördinaten van dit bijzondere gebied. 

Meer lezen over andere Pure Plekken? Kijk ook naar onze eerdere tips in Magazine 1# en Magazine 2#.

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Read more stories and tips

We have not found this blog