De onbekende woestijnen van Tsjaad

Tsjaad, gelegen in Centraal Afrika en volledig omsloten door land, was jarenlang niet tot moeilijk bereisbaar wegens diverse (burger)oorlogen. Veel mensen realiseren zich niet dat het land sinds 2008 weer toegankelijk en bereisbaar is. Er zijn een aantal kleine incidenten geweest, zoals in Tibesti in 2018, wat goed is opgelost door het leger.

Tekst: Angelique van Os | Fotografie: Henk Bothof

Ennedi woestijn

Gelukkig keert het tij, zodat het mogelijk is om een van de mooiste woestijngebieden van de Sahara te bezoeken. Henk reisde bijvoorbeeld dwars door de Ennedi, een woestijngebied waar veel indrukwekkende rotsformaties te vinden zijn. Ook bijzonder is dat er nomaden zoals de Arabische Rouge en de Toubou (zij leven in het noorden van Ennedi, Tibesti en Ounianga) rondtrekken, met grote kuddes kamelen, schapen en ezels. De honderden drinkende dieren vormen hierbij een bijzonder schouwspel.

kamelen-karavaan-guelta-archei-tsjaad-henk-bothof
De kamelenkaravaan lest zijn dorst bij een waterpoel.

Tibesti woestijngebergte

De Tibesti is een ander woestijngebergte dat deels bestaat uit slapende en drie actieve vulkanen in het noorden van Tsjaad. Er zijn natronmeren en er vindt zoutwinning plaats. Het gebergte vormt een driehoek van ongeveer 560 km lang. De Emi Koussi is met 3415 meter niet alleen de hoogste top, maar ook de grootste en hoogste in de Sahara. De Tibesti staan ook bekend om zeer oude rotstekeningen. Henk is hier niet geweest, maar heeft rotstekeningen gezien bij Mandenguil, Ennedi.

Ouniagna meren

Midden in de woestijn liggen ook de sprookjesachtige meren van Ounianga, die allemaal met elkaar in verbinding staan. De in totaal achttien meren bestaan uit zoet en zout water. Henk ervoer de betoverende wateren als een oase van rust, omgeven door palmbomen en rijk aan kleuren. Op sommige plaatsen hebben zich kleine gemeenschappen gevestigd en zijn dorpen ontstaan. Op andere plekken is geen ziel te bekennen en kampeer je alleen onder de sterren. Niet voor niets maakt dit gebied deel uit van UNESCO-Werelderfgoed.

Authentieke Peul gemeenschappen in Sahel

Niet alleen in het noorden en de Sahara zijn rondtrekkende nomaden te vinden, maar ook in de Sahel vind je deze mensen die een authentiek leven leiden volgens eeuwenoude tradities; zoals de Fulani die ook wel Peul worden genoemd. Hieronder vallen ook de Wodaabe en de Bororo. De Bororo zijn te herkennen aan hun uitgesproken gezicht scarificaties. De Wodaabe staan bekend om het jaarlijkse Gerewol festival. In het zuiden wonen onder andere de Sara nomaden, die ook scarificaties hebben.

kaart-tsjaad-photo-story

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Read more stories and tips

We have not found this blog