4 x Slovenië met kinderen: van boomhut tot autotrein

Slovenië is een fijne bestemming om met kinderen te bezoeken. Ondanks de zomerdrukte is er voldoende rust te vinden in het ruige, bergachtige binnenland. En Slovenië biedt veel mogelijkheden tot waterpret, outdoor activiteiten en idyllische accommodaties.

Tekst & fotografie: Angelique van Os

Slovenie-bohinj-regio-avos

1. Kindvriendelijke verblijven Slovenië: van boomhut tot boerderij 

Wie op autovakantie gaat in Slovenië met kinderen, kan genoeg leuke accommodaties vinden. Met een (huur)auto kun je diep het binnenland in, en dat brengt je naar onverwacht mooie plekjes. Wij kozen tijdens onze trip voor kleinschaligheid met diverse outdoor mogelijkheden om de hoek. 

Na Skaluc

De favoriete stek van mijn zoon (10) is Na Skaluc. Het uit 5,5 hectare bestaande landgoed, ligt wat verscholen en is fraai gelegen op een heuvel en heeft een wijds uitzicht over de bergen. Het is een waar paradijsje voor gezinnen die van een beetje buitenleven met comfort houden. Na Skaluc ligt in het minder bekende Oost-Slovenië, waar vooral de Sloven zelf met hun kinderen naar toe trekken op vrije dagen. Weg van de massa en drukte. Grotere steden in deze regio zijn Maribor, Celje en Novo Mesto. Het is de zonnigste regio van Slovenië, dat gekenmerkt wordt door het vele groen. Je vindt hier stille glooiende landschappen, rijke bossen, kleinschalige akkers en wijngaarden. 

Fijne accommodatie

De Nederlandse eigenaar, Ruud Peeten, runt deze fijne accommodatie sinds een aantal jaren, die bestaat uit een centraal huis met meerdere appartementen, de boomhut, een wellness barn en de toren met waanzinnig uitzicht. Vanaf 2026 is het ook mogelijk om te verblijven in een aantal glamping tenten. 

Boomhut

Wij verbleven een aantal nachten in de boomhut, die in de zomer natuurlijke verkoeling heeft door het stukje bos waar het in staat. Het is fijn wakker worden, letterlijk tussen de vogels en de moeflon schapen die onder de circa 20 meter hoge hut scharrelen. Deze 4-persoons hut heeft een 2-persoonsbed en extra slaapplaatsen op de mezzanine. Dit is alleen niet geschikt voor jonge kinderen vanwege de steile trap. 

Foto’s boven: De boomhut is mooi compact en van alle gemakken voorzien. Onder: interieur van de toren.

Foto’s boven: bij Na Skaluc creëert de chef heerlijke regionale gerechten. Linksonder: de boomgaard van het landgoed gaat over in glooiende weides. Rechtsonderder: uitzicht over de regio Bohinj met in de verte het meer.

Regionale producten op je bord

Er is een balkon, koelkast en eigen badkamer, maar koken kun je hier niet. Dat is geen probleem, want naast het uitgebreide ontbijt met regionale producten heeft Ruud een fijne chef in dienst die dagelijks een heerlijk driegangenmenu op je bord tovert. Er is ook een speciaal kindermenu. Voor een schappelijke meerprijs kun je mee eten. Het compacte overdekte terras met panoramisch uitzicht maakt daarbij het idyllische plaatje compleet. 

Overzichtelijk en gemoedelijk

Na Skaluc is een plek voor ontspanning en ontmoeting. Het is overzichtelijk en gemoedelijk. Kinderen vinden elkaar gemakkelijk rond het zwembad, in de speeltuin of bij het basketbalveldje. En omdat er regelmatig Nederlandse gezinnen verblijven, maken ze makkelijk contact. Je kunt hier verder fietsen huren of een elektrische twizy. Daarnaast heeft Ruud veel tips om de omgeving te verkennen. 

Alpine Homestead

Een andere fijne locatie in Slovenië met kinderen is Alpine Homestead, Rocnjek Pokljuka. Deze voormalige boerderij, bestaat uit twee gebouwen en ligt verscholen tussen de glooiende weides en naaldbossen van Pokljuka. Alpine Homestead ligt nabij het gehucht Bohinjska Bistra en het nationale park Triglav. 

Stille natuur

De omgeving is heel rustig; hier geniet je echt van de stilte en de natuur. De zes appartementen bestaan uit authentiek houten interieur en zijn ruim opgezet, evenals het terras en de bijbehorende tuin, die naadloos overgaat in het bos. Ook een mooie locatie om te bezoeken zonder kinderen. 

Klein gemis

In 2025 wordt er waarschijnlijk een openluchtzwembad aangelegd voor de warme zomermaanden. Dat was een klein gemis tijdens ons verblijf. Want ondanks dat de beroemde meren Bled en Bohinj in twintig minuten per auto bereikbaar zijn, wie een dag niet weg wil, mist dan wel verkoeling. Er zijn geen winkels in de buurt, maar het is wel mogelijk om verschillende lunch- of picknickmanden met lokale producten te laten bezorgen. 

Kindvriendelijke faciliteiten

Voor dagen met kouder of slecht weer is er in de kelder van het hoofdgebouw een grote speelzaal te vinden en een sauna en zijn massages mogelijk op aanvraag. In de tuin staat een grote trampoline, houten glijbaan en schommels en er is wat klein scharrelvee en konijnen die kinderen mogen helpen verzorgen.     

Ook hier is de gastvrouw zeer hartelijk en verzorgt ze met haar team meerdere keren per week een heerlijk lokaal meer gangenmenu. En fijn, er is een elektrische laadpaal voor je auto. 

Wij reisden met Better Places. Deze reisorganisatie zet zich niet alleen in voor duurzame vakanties, maar werkt ook louter met lokale agenten en gidsen, zoals Ruud Peeters. Zie ook onze eilandverkenning met Better Places op Kroatië. 

2. Aan het water in Slovenië

eiland-meer-van-bled-slovenie-avo

De in het noordwesten van Slovenië gelegen bergmeren Bled en Bohinj zijn zeer geliefd onder de Slovenen en trekken veel gezinnen met kinderen. Op warme voorjaars- en zomerdagen is het dringen om een plekje. Niet iets waar wij op zitten te wachten. Echter, is een goede timing soms het halve werk, zelfs bij toeristische trekpleisters. Want wie later in de middag de meren bezoekt buiten de weekenden, heeft grote kans dat het een stuk rustiger is, zodat je veel meer kunt genieten van deze natuurpracht. En het is een traktatie na een flinke inspanning, zoals wandelen door een van de vele kloven in het gebied. Omdat zwembaden vrij schaars zijn in dit gedeelte van Slovenië, zijn de gratis meren ook wel een must om te bezoeken. 

Bled

Het groenblauwe water van Bled heeft een sterke aantrekkingskracht. Mijn zoon wilde bijna spontaan in het meer duiken. Het beroemde eilandje met de oude pelgrimskerk en het kasteel, dat hoog op de nabijgelegen klif gelegen is, geven het meer een bijna sprookjesachtig aanzicht. De auto is gemakkelijk en gratis geparkeerd aan de rand van Bled, waardoor we gelijk aan de rustige kant zitten. Struinend langs de oevers besluiten we om een bootje te huren en naar het eiland te varen. Hier kan zoonlief even lekker zwemmen. Helaas is de kerk al gesloten. 

Café Belvedère

Tegenover het eilandje ligt hoog op de heuvel het stijlvolle Café Belvedère. Vanaf de oever is het wel even flink omhoog klauteren via de vele treden, maar eenmaal boven is het genieten. En dat geldt niet alleen voor de lekkernijen die je hier kunt bestellen, ook het uitzicht is fenomenaal. 

Wachtkamer op stand

Dit historische paviljoen behoort tot het nabijgelegen Vila Bled en is ontworpen door de Sloveense architect Jože Plečnik. Voorheen diende het gebouw als ‘wachtkamer’ voor audiënties van de Joegoslavische koning Alexander. Het is best een apart idee dat je een taartje eet waar de voormalig Joegoslavische president Tito leden ontving van het koningshuis, presidenten en beroemde mensen voor theekransjes, cognac en sigaren. ->

Het fraaie Scoca meer dat overgaat in de gelijknamige rivier is ook een aanrader. Hier is het lang niet zo druk als bij Bled, en je kunt er ook met bootjes varen of zwemmen bij de oevers. 

Bleska kremšnita

De entourage doet oude tijden herleven, maar tegenwoordig kom je hier voor de lekkerste desserts en Bleska kremšnita, oftewel Bled crème cake. Deze lokale cake is beroemd in heel Slovenië en heeft diverse luchtige lagen met vanillepudding en room en daarboven op een tompouce-achtige topping met poedersuiker. Hoewel het prijzig is, zeggen we daar geen nee tegen. En het zelfgemaakte ijs is hier ook zeker geen straf. 

Let op: Café Belvedere is geopend van begin mei tot en met eind september.

Meer van Bohinj

Het meer van Bohinj ligt binnen de grenzen van Triglav Nationaal Park, dat in 2024 zijn 100-jarig bestaan vierde. Hier kun je mooie dagtrips maken en dwalen door . Het grootste gedeelte van het park ligt in de Julische Alpen. Het glaciale meer is ingeklemd tussen hoge bergwanden en omringd door bossen en weides en daardoor heeft het een wat ruigere aanblik.   

Achterste puntje

Ook hier is het zomers druk, maar gelukkig is het meer zo’n 4,5 kilometer lang en 1 kilometer breed, dus er is altijd ergens wel een rustig plekje te vinden. Wij kregen de tip om helemaal door te rijden naar het achterste puntje van het meer, voorbij een aantal campings. Hier konden we makkelijk parkeren en na een kleine tien minuten lopen langs stroompjes en weides, arriveerden we bij een rustig stuk van het meer, waar je ook prima kunt picknicken. Ook hier arriveerden we pas in de namiddag, waardoor veel mensen al huiswaarts trokken. 

Foto’s boven: Het eilandje met pelgrimskerk, meer van Bled. Daarnaast fraai uitzicht over Bled vanaf cafe Belvedere. Onder: Het meer van Bohinj is fraai ingeklemd tussen de bergen.

3. Rodelen en klauteren door kloven

Monista-kloof-slovenie-bohinj-avo

Foto: De rotsen van de Mosnita kloof.

Foto’s: klauteren en klimmen door Hudičev kloof.

Celjska koča

In Slovenië kun je eindeloos lange wandelingen maken door de ruige bergketens of dichte bossen. In de omgeving van Celje (zie tip 1) zijn diverse mogelijkheden. Zo kun je met kids goed terecht bij Celjska koča, want in de heuvels ligt ten zuiden van Celje. Je vindt hier diverse buitenactiviteiten, zoals een rodelbaan, avonturenpark en een tokkelbaan. Wij hebben hier ook geprobeerd te wandelen, maar voor onze zoon waren de eerste klimmetjes te heavy, wat vooral kwam door de hitte. In de winter kun je hier overigens skiën. Ook is er een restaurant en hotel. 

Hudičev kloof

Aan de andere kant van Celje, in het dal, kun je met tieners of sterke kinderen lekker op avontuur in de Hudičev kloof. Het is een vrij onbekende kloof waar beekjes doorheen stromen en zich bij veel regenval watervalletjes vormen. De kloof is breed en vrij open, dus wanneer je van onder naar boven klimt voelt het wellicht niet als een kloof. 

Mooie klim

De Hudičev kloof is een relatief onbekend en ligt in de directe omgeving van Celje, waardoorheen een beekje stroomt en bij veel regenval talloze kleine watervalletjes zich vormen. Het brengt verkoeling op een warme dag. Met goede wandelschoenen en droog weer is het een mooie klim met af en toe wat pittige stukjes, waarbij je met touwen langs de wanden moet klauteren. Mijn zoon heeft een stok gevonden die hem ondersteuning geeft bij het klimmen. 

Smalle bospaadjes

Na een klein uurtje bereiken wij het einde van de kloof. We kunnen hier twee kanten op; de ene route is lang en daarbij kom je zelfs uit bij Celjska koča. We nemen het andere pad, dat wel redelijk steile stukjes heeft over smalle bospaadjes. Je moet hier niet lopen als het glad of nat is. Een half uur later bereiken we puffend door de warmte Srebotnik, het hoogste punt. Dat mag dan slechts 700 meter zijn, met een kind is dat best een aardige klim. De afdaling is ook een redelijke uitdaging omdat we hoog langs smalle paadjes afdalen en soms grote stappen moeten zetten. Mijn zoon vindt de boomwortels en rotsen wat spannend en is bang dat hij uitglijdt. Met een beetje vertrouwen gaat het beter en dalen we verder makkelijk naar beneden en komen voldaan moet terug bij de parkeerplaats.

Mostnica kloof 

Ook in de omgeving van het Bohinj meer en Nationaal Park Triglav zijn diverse kloven te vinden. In deze groene oase, even buiten het dorp Stara Fužina, ligt de bekende Mostnica kloof en de Voje Vallei. We houden het bij eerstgenoemde, maar mocht je voldoende tijd hebben en of je kinderen verder willen wandelen, dan is het zeker de moeite waard om de vallei te bezoeken. Trek voor deze tocht wel een dag uit, want je bent zo’n 15 kilometer onderweg. 

Duivelsbrug

De Mostnica kloof wordt veelvuldig bezocht, maar als je rond lunchtijd hier loopt, is het vrij rustig. Voorbij de zogenaamde Duivelsbrug, moet je een klein entreebedrag betalen. De gebogen stenen Duivelsbrug torent hoog uit boven de rivier en was los van volk legendes die de ronde deden, een belangrijke verbinding voor transport van ijzererts en houtskool dat vanuit de bergen naar de beneden gelegen vallei en dorpen werd vervoerd. 

Stroomversnellingen en rotspartijen

De paden langs de kloof zijn goed begaanbaar, op een aantal smallere stukjes en verspringingen na. Je loopt geleidelijk omhoog. De gelijknamige Mostnica rivier ligt midden in het bos en kronkelt vanuit de alpen helemaal via de Voje vallei tot aan Stara Fužina. Onderweg kom je watervallen, stroomversnellingen en grote rotspartijen tegen in helderblauw en koud water. En wie goed kijkt, herkent een ‘olifantenhoofd’ in een van de rotsen. Ondanks dat het niet is toegestaan is om te zwemmen, doen veel mensen dit toch. Wij vonden het leuk om een rondje te lopen langs de kloof. Hoe verder je hier komt, hoe rustiger het wordt. En aan het einde lijkt de kloof op zijn diepst te zijn. 

Foto’s: de fraaie Mostnica kloof.

In de omgeving van Bohinj is het ook mogelijk om allerlei avontuurlijke outdoor activiteiten te doen, zoals paragliden, raften, kajakken en canyoning over de rivieren. Sport 4 Fun is aanrader. 

Kajakken op de Mreznica rivier.

4. Met de autotrein 

Het is weer eens wat anders: met de auto reizen per trein. Ja, dat lees je goed. Vanuit het plaatsje Bohinjska Bistrica (Bohinj regio), vertrekt in de zomermaanden vier keer per dag een speciale trein met plek voor een twintigtal personenauto’s. Er zijn een paar tussenstops, maar in principe koop je een kaartje van circa €20 voor de eindstop  Most na Soči. Ook kun je uiteraard de route andersom rijden.

Passen en meten 

Het is maar goed dat we ruim een half uur van tevoren aanwezig zijn, want er staat al een aardige rij auto’s voor het station. “We kunnen toch wel mee he, mam?!”, vraagt mijn zoon een beetje ongerust. Maar het lukt. Na ons zijn er nog een paar vrije plekken, maar inderdaad niet alle wachtende auto’s kunnen mee. 

Er is een regelaar die alle auto`s met flink passen en meten precies weet hoe het beste ingeparkeerd kan worden op de kar. In krap tien minuten tijd staat alles op de kar en vertrekt de zware locomotief met veel kabaal van het station. 

Tunnel

Mijn zoon hangt enthousiast uit het raam en zwaait naar de achterblijvers op het station. Al snel zit hij met zijn handen op zijn oren en het raam dicht, want na twee minuten rijden moeten we een tunnel door wat veel kabaal maakt. Het is er pikkedonker en na een aantal minuten neemt de snelheid toe waardoor we wat heen en weer geschud worden. En het is niet de enige tunnel, want de Bohinj Tunnel is ruim 6 km lang.

Kort traject

Het spoor is ruim honderd jaar oud en is dus nog dagelijks in gebruik. Door dit traject te volgen, scheelt het ruim anderhalf uur rijden door de bergen. Want nu gaan we er dwars doorheen. Ook komen we over een aantal mooie bruggen, rijden we langs verlaten gehuchten en zien we de ruige bergmassieven om ons heen. Na zo`n 45 minuten bereiken we het eindstation en staan veel mensen nieuwsgierig te wachten. Een kort maar krachtig ritje.  

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Read more stories and tips

We have not found this blog