De onbekende natuurpracht en culturen van Afghanistan

Afghanistan staat bekend als een van de onveiligste en vrouwonvriendelijkste landen ter wereld. Fotograaf Henk Bothof zag juist de schoonheid die hem in 1991 al intrigeerde toen hij over het land heen vloog. In 2023 was het, na maanden van voorbereiding met een betrouwbare en goede lokale fixer, mogelijk om eindelijk Afghanistan te bezoeken. Om de andere kant te laten zien.   

Tekst & fotografie: Henk Bothof | Eindredactie: Angelique van Os

Band-e Amir National Park Afghanistan

<– “Ik had gelezen over de prachtig blauwe meren van het National Park Band-e-Amir, maar als je er daadwerkelijk voor staat, is het onwerkelijk. Alsof je op een andere planeet bent. Het park wordt ook wel Aghanistan’s Grand Canyon genoemd. De intens blauwe kleur van de meren komt door het zeer zuivere water dat veel calcium bevat. Het park wordt veel door de Afghanen zelf bezocht, vooral op zondag.”

Land van de Afghanen

Afghanistan staat voor ‘land van de Afghanen’. Het land is 652.864 m2 groot en er wonen momenteel rond de 42 miljoen mensen. Afhanistan is ongeveer 15 keer zo groot als Nederland en is omringd door de buurlanden Pakistan, China, Tajikistan, Uzbekistan, Turkmenstan en Iran. In het verre verleden heeft in het land al te maken gehad met vele overheersers zoals Alexander de Grote (stichter van Kandahar), Dzjengis Khan, de Britten en later de inmenging van de Russen en Amerikanen.

Belangrijke grondstoffen

Diverse wetenschappelijke onderzoeken en scans van de woeste gebergten van Afghanistan hebben aangetoond dat het land vol belangrijke grondstoffen zit, zoals lithium, kobalt, ijzer, koper, aardolie, aardgas en edelstenen. De waarde wordt geschat op circa 3 miljard.

Veiligheid Afghanistan

Het Taliban-bewind heeft in 2021 de macht weer terug. Mullah Haibatullah Akhundzada is de hoogste leider van de Taliban en Mullah Abdul Ghani Baradar is als president benoemd. Door de slechte reputatie van veiligheid is het lastig om te reizen in Afghanistan. Henk: “Tijdens mijn reis van drie weken heb ik vele Taliban-mensen gesproken, die weliswaar streng maar vriendelijk waren. De Afghanen zelf zijn zeer vriendelijke en gastvrije mensen. Zij willen graag (Westerse) reizigers ontvangen om hun mooie land te tonen, zodat het toerisme een economische impuls krijgt.

Nadat ik opbouwende kritiek had geuit over de vele controles en road blocks die het reizen bemoeilijkte, werd me verzekerd dat dit gedaan wordt omwille van veiligheidprotocols. Hopelijk verbetert dit in de toekomst, evenals de infrastructuur, zodat er meer mogelijkheden zijn om er te reizen. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld.”

bmian-boudha-afghanistan-henk-bothof
De beroemde rots waar de boeddha’s van Bamyan werden opgeblazen, in het noordoosten van Afghanistan.

Bhoeddha’s van Bamyan

“De streek Bamyan wordt voornamelijk bewoond door de Hazara mensen. Bamyan is bekend door de bijzondere boeddha’s die door de Taliban in 2001 werden opgeblazen. In de zesde en zevende eeuw werd het grootste beeld, van zo’n 53 meter hoog, uitgehakt.  De grote beelden overleefden de komst van de islam en zelfs de Mongolen, hoewel het gezicht van Boeddha er wel werd afgekapt. Tijdens mijn bezoek in augustus 2023 zag ik dat één van de boeddha’s weer opgebouwd wordt.” 

 
Deze Whakan vrouwen uit de plaats Sarhad-e-Borhil kwamen we onderweg tegen. Ze vonden het poseren geen enkel probleem. Zij dragen traditionele kleding. Whakan zijn herders en trekken met vee rond door dit onherbergzame gebied van Afghanistan.

Whakan District-Pamir gebergte

Het Pamir gebergte is een van de meest afgelegen plekken ter wereld. Hier wonen de Whakan en Kyrgyz nomaden.

Grote delen van Pamir zijn gedurende het hele jaar door sneeuw bedekt. Dit gebied kent lange, koude winters en korte, koele zomers. Er is nauwelijks regen, waardoor er weinig bomen kunnen groeien.

tags

Did you like this article? Share it with the world!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Read more stories and tips

We have not found this blog